Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Ζητούμενο η δημοκρατικότητα

Ζητούμενο για την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί η δημοκρατικότητα και η ενημέρωση του ευρωπαίου πολίτη για τα δικαιώματά του. Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. προωθεί την πολυγλωσσία, ώστε κάθε πολίτης στην Ε.Ε. να ξέρει τον νόμο στη γλώσσα του.
Για την πολυγλωσσία και την καθημερινότητα του πολίτη αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Αλεβαντής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης, που ολοκληρώθηκαν προχθές στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Οπως εξήγησε ο κ. Αλεβαντής, «Η Ευρωπαική Ενωση είναι πολύγλωσση, διότι ο κάθε πολίτης πρέπει να ξέρει τον νόμο στη  γλώσσα του. Η Ε.Ε. βγάζει νομοθεσίες που αφορούν κατευθείαν την καθημερινότητά μας, είτε  έχει να κάνει με τα τρόφιμα είτε με τις μεταφορές ή με γάμους – διαζύγια κ.ά. Ετσι η ιδέα είναι ότι υποστηρίζουμε την πολυγλωσσία εν κατασκευή και όλες πράξεις της Ε.Ε. δημοσιεύονται και στις 24 γλώσσες. Αλλωστε έχουμε τη  μεγαλύτερη μεταφραστική υπηρεσία στον κόσμο».

ΚΑΤΑ ΤΩΝ “GREEKLISH”
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον υπεύθυνο Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ε.Ε συμβάλλει συνεχώς στην υποστήριξη και ανάδειξη της Ελληνικής γλώσσας, προωθώντας π.χ. τα ελληνικά στους Η/Υ καθώς όπως επεσήμανε «η ελληνική γλώσσα συμπεριελήφθη χάρη στην εργασία που έγινε από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Η εργασία αυτή είναι αντίθετη στη χρήση των greeklish. Θεωρούμε, ότι επειδή καταφέραμε να βάλουμε την ελληνική γλώσσα στους υπολογιστές η χρήση των greeklish δεν δικαιολογείται».
Να σημειωθεί ότι σήμερα η μεγαλύτερη βάση δεδομένων ορολογίας με 500.000 όρους στα ελληνικά, είναι η κοινοτική βάση (IATE), ενώ πρόσφατα η Ε.Ε. δημιούργησε και ένα νέο ελληνικό δίκτυο ορολογίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα