Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Ζητούμενο στην Ευρώπη η ηθική και κοινωνική χρηµατοδότηση

Η Τραπεζική στη σύγχρονη εποχή στο επίκεντρο ∆ιεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

 

«Ηθική χρηµατοδότηση σε µεταβαλλόµενους καιρούς: Η επίδραση µιας Ηθικής Τράπεζας». Αυτό είναι το αντικείµενο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών και Χρηµατοδοτών FEBEA (European Federation of Ethical and Alternative Banks and Financiers), που διοργανώνει ως µέλος της, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, από τις 25 έως τις 27 Σεπτεµβρίου 2023, στην Αθήνα.


Το φετινό συνέδριο, θα επικεντρωθεί στους χειρισµούς µε τους οποίους οι χρηµατοδότες µπορούν να κινηθούν σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς, όπως ο σηµερινός. Στόχος του φετινού συνεδρίου είναι να τεθούν τα θεµέλια για µία γόνιµη ανταλλαγή απόψεων και προβληµατισµών για το µέλλον του χρηµατοοικονοµικού τοµέα σε µια εποχή που η βιώσιµη ανάπτυξη αποτελεί µονόδροµο. Ταυτόχρονα θα δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήµατα όπως το πως οι ηθικοί χρηµατοδότες επενδύουν στις κοινότητες τους, έχοντας ως στόχο τον κοινωνικό αντίκτυπο.

Μιλώντας στα ‘‘Χανιώτικα νέα’’, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης, εξήγησε ότι η FEBEA αποτελεί µια οµοσπονδία ηθικών κι εναλλακτικών τραπεζικών ιδρυµάτων της Ευρώπης, µε την Τράπεζα Χανίων να έχει κληθεί να συµµετέχει µέσα στις 33 τράπεζες από 17 χώρες, γεγονός «πολύ τιµητικό», όπως τόνισε.
Ο κ. Μαρακάκης εξήγησε πως στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η συνεργασία µεταξύ χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων που επενδύουν στην ηθική και κοινωνική χρηµατοδότηση µέσω των δραστηριοτήτων τους σε όλη την Ευρώπη.
«Η FEBEA υπερασπίζεται µε αφοσίωση ένα αυστηρό όραµα, αυτό της Χρηµατοδότησης µε κοινωνικό αντίκτυπο». Εξηγώντας το περιεχόµενο αυτής της αντίληψης, ο κ. Μαρακάκης σηµειώνει πως αφορά «την προσέγγιση µε τον πελάτη, δηλαδή το να αφήσεις ένα ξεχωριστό αποτύπωµα στη σχέση αυτή, να είσαι κοντά στις ανάγκες των ανθρώπων, να έχεις ευαισθησίες για το περιβάλλον και την κοινωνία. Να µην εµφανίζεται η Τράπεζα ως ένας κερδοσκοπικός φορέας, αλλά ενδιάµεσος φορέας που θα εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του µε κοινωνική ευαισθησία».

Ο κ. Μαρακάκης τόνισε µάλιστα πως «στις µικρές κοινωνίες, όπως η Ελληνική, υπάρχει αυτή η κοινωνική ευαισθησία και δεν είναι τυχαίο που στη χώρα µας δυο τράπεζες της κοινωνικής οικονοµίας, από το συνεταιριστικό χώρο, έχουν επιλεγεί ανάµεσα από δεκάδες χιλιάδες τράπεζες της Ευρώπης για να συµµετέχουν στη FEBEA, επειδή εφαρµόζουν τους κανόνες και τα πρόρυτπά της».
Ως προς τα προσδοκόµενα από το συνέδριο, ο κ. Μαρακάκης ανέφερε πως «δική µου φιλοδοξία είναι να διευρυνθεί ο θεσµός, να ψάξει κι άλλα τακτικά µέλη, να εξελιχθεί σε οµάδα πίεσης στην Ε.Ε. ώστε να διεκδικήσουµε της διαχείριση ειδικών κονδυλίων για τις τοπικές κοινωνίες».

Ο ίδιος, δήλωσε µάλιστα «περήφανος γιατί φέτος κάνουµε το συνέδριο αυτό µε προωτοβουλία δική µας, στην Ελλάδα. Φιλοξενούµε περίπου 80 συνέδρους από όλη την Ευρώπη, υψηλές προσωπικότητες, σηµαντικούς οµιλητές από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Είναι ιδιαίτερα τιµητικό που εµπιστεύτηκαν εµάς, µια µικρή τράπεζα ως τακτικό µέλος».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εµπειρογνώµονες στον τοµέα και ηθικοί χρηµατοδότες θα συµµετάσχουν σε τέσσερα πάνελ συζητήσεων σε έναν εντυπωσιακό χώρο στην καρδιά της Αθήνας, το Ζάππειο Μέγαρο, αλλά και περαιτέρω συζητήσεις και workshops θα λάβουν χώρα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Το ‘‘παρών’’ θα δώσουν σηµαντικές προσωπικότητες της οικονοµικής, πολιτικής και ακαδηµαϊκής ελληνικής αλλά και διεθνούς σκηνής, καθώς και ο πρόεδρος του ∆.Σ. της Τράπεζας Μιχαήλ Μαρακάκης και ο πρόεδρος του FEBEA, Pedro M. Sasia Santos.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Οµιλητές στην ενότητα Ethnical Finance in Changing Times θα είναι οι παρακάτω :
1. Γεώργιος Σταθάκης πρώην υπουργός Οικονοµίας και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Παναγιώτης Λιαργκόβας καθηγητής Οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου και πρόεδρος του ∆Σ του Κέντρου Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Εθνικού Συµβουλίου Παραγωγικότητας
3. Νικόλαος Φίλιππας καθηγητής Χρηµατοοικονοµικής Πανεπιστηµίου Πειραιώς στο Τµήµα Οργάνωσης και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηµατοοικονοµικού Αλφαβητισµού
4. Ιωάννης Φίλης οµότιµος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης
5. Θεοδώρα Αντωνακάκη διευθύντρια του Κέντρου Κλιµατικής Αλλαγής και Βιωσιµότητας ΤτΕ
Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι τα “Χανιώτικα νέα” και η “Καθηµερινή” .

Από το 2019, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αποτελεί µέλος της οικογένειας του FEBEA, ενός µη κερδοσκοπικού οργανισµού, που ιδρύθηκε το 2001 στις Βρυξέλλες µε σκοπό την ανάπτυξη της ηθικής και κοινωνικής χρηµατοδότησης στην Ευρώπη. Στον FEBEA συµµετέχουν χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα από 17 ευρωπαϊκές χώρες, αριθµώντας 33 µέλη συνολικά και µάλιστα δύο προερχόµενα από την Ελλάδα. Η Τράπεζα Χανίων είναι η δεύτερη Ελληνική τράπεζα – µέλος του FEBEA, µαζί µε την Συνεταιριστική Καρδίτσας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα