Τις πόρτες, ενετικής τεχνοτροπίας, σε παλιά αρχοντικά, σε ερειπωμένες αλλά και σε χρήση κατοικίες σε Ρέθυμνο και Χανιά, αποτύπωσε στον καμβά ένας Λιθουανός καλλιτέχνης. Ο επίκουρος καθηγητής της Ακαδημίας Τεχνών του Βίλνιους Dalius Regelskis, αφού αρχικά φωτογράφισε, στη συνέχεια ζωγράφισε χρησιμοποιώντας ξύλα 18 παλιές κρητικές πόρτες. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του το παρουσίασε πριν από λίγους μήνες σε έκθεση στην πρωτεύουσα της χώρας του.
Φανατικός φίλος της Κρήτης και της ντόπιας κουλτούρας μίλησε στις “Διαδρομές” των “Χανιώτικων Νέων” για την ξεχωριστή αυτή δουλειά του.
Στην Κρήτη βρεθήκατε ως καλλιτέχνης ή απλά ως τουρίστας; Θα συμφωνείτε ότι αποτελεί ένα τόπο έμπνευσης…
Ανακάλυψα την Κρήτη πριν από 11 χρόνια κάνοντας διακοπές εδώ, σαν ένας συνηθισμένος τουρίστας. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα μια αγάπη για το νησί. Ξεκίνησα με δύο εβδομάδες διακοπές και έφτασα… στους δύο μήνες. Οι όμορφες πόλεις, οι παραδοσιακές ταβέρνες, ο ήλιος, ο πάντα γαλάζιος ουρανός, τα χρώματα της φύσης, οι θαυμάσιοι άνθρωποι που έχω γνωρίσει. Ολα αυτά σε κάνουν να θέλεις να αναζητήσεις αλλά και να κάνεις περισσότερα πράγματα για το νησί και τους ανθρώπους του.
Πώς προέκυψε η ιδέα να ζωγραφίζετε παλιές, κλασικές πόρτες αρχοντικών και σπιτιών του νησιού που να έχουν το Ενετικό στυλ; Ποια ήταν η έμπνευση σας;
Είχα πολύ στενή σχέση με τον Μανώλη Μαραγκουδάκη και τη σύζυγο του Μαρία από το Ρέθυμνο. Μας κάλεσαν στο γάμο της κόρης τους και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην δεχθώ μια τέτοια πρόσκληση! Ο γάμος ήταν εξαιρετικός, Κρητική μουσική και χορός, έθιμα και παραδόσεις και όλα αυτά για “μόνο”400 καλεσμένους”. Σκεφτόμουν ότι θα ταίριαζε ένα δώρο ανάλογο στους νεόνυμφους και αποφάσισα να φτιάξω κάτι δικό μου. Έτσι ξεκίνησα να ζωγραφίζω πόρτες σε Κρητικά σπίτια, σε Ρέθυμνο και Χανιά, ιδιαίτερες πόρτες που είχαν καλλιτεχνική και ιστορική αξία. Το δώρο μας ήταν μια πολύ μεγάλη έκπληξη για το νεαρό ζευγάρι και όχι μόνο. Από τότε άρχισαν να φωτογραφίζω πόρτες σε παλιά κρητικά σπίτια, που να έχουν το Ενετικό στυλ. Συγκέντρωσα πάνω από 400 φωτογραφίες μέσα σε 3 χρόνια. Πολλές από αυτές ξεκίνησα να τις ζωγραφίζω.
Ακολουθήσατε και μια ενδιαφέρουσα τεχνοτροπία πείτε μας για αυτήν;
Για τη ζωγραφική χρησιμοποίησαν μελάνι και ακουαρέλα. Ωστόσο αντί να χρησιμοποιήσω παραδοσιακά εργαλεία όπως στυλό ή δείκτες μελάνης, προτίμησα να ζωγραφίζω με τη χρήση χειροποίητων ξηρών κλαδιών που κόπηκαν από μένα.
Τους πίνακες σας συνοδεύουν και μαντινάδες του Μανώλη Μαραγκουδάκη. Πιστεύετε ότι έτσι συνδέονται οι δύο τέχνες, η ζωγραφική και η λαϊκή ποίηση της Κρήτης;
Φυσικά! Στην αρχή ο Μανώλης μου πρότεινε να πάρω στίχους από σημαντικούς ποιητές της Κρήτης αλλά ήταν δύσκολο να βρω ακριβείς μεταφράσεις στα Αγγλικά. Στη συνέχεια του πρότεινα να γράψει ο ίδιος τους στίχους, να γράψει μαντινάδες, μια για κάθε πίνακα. Του έστελνα με email κάθε πόρτα που ζωγράφιζα και στη συνέχεια εκείνος έγραφε μια ξεχωριστή μαντινάδα που τη συνόδευε. Ετσι κατέληξα σε μια σειρά 18 ζωγραφικών έργων με τον τίτλο “Πόρτες της Κρήτης”. Οι περισσότερες πόρτες είναι από τις παλιές πόλεις του Ρεθύμνου και των Χανίων αλλά και από διαφορετικά χωριά όπως οι Μαργαρίτες, το Άδελε, ο Πρινές, ο Πλακιάς, τα Ρούστικα, ο Μέρωνας κα.
Για τους Κρητικούς είναι πιθανόν να έχει ενδιαφέρον όλο αυτό το υλικό. Για τους Λιθουανούς όμως στη χώρα σας;
Υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό το λόγο και οι διοργανωτές της ετήσιας έκθεσης “Art for Home” με κάλεσαν για να παρουσιάσω εκεί τα έργα μου στο Βίλνιους την πρωτεύουσα της Λιθουανία.
Αρκετοί από αυτούς τους πίνακες βρήκαν νέα σπίτια να φιλοξενηθούν στη Λιθουανία και άλλους τους έφερα στην Κρήτη για φίλους. Πήρα και πολλά αιτήματα για ανατυπώσεις των πινάκων και έτσι αποφάσισα πολλά από αυτά να τα διακινώ διαδικτυακά.
Thank you for your nice article! I’m glad that more people will find my artwork. If you want to see the full set of the drawings “Doors of Crete”, please visit my website: http://www.daliusart.com