Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Υπερπληθυσμός στις φυλακές

» Ο γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης μιλά για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Νέο κατάστημα κράτησης ανηλίκων, 15 – 18 ετών, αναμένεται να λειτουργήσει στην Κόρινθο, κοινοποιεί μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, με αφορμή τη συζήτηση για τις συνθήκες, που διαμορφώνονται από τον υπερπληθυσμό στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Αφορμή της συζήτησης αποτέλεσε η παρατήρηση του ειδικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. για τα βασανιστήρια, Χουάν Μέντες, περί υπερπληθυσμού που οδηγεί σε κακομεταχείριση και πρότεινε την αναθεώρηση των διεθνών κανόνων για τους φυλακισμένους.
Στην ερώτηση για τις συνθήκες των ελληνικών φυλακών, ο κ. Σκανδάμης σημειώνει: «Πράγματι, ο ειδικός εισηγητής του Ο.Η.Ε. κάνει αυτήν την παρατήρηση για το φυλακτικό σύστημα όλων των χωρών του κόσμου, όπου παρατηρήται υπερμεγέθης αύξηση του σωφρονιστικού πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, έχουμε όντως οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού, το οποίο βαίνει αμείωτο πάρα πολλά χρόνια και απαιτεί άμεσες ριζικές λύσεις και ολιστική αντιμετώπισή του με νέο ποινικό κώδικα και νέα εναλλακτικά μέτρα έκτισης ποινών».
Ο κ. Σκανδάμης προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά το υπουργείο μας, αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα νέο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, ενώ ήδη στη Βουλή βρίσκεται το σ/ν για την ηλεκτρονική επιτήρηση των κρατουμένων, το λεγόμενο βραχιολάκι. Αφορά ευρείες κατηγορίες υποδίκων και καταδίκων, με συγκεκριμένα αδικήματα και όταν εφαρμοστεί, θα δώσει λύση στο θέμα του υπερπληθυσμού».
Ο υπερπληθυσμός, τονίζει, αυξάνεται με εξαιρετικά ανησυχητικό ρυθμό. Την 1η Αυγούστου είχαμε 12.850 κρατουμένους, την 1η Σεπτεμβρίου 13.050, την 1η Οκτωβρίου 13.250 και στην τελευταία καταγραφή, στις 16 Οκτωβρίου, 13.337, οπότε εισερχόμαστε στην απόλυτη οξύτητα του προβλήματος. Η χωρητικότητα είναι 9.886 θέσεις, δηλαδή έχουμε υπερπληθυσμό της τάξεως του 134%, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό σχετίζεται με τη μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών μεταναστών;
Στη χώρα μας, 61% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί. Άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στην εργασία, αποκλεισμένοι από τις κοινωνικές και θεσμικές δομές, με αποτέλεσμα να στρέφονται για λόγους ευκολίας και όχι συνείδησης πάντα, στην παρανομία.
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των κανόνων Δικαίου του Ο.Η.Ε. για τους κρατουμένους, ο κ. Μέντες προτείνει τη μη φυλάκιση διανοητικά πασχόντων, εγκύων και ανηλίκων. Το δικό μας σωφρονιστικό σύστημα τι προβλέπει;
Αναφορικά με τους ανηλίκους, οι κατηγορίες οι οποίες έχουν σωφρονιστικό περιορισμό, είναι από 15 – 21 ετών. Ειδική ηλικιακή κατηγορία, μάλιστα, αποτελούν οι ουσιαστικά και πραγματικά ανήλικοι, από 15 – 18 ετών, για την οποία δεχθήκαμε παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Συνήγορο του Πολίτη και τη σύσταση να υπάρξει διαχωρισμός. Διαθέτουμε δύο κλειστά καταστήματα για ανηλίκους, στον Αυλώνα και τον Βόλο, και μια αγροτική φυλακή, όπου κρατούνται συνολικά 500 άτομα. Από την πρώτη στιγμή, επιδιώξαμε να δοθεί λύση διαχωρισμού, δηλ. από 15 – 18 ετών να μη συγκρατούνται με τους μεγαλύτερους. Πρόσφατα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου, έλαβε την απόφαση να χωροθετηθεί ένα νέο κατάστημα κράτησης ανηλίκων 15 – 18 ετών σε παλαιότερο κατάστημα της Κορίνθου. Υποβάλαμε, ήδη, σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο, ώστε να υπάρξει πλήρης εκπαιδευτική υποστήριξη και να λειτουργήσει το συντομότερο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα