Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Ζωγραφίζοντας το αύριο

Δώσε χαρτί και μολυβί σε ένα μικρό παιδί και ζήτα του να σου ζωγραφίσει την οικογένεια ή το σπίτι. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η στερεοτυπική εικόνα που θα αντικρύσουμε δεν απέχει και πολύ απ’ αυτήν που θα είχαμε σχεδιάσει και εμείς οι ίδιοι όταν ήμασταν μικροί, αλλά και από αυτήν που θα δώσουν παιδιά από διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό, μορφωτικό και εθνικό υπόβαθρο -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον επονομαζόμενο δυτικό κόσμο!

Ο μπαμπάς, η μαμά, τα δύο παιδάκια, ζωγραφισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο με τα χεράκια τους σχεδόν να ακουμπάνε, ένα σπιτάκι με κόκκινη στέγη, ο ήλιος χαμογελαστός πάνω δεξιά ή και αριστερά αν προτιμάτε, και κάτω γρασίδι πράσινο και λουλούδια πολύχρωμα, όλα σχεδιασμένα υποτυπωδώς με τα βασικά σχήματα, κύκλους και ευθείες, τρίγωνα και τετράγωνα.
Και κάπου εδώ δεν μπορώ παρά να διερωτηθώ πως θα είναι άραγε οι παιδικές ζωγραφιές στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, εν έτει, ας πούμε, 2024. Μήπως τα στρογγυλά πρόσωπα θα έχουν μεν ακόμα δύο τελίτσες για τα μάτια, αλλά στη θέση της γραμμούλας για τη μύτη και του ημικύκλιου για το στόμα, θα υπάρχει πλέον ένα παραλληλόγραμμο, σαφής απεικόνιση της προστατευτικής μάσκας; Και τα μέλη της οικογένειας, αντί να παρατάσσονται κλασικά το ένα δίπλα στο άλλο, μήπως τότε θα τοποθετούνται απομακρυσμένα, προστατευμένα το καθένα μέσα στο δικό του ατομικό κουτάκι, ξορισμένα στις τέσσερεις άκρες του χαρτιού;

Και στο κέντρο της ζωγραφιάς, ως άλλη οικιακή εστία, μια μεγάλη οθόνη και μέσα οι εικόνες της δημοσιογράφου και του ειδικού επιστήμονα, στενά μέλη πια και αυτά της οικογένειας, να ανακοινώνουν αυστηρά, πλην όμως συμπονετικά, τα “πρέπει” και τα “δεν πρέπει” της ημέρας!
Υπερβολές θα μου πείτε. Σαν κακογραμμένο σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας φαντάζουν όλα αυτά. Παράλογα και απίθανα!

Όπως ακριβώς θα μας φαίνονταν πριν μερικούς μονάχα μήνες, όλα όσα σήμερα βιώνουμε, απτή πια και αναπόδραστη πραγματικότητα…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα