Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Ζωντανή παράδοση το ριζίτικο τραγούδι

Το ριζίτικο τραγούδι παραμένει μια ισχυρή, ζωντανή παράδοση στη δυτική Κρήτη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ακαδημαϊκοί, ερευνητές αλλά και φορείς που ασχολούνται με αυτή την πτυχή του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης αποτελεί αναγκαιότητα στις μέρες μας να υπάρξει μια συστηματικότερη μελέτη και καταγραφή του μοναδικού αυτού πλούτου.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών στον Πύργο Αλικιανού, η πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση συλλόγων και τοπικών ομάδων ριζίτικου τραγουδιού, προκειμένου να συναποφασίσουν τρόπους διατήρησης και ενίσχυσης του ριζίτικου τραγουδιού.
«Στόχος μας είναι να συντονιστούμε ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε κατά το δυνατόν την αυθεντικότερη μορφή του ριζίτικου τραγουδιού ζωντανή μέσα στην κοινωνία και να μεταλαμπαδεύσουμε την παράδοση αυτή στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών Ερατοσθένης Καψωμένος.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διασωθεί το υλικό που αφορά το ριζίτικο τραγούδι όπως φωνητικά ντοκουμέντα παλιών τραγουδιστών, οπτικό, γραπτό ή μουσικό υλικό. «Θα μπορούσε να συγκεντρωθούν όλα αυτά ώστε να δημιουργηθεί ένα αρχείο ανοιχτό σε κάθε ερευνητή αλλά και τους παράγοντες που ασχολούνται με το ριζίτικο τραγούδι», επεσήμανε ο κ. Καψωμένος και πρόσθεσε ότι συγχρόνως υπάρχει η σκέψη να καθιερωθεί μια ετήσια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στο ριζίτικο τραγούδι που θα διοργανώνεται κάθε χρόνο κι ένας διαφορετικός σύλλογος σε συνεργασία με τους άλλους φορείς.
Το “παρών” στη συνάντηση έδωσε, μεταξύ άλλων, και ο δάσκαλος και λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης συγγραφέας του πολύτιμου έργου – καταγραφή “Ριζίτικα: Τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης”.
«Για την Κρήτη το ριζίτικο τραγούδι είναι ο πολιτισμός και η ανθρωπιά της. Σε αυτό θα βρεις τα ηρωικά τραγούδια, τα ιστορικά, τα τραγούδια του γλεντιού, του γάμου και της βάφτισης, τα τραγούδια για την ξενιτιά κ.λπ. Όλος δηλαδή ο πολιτισμός της Κρήτης μπορεί να αποδελτιωθεί μέσα από το ριζίτικο τραγούδι», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης, ενώ ερωτηθείς για το αν κινδυνεύει το ριζίτικο τραγούδι στις μέρες μας απάντησε: «Από τίποτα δεν απειλείται. Το ριζίτικο θα στέκει όσο να στέκει ο κόσμος. Δεν πρόκειται να πεθάνει. Είναι μια ζωντανή παράδοση».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα