Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Ζηµιές άνω των 3 εκατ. ευρώ από τη φωτιά στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ

Καταστράφηκε ο χώρος υποδοχής των απορριµµάτων

 

Ξεπερνούν τα 3 εκατοµµύρια ευρώ οι ζηµιές από τη φωτιά στο εργοστάσιο της ∆ιαδηµοτικής Επιχείρησης ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (∆Ε∆ΙΣΑ) στο Ακρωτήρι.

Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες τα ξηµερώµατα, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία από εύφλεκτο υλικό το οποίο ήταν σε µπλε κάδο (ανακύκλωσης) και απορριµµατοφόρο το µετέφερε και το άδειασε στον υποδοχέα της ανακύκλωσης.

Άµεσα κινητοποιήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάµεις και έσπευσαν αρχικά 7 οχήµατα µε 20 άνδρες, αριθµός που αυξήθηκε στη συνέχεια.
Γρήγορα η φωτιά πήρε διαστάσεις µε αποτέλεσµα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής, να καταστραφεί ο χώρος υποδοχής των αποβλήτων.
Στον συγκεκριµένο χώρο στον οποίο αδειάζουν τα απορριµµατοφόρα υπάρχουν δύο υποδοχείς (λεκάνες). Στον έναν αδειάζουν τα απορριµµατοφόρα που µαζεύουν τα ανακυκλώσιµα (µπλε κάδους). Στον άλλον αδειάζουν τα απορριµµατοφόρα που µαζεύουν τα σύµµεικτα (πράσινοι κάδοι).
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον υποδοχέα των µπλε κάδων αλλά αχρηστεύτηκαν και οι δύο υποδοχείς.

Για τα απορριµµατοφόρα των µπλε κάδων βρέθηκε προσωρινή λύση ενώ εκείνα των σύµµεικτων απορριµµάτων (πράσινοι κάδοι) θα αδειάζουν απευθείας στον Χώρο Υγειονοµικής Ταφής µέχρι την αποκατάσταση των υποδοχέων.
Για την κατάσβεση της φωτιάς, άµεσα επενέβησαν ισχυρές δυνάµεις της Πυροσβεστικής, όχι µόνο από τα Χανιά και άλλες περιοχές (Βρύσες) αλλά ακόµη και από το Ρέθυµνο που έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Στις 5 περίπου τα ξηµερώµατα ενηµερώθηκε για τη φωτιά ο γενικός διευθυντής της ∆Ε∆ΙΣΑ, Κώστας Πατεράκης, από τον Αρχηγό πυρασφάλειας του εργοστασίου.
«Ενηµερώθηκα ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο χώρο εκκένωσης των απορριµµατοφόρων ο οποίος αποτελείται από δύο υποδοχείς (λεκάνες) στις οποίες αδειάζουν τα απορριµµατοφόρα», λέει στα “Χανιώτικα νέα”, ο κ. Πατεράκης και συνεχίζει:
«Στον έναν υποδοχέα όπου αδειάζουν τα ανακυκλώσιµα εκδηλώθηκε η πυρκαγιά από υλικό που µετέφερε απορριµµατοφόρο. Κάποιος ασυνείδητος άδειασε στον κάδο της ανακύκλωσης εύφλεκτο ή κάποιο άλλο υλικό το οποίο δηµιούργησε στην αρχή µια µικροεστία που δεν έγινε αντιληπτή και όταν άδειασε το απορριµµατόφόρο στον υποδοχέα η εστία ενεργοποιήθηκε µε αποτέλεσµα την πυρκαγιά και τη ραγδαία εξάπλωσή της καθώς το θερµικό φορτίο είναι πολύ υψηλό εξαιτίας της παρουσίας χαρτιών και πλαστικών. Οι εργαζόµενοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια περιορισµού της φωτιάς και η πυροσβεστική άµεσα µε µεγάλη δύναµη επενέβη στο χώρο και µετά από κάποια ώρα περιόρισε τη φωτιά».
Ο κ. Πατεράκης υπογραµµίζει ότι «οι ζηµιές ήταν εκτεταµένες. Καταστράφηκε όλος ο χώρος της υποδοχής αποβλήτων και το σύνολο του ηλεκτροµηχανολογικού εξοπλισµού, ζηµιά η οποία ξεπερνά τα 3 εκατοµµύρια ευρώ. Η ακριβής αποτίµησή της θα γίνει τις επόµενες ηµέρες».
Ο ίδιος ευχαρίστησε του εργαζόµενους αλλά και την Πυροσβεστική και τη διοίκησή της για την άµεση επέµβαση ενώ για το τι θα γίνει τώρα µε το άδειασµα των απορριµµατοφόρων εξήγησε:
«Μελετούµε εναλλακτικές διαδικασίες για το άδειασµα των απορριµµατοφόρων προκειµένου να συνεχιστεί το πρόγραµµα της ανακύκλωσης. Προσωρινά έχει διαµορφωθεί άλλος χώρος για το άδειασµα των µπλε κάδων. Ο άλλος υποδοχέας, που είναι τα απορρίµµατα τα οποία αδειάζουν τον πράσινο κάδο, υπέστη και αυτός ζηµιές. Τα απορριµµατοφόρα για τα σύµµεικτα (πράσινοι κάδοι) θα αδειάζουν απευθείας στον Χώρο Υγειονοµικής Ταφής µέχρι να αποκατασταθεί το πρόβληµα».

Από τη µεριά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τσαπάκος, δήλωσε ότι η ζηµιά θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ, καθώς οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί µεγάλη και εκτεταµένη καταστροφή. Ωστόσο, όπως είπε, «υπάρχει plan b για τη λειτουργία της παραλαβής και τη διαδικασία της ανακύκλωσης, µε δυσχέρεια φυσικά, αλλά θα εξετάσουµε κάθε δυνατότητα που υπάρχει ώστε να µειωθεί το πρόβληµα µε τα απορρίµµατα».
Αυτό που άµεσα πρέπει να εξεταστεί είναι οι τρόποι αποκατάστασης των ζηµιών και η χρηµατοδότηση, είπε ο κ. Τσαπάκος, «για να έρθει η ∆Ε∆ΙΣΑ στην πρότερη κατάσταση λειτουργίας της, µε το τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό έργο που προσφέρει».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα