Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ζημιά 1.780.000 ευρώ για τον Δήμο Γαύδου από την υπόθεση υπεξαίρεσης

Σε ποινή 5 χρόνων κάθειρξης καταδικάστηκε ο πρώην ταμίας του Δήμου Γαύδου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων για την υπεξαίρεση χρημάτων την περίοδο 2007-2011.

H υπεξαίρεση είχε γίνει από το ταμείο του Δήμου, με τον καταδικασθέντα να οδηγείται στη φυλακή (αναμένεται ότι θα εκτίσει ένα χρόνο, καθώς μετά την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου που τον είχε καταδικάσει σε ισόβια έμεινε στη φυλακή για 22 μήνες).
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου -που πάρθηκε κατά πλειοψηφία- ο πρώην ταμίας κρίθηκε ένοχος μόνο για την υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ο ταμίας κρίθηκε αθώος για τη νομιμοποίηση εσόδων ενώ το αδίκημα της πλαστογραφίας για το οποίο επίσης κρίθηκε ένοχος έχει παραγραφεί.
Η δίκη ξεκίνησε με καταθέσεις πρώην αντιδημάρχων και δημάρχων το πρωί της Πέμπτης, με τον ταμία να έχει πρωτόδικα καταδικαστεί σε ισόβια για την υπεξαίρεση 574.000 ευρώ.
«Μου έδινε πλαστά στοιχεία συνέχεια» τόνισε ο πρώην δήμαρχος κ. Βαγγέλης Λαμπάκης συμπληρώνοντας πως μόλις εντόπισε την υπεξαίρεση ενημέρωσε την εισαγγελία και το γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης.
Η επίσης πρώην δήμαρχος Γαύδου κ. Ευαγγελία Καλλινίκου κατέθεσε πως αναζήτησε πού πήγαν τα χρήματα και βρήκε ότι πήγαιναν στον προσωπικό λογαριασμό του ταμία. Επίσης είπε πως μετά την καταδίκη του ο κατηγορούμενος ήλθε σε επαφή μαζί της και έστειλε γράμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με το οποίο ζητούσε συγγνώμη από τον πρώην δήμαρχο κ. Λαμπάκη και να δεχτούν ως αποζημίωση την περιουσία του πατέρα του. Συμπλήρωσε επίσης πως μαζί με τη βλάβη σε βάρος του Δήμου το ποσό της ζημιάς φτάνει τα 1.780.000 ευρώ και ότι η περιουσία του πατέρα του κατηγορούμενου με βάση έκθεση εκτιμητή είναι πολύ μικρή και δεν μπορούσε να μεταβιβαστεί λόγω οφειλών στη ΔΟΥ. Είπε επίσης ότι ως Δήμαρχος διεκδίκησε τουλάχιστον το ποσό της υπεξαίρεσης και ο κατηγορούμενος παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις του δεν είχε δώσει ούτε ένα ευρώ.
Ο νυν αντιδήμαρχος κ. Μαραβελάκης κατέθεσε πως έχει κάνει ενέργειες ο κατηγορούμενος να επιστρέψει το ποσό αλλά προσκρούει η υπόθεση σε κάποια μεγάλη οφειλή στη ΔΟΥ. Ο ιερέας πατέρας του κατηγορούμενου δήλωσε πως παραχωρεί όλη τη περιουσία του στο δήμο Γαύδου ως αποζημίωση αλλά δεν μπορεί να κάνει τη μεταβίβαση λόγω ενός χρέους στη ΔΟΥ με βάση το οποίο δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα.

ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ζήτησε συγνώμη για τις πράξεις του ομολογώντας την ενοχή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν μεγάλο λάθος μου από την αρχή, που το πληρώνω και τώρα . Και εγώ προσπαθώ να καταλάβω γιατί έκανα αυτά τα λάθη» . Στην ερώτηση της προέδρου τι έκανε τα χρήματα απάντησε πως είχε ανοίξει μια επιχείρηση και δεν μπορούσε να καλύψει τα δάνεια προς τράπεζες και τοκογλύφους και τα χρήματα από το ταμείο πήγαν σε αυτούς.
Στην πρόταση της η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του κατηγορούμενου με βάση την ευμενέστερη νέα νομοθεσία. Ένοχο για την υπεξαίρεση και πλαστογραφία, αθώο για τη νομιμοποίηση εσόδων και να ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς.

ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ

Στις αγορεύσεις του οι δύο δικηγόροι του πρώην ταμεία μίλησαν για ειλικρινή μεταμέλεια του και για προσπάθεια να επιστρέψει το ποσό, όπως επίσης και για καλή διαγωγή μετά την πρώτη καταδίκη του.
«Η υπόθεση έκλεισε, όλα πήγαν κατ’ ευχήν , η προσπάθεια του να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη το δημόσιο εκτιμήθηκε από το δικαστήριο. Ο χρόνος που έμεινε στη φυλακή δεν ήταν λίγος, 22 μήνες. Το δικαστήριο δέχτηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς. Ο κατηγορούμενος πήρε ότι καλύτερο μπορούσε να περιμένει, τα πήρε σχεδόν όλα» ανέφερε ο ένας εκ των δικηγόρων του κ. Διονύσης Βέρας υπογραμμίζοντας πως το πληρεξούσιο με το οποίο έχει παραχωρήσει την περιουσία του πατέρα του στο Δήμο ισχύει και μόλις πάρει φορολογική ενημερότητα θα ικανοποιηθεί ο Δήμος Γαύδου. Ο επίσης συνήγορος κ. Γιώργος Περράκης επισήμανε πως η απόφαση δικαίωσε τις προσδοκίες του κατηγορουμένου και ιδιαίτερα επιβράβευσε «τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά του αναγνωρίζοντας του ελαφρυντικά. Η ποινή κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται η αποφυλάκιση του με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.»

Η ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Από τη μεριά της η πρώην δήμαρχος Γαύδου κ. Καλλίνικου ανέφερε πως η απόφαση «σαφώς και δεν δικαιώνει το Δήμο που εξακολουθεί να μην έχει αποζημιωθεί από τη βλάβη. Ματαιώνει τους κατοίκους που για 11 χρόνια ταλαιπωρούνται από αυτήν την κατάσταση. Ο κ. Περράκης (συνήγορος υπεράσπισης) δήλωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να εκχωρήσει τη περιουσία του στο Δήμο και το πρόβλημα του ήταν η αντιπολίτευση. Τα τελευταία δύο χρόνια που η αντιπολίτευση δεν υπάρχει γιατί έχει παραιτηθεί από το Δ.Σ., γιατί δεν έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τις μετεγγραφές των ακινήτων του; Αυτή η απόφαση θα λυπήσει πολύ κόσμο στο νησί και θα δώσει το δικαίωμα σε πολλούς να σκεφθούν “γιατί να μην να κλέψω και εγώ θα πάω 22 μήνες φυλακή και τα λεφτά θα μείνουν στην τσέπη”.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα