Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Ζητούμενα

Η “Μητέρα” όλων των ετήσιων εκδηλώσεων για τον πανηγυρικό εορτασμό των 100 χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου  και θα έχει επίκεντρο το Φρούριο του Φιρκά.
Καθώς εκεί θα γίνει η πανηγυρική αναπαράσταση με έπαρση της σημαίας, η παρουσίαση σειράς επετειακών γραμματοσήμων στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης κ.ά.. Με τις εκδηλώσεις της ημέρας αυτής να τελούν υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Ίδια γεύση
• Άραγε, λοιπόν, σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι χώροι στο ιστορικό φρούριο;
• Για να μην σας κρατώ σε… αγωνία, η απάντηση είναι στην ίδια (σχεδόν) που βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια μετά την αποκατάσταση που έγινε με βάση την μελέτη της Μαριάννας Αγγελάκη (Βυζαντινή Εφορεία Χανίων).
• Δηλαδή, κάποια τμήματα της αυλής δεν είχαν πλακοστρωθεί, όπως προέβλεπε η μελέτη αποκατάστασης. Κάποιοι εσωτερικοί χώροι, επίσης. Ο χώρος κάτω από τον πυργίσκο είναι… χύμα ενώ ο πυργίσκος, όπου κάθε χρόνο υψώνεται πανηγυρικά η σημαία,  ήταν και παραμένει, όπως γράφει και η ταμπέλα και σήμερα (φωτ.), “επικίνδυνος”!
Επίσης, δεν έχει αποκατασταθεί το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Ν.Μ.Κ.) το οποίο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τη διάβρωση και τον χρόνο και χρειάζεται άμεσες επισκευές. Εκτός από τα πιο πάνω, υπάρχουν και πολλά άλλα σημεία στο φρούριο που χρήζουν παρεμβάσεων, τις οποίες έχει υποσχεθεί ο Δήμος Χανίων.
• Η στήλη είχε αφιερώσει στο θέμα “Φιρκάς” δύο συνεχόμενα σχόλια στις 19 και 20 Απριλίου 2013. Τότε, αφορμή ήταν η επιστολή που δημοσιοποίησε ο δήμος Χανίων σχετικά με αίτημά του για χρηματοδότηση της αποκατάστασης των υπολοίπων τμημάτων του φρουρίου, εν όψει του πανηγυρικού εορτασμού της Ένωσης. Σημειώναμε και επαναλαμβάνουμε, ότι κρατά χρόνια η αναμονή της τελικής αποκατάστασης. Παρότι υπήρξαν ικανές χρηματοδοτήσεις από τα Κοινοτικά πλαίσια στήριξης – κυρίως. Και πάντως το αίτημα τέθηκε πολύ αργά φέτος από την δημοτική αρχή Χανίων. Έτσι ώστε να μας προβληματίζει μήπως η τυχόν έναρξη εργασιών αποκατάστασης συμπέσει με τον χρόνο του πανηγυρικού εορτασμού των 100 χρόνων από την Ένωση και βρεθούμε πάλι (είχε ξανασυμβεί σε παλιότερο εορτασμό) μπροστά σε τραγελαφικές καταστάσεις.

Απεντάχθηκε
• Πριν από ένα περίπου μήνα τα “Χανιώτικα Νέα” με τίτλο “Κίνδυνος απένταξης έργων στην παλιά πόλη” είχαν δημοσιεύσει -μεταξύ άλλων- την απένταξη του έργου αποκατάστασης του Ν.Μ.Κ, από το συνολικό ποσό χρηματοδότησης των 2.000.000 ευρώ. Δηλαδή του… καντουνιού, που σήκωσε όλα τα χρόνια, από την ίδρυσή του, το βάρος ουσιαστικής ανάδειξης όλου του φρουρίου. Τόσο φυλάσσοντας τις “Θερμοπύλες” εισόδου του, όσο βέβαια και με τα εκθέματα, τις εκδηλώσεις και τη συνολική του δράση σε καιρούς χαλεπούς. Που τους διαδέχτηκαν καιροί ευμάρειας χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποκατάσταση του κτηρίου που στεγάζεται. Και σήμερα, παρά την αρχική ένταξη, το έργο αυτό πάλι απεντάσσεται. (Προς όφελος κάποιου άλλου – προφανώς).
• Εν τούτοις, και φέτος, το Ν.Μ.Κ. θα είναι ένα από τα πολιτισμικά σημεία που θα σηκώσουν μεγάλο από το βάρος των εκδηλώσεων της πανηγυρικής επετείου της Ενωσης στον Φιρκά. (σχετικά “Χ.Ν.” 12-11-13) .
• Κι επειδή το Υπ. Πολιτισμού ουσιαστικά δεν έχει τομεακό πρόγραμμα αλλά εντάσσει έργα των Περιφερειών, είναι βέβαιο ότι η παρέμβαση της Περιφέρειας οφείλει να είναι αποτελεσματική για την επανένταξή του. Το υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης πριν ένα μήνα όταν επιθεώρησε έργα του ΕΣΠΑ στην παλιά πόλη και φυσικά το περιμένουμε. Από τούτη την προγραμματική περίοδο.

Πλακόστρωση -επικινδυνότητα
• Τι απέγινε όμως με την “αποκατάσταση” των χώρων του υπολοίπου φρουρίου, η οποία εγκρίθηκε με το όχι ευκαταφρόνητο ποσό του 1.300.000 ευρώ; Μια επίσκεψη στο φρούριο Φιρκά, προχθές 11 Νοεμβρίου μας “αναγκάζει” να σημειώσουμε, ότι μόλις ΤΩΡΑ, 19 ημέρες πριν από την “Μητέρα” των εκδηλώσεων, το Φρούριο είναι εν μέρει… εργοτάξιο. Μετά από χρόνια, δηλαδή, μεσούντος του Νοεμβρίου 2013 στρώνεται με πλάκες η χωμάτινη κάτω αυλή. Η δε πάνω αυλή και ο επικίνδυνος πυργίσκος (άρα επικίνδυνος και γι’ αυτούς που θα υψώσουν τη σημαία) παραμένουν ως έχουν. Εκεί στην πάνω αυλή, βρίσκονται δύο κανόνια σε δύο… πολεμίστρες, σε άθλια κατάσταση και χωρίς βάση.
• Καιρού επιτρέποντος (αλήθεια είχαμε κάνει συμφωνία με τον… καιρό ότι δεν θα βρέξει και φτάσαμε να πλακοστρώνουμε τώρα;) ελπίζουμε ότι η πλακόστρωση, θα τελειώσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου (;).

Ανοικτό
• Όμως, το υπόλοιπο έργο πότε θα γίνει; Μέσα στο χειμώνα; Ή θα είναι το φρούριο μη επισκέψιμο εργοτάξιο όλο το καλοκαίρι; Και θα μας πάρει πάλι κάμποσα τέρμινο-χρόνια, η αποκατάσταση; Χρονοδιάγραμμα μπορεί να τεθεί;
• Και, με την ευκαιρία, επειδή είναι πιθανό το έργο να ξεκινήσει κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
• Θέτουμε υπ’ όψιν των… υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, ότι ήταν και παραμένει ανάγκη να είναι καθημερινά επισκέψιμοι και χρηστικοί οι μνημειακοί χώροι μας. Γενικά, και θα επανέλθουμε σ’ αυτό. Ειδικότερα για το φρούριο δεν είναι λογικό να αποκαθίσταται και να παραμένει κλειστό μετά τις δύο το μεσημέρι όπως είχαμε γράψει στις 20/4/13.
Δεν γίνεται, να δίδονται τόσα χρήματα και να μην μπορεί η τοπική κοινωνία να το χρησιμοποιήσει για Εκθέσεις ή εκδηλώσεις.

Κανόνια – φυλλάδιο
• Και τέλος η μίζερη εικόνα των δύο κανονιών (απ’ αυτά που ήταν πακτωμένα άραγε και αναμαζώχτηκαν άρον – άρον τα τελευταία χρόνια;) στις πολεμίστρες του Φιρκά, αναδεικνύει την ανάγκη να αποκατασταθούν και -μαζί με άλλα που λέγεται ότι υπάρχουν στις αποθήκες του φρουρίου – να τοποθετηθούν σε ξύλινες μετακινούμενες βάσεις και να δώσουν στο φρούριο μια πιο αυθεντική εικόνα. (ο συμπολίτης κ. Ν. Σκέντζος έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο εικόνες από αποκαταστημένα κανόνια με τις βάσεις τους στην Κέρκυρα και στο εξωτερικό που δίνουν ένα ιδιαίτερο ύφος. Επίσης εικόνες από κανόνια πακτωμένα στην παραλία του παλιού λιμανιού  Χανίων το… 1970!).
Η δαπάνη για τα κανόνια και τις βάσεις τους που δεν είναι δα και μεγάλη μπορεί άριστα να συμπεριληφθεί στο πολύ μεγάλο ποσόν του 1.300.000 της αποκατάστασης των εσωτερικών χώρων του φρουρίου.
• Ακόμα, είναι ανάγκη να τυπωθεί ένα τουριστικό φυλλάδιο με την ιστορία του  Φρουρίου και να δίδεται στους επισκέπτες.
• Αυτονόητα πράγματα που εν έτει 2013 παραμένουν… ζητούμενα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα