Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Ύβρις στον χώρο και στον ιστορικό χρόνο

Κύριε διευθυντά,

γνωρίζουμε τη θέση του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Χανίων για την ξενοδοχοποίηση των κτηρίων στο λόφο Καστέλι.

Από το 2017 που γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Διοίκησης του Πολυτεχνείου να παραχωρήσει τα κτήρια στον λόφο Καστέλι σε εταιρεία για χρήση ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, ο Σύλλογος Μον. Κατοίκων Παλιάς Πόλης Χανίων τάχθηκε απέναντι και εμμένει στην αντίθεσή του αυτή.

Ως πολίτης και ως κάτοικος της Π. Πόλης Χανίων για 40 και πλέον χρόνια, επιθυμώ να τοποθετηθώ. Η Π.Π. και ειδικά ο λόφος Καστέλι κατοικείται συνεχώς και αδιάλειπτα 5.000 χρόνια. Φαινόμενο και πραγματικότητα σπάνια. Οι σημερινοί “ένοικοι” αυτού του λόφου δεν είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει συνέχεια κατοίκησης.

Άλλωστε είναι γνωστή η παγκόσμια πρακτική που τα επενδυτικά κοράκια αρπάζουν και φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους”ρημαδιό”. Εφιαλτικό το σενάριο (ο λόφος με αφημένη – εξαντλημένη επένδυση).

Τοπίο θλιβερό και έρημο.

Ύβριν συνιστά στον χώρο και στο ιστορικό χρόνο.

Ύβρις και προσβολή είναι και σε μας τους μόνιμους κατοίκους τους σημερινούς “χρήστες” του σημαντικού τόπου τούτου, που σεβόμαστε όσα ο νόμος ορίζει σε “οικισμό που αποτελεί αρχ/κό χώρο” (Ν. 3028/02).

Δεν περιμέναμε από τους πανεπιστημιακούς μας δασκάλους τέτοιο ολίσθημα. Λάθος μήνυμα στέλνουν στην κοινωνία. Όλα έχουν μια τιμή πώλησης;

Αλλά και εκεί “στην τιμή πώλησης – μεταβίβασης – ενοικίασης” λάθος υπάρχει, το λένε οι ειδικοί. Όμως τα λάθη διορθώνονται. Και στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) γράφεται “ημαρτημένο” και όλα καλά.

Ας κηρύξει MEGA ημαρτημένο την απόφασή του το Πολυτεχνείο και όλα ΚΑΛΑ.
Και η επίδοξη εταιρεία θα αποφύγει να διαβεί το κοινωνικό και αρχαιολογικό ναρκοπέδιο.

 

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες