Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Υπερσυγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα των Χανίων

Στη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης οφείλεται η υπερσυγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα σε ποσοστά πάνω από τα όρια ασφαλείας που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Κρήτη και στα Χανιά!

Με βάση στοιχεία Πανευρωπαϊκής Έρευνας που παρουσίασε χθες η έγκυρη Βρετανική εφημερίδα Guardian το 98% των Ευρωπαίων ζουν σε περιοχές όπου τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα είναι πάνω από τα όρια ασφαλείας.

Ο κ. Απόστολος Βουλγαράκης

Τα “Χ.ν.” απευθύνθηκαν στον αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, ειδικό σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής – Επιπτώσεων στο Κλίμα και το Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον κ. Αποστόλη Βουλγαράκη στον οποίο και έθεσαν υπόψιν την έρευνα του Guardian.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Τα ποσοστά μικροσωματιδίων στην Κρήτη συνδέονται με την αφρικανική σκόνη, τα επεισόδια σκόνης από τη Σαχάρα. Έχουμε και εμείς τις τοπικές μας πηγές μόλυνσης, σωματίδια από ανθρωπογενείς δραστηριότητες (υψηλή κίνηση από αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα, μικρή βιομηχανική δραστηριότητα) αλλά επισκιάζονται σε μεγάλο βαθμό από την σκόνη της Σαχάρας» εξηγεί ο κ. Βουλγαράκης.
Βλέποντας τον χάρτη που δημοσίευσε στην έρευνα του ο Guardian ο κ. Βουλγαράκης παρατηρεί πως για την Κρήτη που δεν έχει τεράστιους αριθμούς κατοίκων η αφρικανική σκόνη είναι αυτή που κυριαρχεί ακόμα και αν αυτό πρόκειται για μερικές ημέρες τον χρόνο.
«Για αυτό βλέπουμε ότι υπάρχει μια ομοιομορφία στους αέριους ρύπους με εξαίρεση τα Χανιά και το Ηράκλειο όπου είναι περισσότεροι γιατί εκεί προστίθενται οι ρύποι από τους ανθρωπογενείς παράγοντες (χωρίς να φτάνουν τα ποσοστά μεγαλουπόλεων όπως η Αθήνα), ενώ βλέπουμε ότι και στο νότιο τμήμα του νησιού έχουμε εξάρσεις. Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να αποφύγουμε γιατί έχει να κάνει με τα μετεωρολογικά φαινόμενα».
Τα μικροσωματίδια λόγο του όγκου τους μπορούν να περάσουν στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και να πλήξουν όσους έχουν άσθμα , παιδιά και ηλικιωμένους. «Οι ευπαθείς ομάδες είναι καλό να αποφεύγουν την κίνηση τις ημέρες που έχουμε έντονη την παρουσία της αφρικανικής σκόνης και ακόμα και οι υγιείς πολίτες να αποφεύγουν την άθληση! Όπως όταν έχουμε καύσωνα που βγαίνουν ανακοινώσεις και ενημερώνεται ο κόσμος για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνεται όταν έχουμε υπερσυγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα» τονίζει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, συμπληρώνοντας ότι η χρήση της μάσκας σε όσους κινούνται βοηθάει ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα μικροσωματίδια αυτά.

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ

Αναφορικά με την υπερσυγκέντρωση μικροσωματιδίων στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια αλλά και στη Βόρεια Ιταλία αυτό έχει να κάνει με την καύση ορυκτών καυσίμων και κυρίως λιγνίτη. «Στα Βαλκάνια, στην Αν. Ευρώπη για την παραγωγή ενέργειας χρησιμοποιείται ο λιγνίτης αλλά και σε μεγάλο βαθμό ξύλο και “πέλετ” για τη θέρμανση σπιτιών. Αυτό που είδαμε πχ. στην Αθήνα την εποχή της μεγάλης κρίσης. Πηγαίνοντας πιο βόρεια στην Πολωνία βλέπουμε ότι χρησιμοποιούν λιγνίτη κυρίως για την παραγωγή ενέργειας. Στη Βόρεια Ιταλία από Γένοβα μέχρι και Βενετία το φαινόμενο έχει να κάνει με τον τεράστιο πληθυσμό της περιοχής. Στην κοιλάδα του ποταμού Πάδου έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά σύνολα της Ευρώπης. Είναι μια κοιλάδα που δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για να έχουμε την παγίδευση των ρύπων στην περιοχή αυτή από τα άπειρα αυτοκίνητα αλλά και τη βιομηχανική δραστηριότητα. Η κοιλάδα αυτή ευνοεί την κατακράτηση των ρύπων. Αντίθετα τα μικροσωματίδια είναι λιγότερα στη βόρεια Ευρώπη όπου χρησιμοποιούνται μορφές ενέργειας πιο φιλικές στο περιβάλλον και παράλληλα λόγω θέσης και κλίματος αερίζονται καλύτερα» δηλώνει ο κ. Βουλγαράκης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian η πιο επιβαρυμένη περιοχή της Ευρώπης είναι η Βόρεια Μακεδονία όπου τα 2/3 του πληθυσμού αναπνέουν 4 φορές περισσότερα μικροσωματίδια από αυτά που θεωρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι δεν βλάπτουν την υγεία, ενώ και στην κοιλάδα του Πάδου στην Ιταλία το 1/3 του Πληθυσμού αναπνέει 4 φορές περισσότερα μικροσωματίδια!
Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν δορυφόροι και αποτελέσματα μετρήσεων από 1400 σταθμούς παρακολούθησης σε όλη την Ευρώπη.
Η εισπνοή των μικροσωματιδίων σχετίζεται σύμφωνα με την έρευνα με 400.000 θανάτους σε όλη την Ευρώπη ετησίως.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα