Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Υποχρηματοδοτούμενη η πρόληψη για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Στη σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών επικεντρώθηκε η εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) το απόγευμα της Κυριακής στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Ομιλητής ο αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, πρόεδρος της Ανώτ. Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας κ.Παναγιώτης Κατηφές μίλησε με θέμα: «Ο ρόλος του σχολείου στην πρόληψη της τοξικοεξάρτησης».

Ο κ. Κατηφές στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη οι φορείς της πολιτείας να ενισχύσουν την πρόληψη. «Το ΕΣΥΝ με 4 δεκαετίες δράσης σε όλη τη χώρα προβάλλει την αναγκαιότητα της πρόληψης. Και πολύ πιο συγκεκριμένα την πρόληψη μέσα στη σχολική κοινότητα επειδή εκεί έχουμε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό, έχουμε τους μαθητές, με συγκεκριμένα κοινωνικοταξικά χαρακτηριστικά, συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και είναι πιο εύκολο να μπορέσεις να δώσεις θετικά μηνύματα για τη ζωή. Για μας είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του σχολείου ως χώρος όχι μόνο αγάπης για τη γνώση αλλά και καλλιέργειας της ίδιας της προσωπικότητας των μαθητών. Άρα είναι κομβικό το ζήτημα της πρόληψης και της ενίσχυσης του ρόλου του εκπαιδευτικού αλλά και του ίδιου του γονέα σε αυτήν την προσπάθεια να διαμορφώνονται αντιστάσεις στους νέους ανθρώπους. Ειδικά αυτές τις ημέρες που βλέπουμε και αυξητικές τάσεις να υπάρχουν στη χρήση των ουσιών και μια μετατόπιση στην πρώτη επαφή με τις ουσίες πλέον στα γυμνασιακά χρόνια. Προτάσσουμε την αναγκαιότητα της πρόληψης ήδη από το δημοτικό, και ιδιαίτερα με ειδικά προγράμματα στην Ε΄ και την Στ΄ δημοτικού για να βοηθιέται η μετάβαση του μαθητή από την παιδικότητα προς την προεφηβεία και την εφηβεία. Εδώ και χρόνια το ΕΣΥΝ καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις και προς το Υπουργείο Υγείας που υλοποιεί τα προγράμματα πρόληψης και προς το Υπουργείο Παιδείας . Συγκεκριμένες προτάσεις και σε αντίστοιχες επιτροπές της βουλής όταν έχουμε τα ζητήματα των εξαρτήσεων. Σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε δυστυχώς δεν έχουμε ανταπόκριση. Για παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό πως στη χώρα μας έχουμε 75 κέντρα πρόληψης που είναι και υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα. Τη διάρκεια τη σχολικής χρονιάς πριν κλείσουν τα σχολεία για την πανδημία είχαν περάσει από προγράμματα πρόληψης μόλις το 4% των μαθητών της χώρας, δεν είναι αυτό πρόληψη.»

Ερωτηθείς από τα “Χ.ν.” για το τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός όταν διαπιστώσει ότι μαθητής ή μαθητές του αντιμετωπίζουν ζήτημα εξάρτησης απάντησε πως «το σημαντικό είναι πως να ενισχύσουμε τον ίδιο το ρόλο του μαθητή, πως βοηθάμε να μην στιγματιστεί, πως του δίνουμε τη δυνατότητα να μπορεί να αλλάξει και να επανέλθει στη φυσιολογική κοινωνική ζωή κι όχι σε μια ατομική λύση φυγής που είναι και η διέξοδος προς τις ουσίες. Άρα είναι σημαντικό μαζί με την οικογένεια του μαθητή οι εκπαιδευτικοί να τον κινητοποιήσουν προς ένα πρόγραμμα απεξάρτησης».

Αναφορικά με τη θέση του ΕΣΥΝ “όχι σε όλα τα ναρκωτικά” ο κ. Κατηφές ρωτήθηκε γιατί παραμένουν αρνητικοί απέναντι στη χρήση κάνναβης που θεωρείται φυσικό προϊόν.

«Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα η κάνναβη δεν είναι φυσικό προϊόν, μπορεί να προέρχεται από κάποιο φυτό αλλά η κάνναβη που καταναλώνεται ως ναρκωτικό σε ένα ποσοστό 85% – 90% είναι βιομηχανικά κατασκευασμένη άρα δεν είναι φυτικό προϊόν, άσχετα αν προέρχεται από φυτό! Η κάνναβη είναι ένα ναρκωτικό, λειτουργεί σε συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστές, επιδρά σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου για αυτό και είναι και εξαρτησιογόνα ! Για αυτό σήμερα είναι η πρώτη ουσία για την οποία ένας μαθητής ζητάει απεξάρτηση. Σχεδόν ο ένας στους τρεις στη χώρα μας που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης είναι γιατί είναι εξαρτημένος στην κάνναβη άρα είναι ναρκωτικό. Οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου έχει νομιμοποιηθεί η ευφορική της χρήση για να “κτυπήσει” το παρεμπόριο δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Και το παρεμπόριο γιγαντώνεται γιατί είναι πιο φτηνή η κάνναβη, και γιατί έχει αυξηθεί η εξάρτηση από την κάνναβη. Άρα έχει αποτύχει και αυτή η επιχειρηματολογία . Εμείς λέμε ότι δεν μπορούν να διαχωριστούν τα ναρκωτικά σε “σκληρά” και “μαλακά” γιατί δεν υπάρχουν “σκληρές” και “μαλακές” αιτίες που μας οδηγούν στα ναρκωτικά. Αυτό είναι το βασικό όχι πια ουσία επιλέγει ένας νέος άνθρωπος να ξεφεύγει από τη ζωή αλλά ποια είναι η αιτία που τον έχει σπρώξει σε ένα δεκανίκι όπως οι ουσίες» απάντησε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Για μία ακόμα φορά η «Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Χανίων» παράγει έργο! Διοργάνωσε ημερίδα που παρακολούθησαν ελάχιστα άτομα με ομιλητή έναν κοινωνιολόγο που ήλθε στα Χανιά να πει γενικότητες γνωστές από τις στατιστικές. Όπως είναι εμφανές από τη συνέντευξή του δεν προτείνει συγκεκριμένες δραστικές λύσεις που θα αποκλείσουν τα αίτια της αδιανόητης εξάπλωσης του προβλήματος. Αποτελεσματικότητα μηδέν. Κουβέντα να γίνεται, παραμονές εκλογών στην Ένωση.

    Το μήνυμα που τελικά μεταφέρθηκε στην κοινή γνώμη των Χανίων είναι ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα της ηλικιακής εξάπλωσης των ναρκωτικών πρέπει η πρόληψη να ξεκινάει από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. Κάτι αντίστοιχο είχε εξαγγείλει προ 10ετίας αυτοδιοικητικός παράγοντας των Χανίων για το τότε πρόβλημα των γκράφιτι στα Χανιά, ότι για να επιλυθεί θα πρέπει να γίνουν ειδικά σεμινάρια στα Νηπιαγωγεία!

    «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» κύριοι.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα