Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Ζαχ. Δ. Καλοχριστιανάκης – Ειρ. Ταχατάκη: “Ο καπετάν Ιωάνης Αϊνικολιώτης”

Πριν από λίγον καιρό είδε το φως της δημοσιότητας ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο με τον τίτλο “Ο καπετάν Ιωάνης Αϊνικολιώτης”.
Πρόκειται για τη βιογραφία ενός Κρητικού ήρωα, την οποία επιμελήθηκαν με ξεχωριστή αγάπη οι διακεκριμένοι συγγραφείς Ζαχαρίας Δ. Καλοχριστιανάκης και Ειρήνη Ταχατάκη.
Το βιβλίο δεν περιγράφει μόνο τη ζωή και τη δράση του αξιομνημόνευτου ήρωα της περιοχής των Αστερουσίων, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα  και μια «συμβολή στη νεότερη ιστορία της Κρήτης».
Ποιος όμως ήταν ο καπετάν Αϊνικολιώτης, ώστε ν’ αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και μελέτης των παραπάνω συγγραφέων;
Γεννημένος, το1834, στο μικρό ορεινό χωριό Άϊ-Νικόλας της επαρχίας Μονοφατσίου, κατατάχτηκε, 16/χρονος στο τάγμα του καπετάν Μιχάλη Κόρακα, του οποίου έγινε πρωτοπαλίκαρο, πολέμησε σ’ όλη την Κρήτη, έλαβε μέρος σ’όλες τις επιχειρήσεις και επαναστάσεις κατά των Τούρκων από το 1858 μέχρι το1898, έσωσε τον Έλευθέριο Βενιζέλο από βέβαιο θάνατο στις  Αρχάνες τον Αύγουστο του 1897, πολέμησε ως επικεφαλής της Ελληνικής Λεγεώνας στο Γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870-71, είχε ενεργό συμμετοχή ως εθελοντής στο Μακεδονικό Αγώνα, εκλέχτηκε εκπρόσωπος της επαρχίας του στη Βουλή της Κρητικής Πολιτείας και με δυο λόγια σ’όλη τη ζωή του αγωνίστηκε  για την Ελευθερία.
Οι συγγραφείς, ευφήμως γνωστοί για την πολύχρονη προσφορά τους στην Παιδεία, στα Γράμματα και γενικότερα στην ανάδειξη,  προβολή και διάσωση της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας, με λόγο μεστό, με ευρύτατη χρήση των πηγών σκια- γράφησαν την προσωπικότητα του ήρωα του βιβλίου και ταυτόχρονα παρουσίασαν το κλίμα της εποχής και μας έδωσαν μια καθαρή εικόνα της ανυπότακτης Κρήτης.
Προσέφεραν, ως «Αντίδωρο μνημοσύνης στους ήρωες αγωνιστές, σ’αυτούς που αφιέρωσαν  τη ζωή τους για τη λευτεριά του τόπου μας» το καλογραμμένο βιβλίο με την ελπίδα και την ευχή να ευαισθητοποιήσει όλους εμάς, κυρίως όμως τη νέα γενιά.
Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια αντιηρωϊκή εποχή, που ιδανικό της είναι η ευζωία η συγγραφή του βίου και της δράσης του καπετάν Αϊνικολιώτη, είναι πολλαπλά χρήσιμη.
Ο καπετάνιος ήταν προσηλωμένος στην ιερή ιδέα της Πατρίδας. «Η έννοια της πατρίδας, όπως αναφέρει ο πρώτος των συγγραφέων στα προλεγόμενα,ήταν γι’ αυτόν και για τους ήρωες επαναστάτες, κάτι το χειροπιαστό. Ηταν το σπίτι, το χωράφι, η οικογένεια, η θρησκεία, η γλώσσα, η Κρήτη. Η φιλοπατρία ήταν σύμφυτη με τη ζωή και τής έδινε νόημα και γι’ αυτήν οι αγωνιστές πρόγονοί μας αντιστάθηκαν στον κατακτητή».
Η δράση του Αϊνικολιώτη, τόσο στην Κρήτη όσο και έξω απ’ αυτήν, προκαλεί το δικαιολογημένο θαυμασμό μας.
Ο Αϊνικολιώτης υπήρξε, στον καιρό του, άνθρωπος με γενικότερη αναγνώριση. Αξιώθηκε να χαρεί τη Λευτεριά της πατρίδας, τιμήθηκε απ’ αυτήν και έφυγε από τούτο τον κόσμο αφήνοντας μνήμη αγαθή.
Τό βιβλίο με τη ζωή και τη δράση του,89 χρόνια μετά τον θάνατό του, μας ξαναφέρνει σε άλλους καιρούς, όχι πολύ μακρινούς, αλλά με άλλες αξίες, οι οποίες πάντα είναι επίκαιρες. Για το λόγο αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συγγραφείς καθώς και σ’ όλους όσους βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου, ξε-χωριστά όμως στην Ι.Μ. Κουδουμά, η οποία συνεχίζει μια μακρά, ιδιαιτέρως επωφελή, παράδοση των Μοναστηριών μας…
Σημείωση: Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογική εποχή μας έχει περιορίσει το χρόνο της μελέτης, που πάντα ήταν λίγος, νομίζω ότι η βιογραφία του καπετάν Αϊνικολιώτη θα μπορούσε, με μικρές αλλαγές και μ’έναν ελκυστικότερο τίτλο,να γίνει ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο ιδιαίτερα αγαπητό για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες