Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες στην Κρήτη

Επισημάνσεις σε συνάντηση Κοινωνικών Λειτουργών στα Χανιά

Η υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και η μη στήριξη των κοινωνικών λειτουργών στην εργασία τους από τους φορείς της πολιτείας απασχολούν έντονα τον κλάδο και στην Κρήτη. Τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνάντηση-συζήτηση με Κοινωνικούς Λειτουργούς που εργάζονται στην επικράτεια του Νομού Χανίων του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) Κρήτης.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. Χωρίς στελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών δεν μπορείς να δουλέψεις σε βάθος και με περιεχόμενο. Δεν μπορείς να διαμορφώσεις μια κοινωνική πολιτική που να έχει ουσιαστικά την κατεύθυνση της άρσης των κοινωνιών ανισοτήτων» τόνισε η κ. Ελεονώρα Χερίδηπροέδρος Π.Σ. ΣΚΛΕ Κρήτης.
Ερωτηθείσα αναφορικά με τα προβλήματα που διαπιστώνονται στα σχολεία και την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικών λειτουργών σε κάθε μονάδα η κ. Χερίδη απάντησε πως: «Καλούμαστε σε όλα τα πεδία και δη στα σχολεία να αναλάβουμε ένα ρόλο πρώτης γραμμής. Είμαστε δηλαδή οι άνθρωποι που προσλαμβάνονται με συμβάσεις να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο κομμάτι μιας μεγάλης κοινωνικής παθογένειας. Προβλήματα που απορρέουν από τη διαχείριση που επιλέγουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να κάνουν για τα εκάστοτε προβλήματα της κοινωνίας και δεν έχουμε τα μέσα, τον εξοπλισμό, το χώρο, την ιδιωτικότητα! Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε το απόρρητο, είμαστε σε απομακρυσμένες περιοχές, εκθέτουμε τον εαυτό μας πολλές φορές σε κίνδυνο και θα είμαστε οι πρώτοι που θα βρεθούμε ενώπιον της δικαιοσύνης να λογοδοτήσουμε σε περίπτωση που κάτι δεν λειτουργεί σωστά.»
Είναι χαρακτηριστικό πως οι λιγοστοί κοινωνικοί λειτουργοί που υπηρετούν στην εκπαίδευση θα πρέπει να καλύπτουν πέντε διαφορετικά σχολεία, με πολύ μεγάλους αριθμούς μαθητών! Ο κ. Γιάννης Φασουλάκης αναπληρωτής γραμματέας ΠΣ ΣΚΛΕ Κρήτης έθεσε το ζήτημα αυτό επισημαίνοντας πως «στις προσλήψεις του 2019 στην Κρήτη είχαν γίνει 11 μόνιμες προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών όλοι οι υπόλοιποι είναι αναπληρωτές και δεν επαρκούν σε ότι αφορά τον αριθμό», ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα τόνισε « δεν είναι προσαρμοσμένο στο ελληνικό περιβάλλον . Είναι μετάφραση από ξένα προγράμματα ΕΣΠΑ… Υπάρχει ανάγκη να καθιερωθεί μόνιμη ψυχοκοινωνική υπηρεσία σε κάθε σχολείο ώστε να είναι ενταγμένοι εκεί ο ψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός που να βλέπουν τα παιδιά και τις οικογένειες σε σταθερή βάση».
Αναφορικά με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί στην εργασία τους έχουν να κάνουν «με την φτώχεια και την οικονομική αδυναμία» πολλών οικογενειών εξήγησε η αντιπρόεδρος του Π.Σ. ΣΚΛΕ κ. Πόλη Αγοράκη. Επισήμανε επίσης πως οι κοινωνικές υπηρεσίες των Πρωτοδικείων δεν έχουν ακόμα συσταθεί και λειτουργήσει όπως θα πρέπει, ενώ πρόσθεσε τη σημασία «για ένα κεντρικό προνοιακό φορέα – και όχι ΜΚΟ – που θα αντιμετωπίζει τα θέματα συνολικά και όχι αποσπασματικά».
Για μια προσπάθεια να «δυναμώσει ο Σύνδεσμος μας καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι άνθρωποι τους οποίους καλούμαστε να στηρίξουμε είναι πάρα πολλά, διαρκώς οξύνονται και αντιλαμβανόμαστε ότι μόνοι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τη φωνή του ΣΚΛΕ να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας να έχουμε κοινούς στόχους ο ένας δίπλα στον άλλο για να να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα μας ως κλάδος αλλά και να ορθώσουμε μια φωνή που έχει να κάνει με αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι που καλούμαστε να βοηθήσουμε» δήλωσε η κ. Δομινίκη Κατζουράκη μέλος του Π.Σ. ΣΚΛΕ.
Για τους σκοπούς του Π.Σ. ΣΚΛΕ ο γενικός γραμματέας του κ. Γιώργος Σαμπροβαλάκης δήλωσε πως επιθυμούμε «να ξεκινήσει η επαφή με τους συναδέλφους,να ζωντανέψουμε τη λειτουργία του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών και όχι να έχουμε ένα Δ.Σ. πέρα, έξω και μακριά από τους συναδέλφους και τα προβλήματα τους». Τα υπόλοιπα μέλη του Π.Σ. ΣΚΛΕ είναι οι κ. Διονύσης Κοκκώνης και Αντωνί Κατσάρη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα