Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Υπεγράφη η σύμβαση για την μετεγκατάσταση της σχολής Γεωργικής έρευνας Ασωμάτων

“Ανοίγει ο δρόμος” της αναβίωσης της Σχολής Ασωμάτων και λειτουργίας πρότυπου εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου για την κτηνοτροφία, καθώς υπεγράφη η σύμβαση εκπόνησης μελέτης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμούς για την μετεγκατάσταση της σχολής Γεωργικής έρευνας Ασωμάτων, προϋπολογισμού 721.183,91 €.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, στην υπογραφή παρόντες ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, οι π. Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακοί σύμβουλοι Μανόλης Χνάρης, Νίκος Κακογιαννάκης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, ο εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας, καθηγητής Νίκος Φιντικάκης, η Δ/ντρια τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε Ρεθύμνου Ελένη Ρανουτσάκη και η υπεύθυνη επιβλέπουσα της μελέτης Ιφιγένεια Μεθυμάκη.

Όπως επισημαίνεται «αναφέρθηκε από την κα Λιονή ότι η ολοκλήρωση της μελέτης που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια ορίζεται σε 18 μήνες και με αυτήν θα γίνει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των νέων υποδομών (κτιρίων, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και περιβάλλοντος χώρου) για τη μετεγκατάσταση της Σχολής Γεωργικής έρευνας Ασωμάτων. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης θα γίνει η διεκδίκηση των πόρων για να υλοποιηθεί το όλο έργο, ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την κτηνοτροφία στη σχολή Ασωμάτων.

Αναφερόμενοι, ο Περιφερειάρχης, η Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας, στο στόχο της μελέτης, ανέφεραν ότι, είναι, η κατασκευή αναβίωση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων που βρίσκεται στον Δήμο Αμαρίου Π.Ε. Ρεθύμνης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την κτηνοτροφία και συγχρόνως να προάγει την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Ο εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας, Ν. Φιντικάκης χαρακτήρισε το έργο ως παράδειγμα ανάπτυξης αλλά και περιβαλλοντικής βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής με την μείωση της ενέργειας και το φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Στ. Αρναουτάκης: Εμβληματικό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη με διεθνή απήχηση

Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε, ότι, η Σχολή Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για όλη την Κρήτη, προσθέτοντας «είναι ένα πολύ σημαντικό, εμβληματικό έργο όχι μόνο για το Ρέθυμνο και την Κρήτη, θα έλεγα και για όλη την Μεσόγειο, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας για τον κτηνοτροφικό τομέα. Με τη σύμβαση που υπεγράφη με τον ανάδοχο και θα είναι έτοιμη εντός 18 μηνών, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τους πόρους για να γίνει αυτό το Πρότυπο Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο στη Σχολή Ασωμάτων. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για όλη αυτή τη συνεργασία με το δήμαρχο, με όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, γιατί και μέσα από ένα διοικητικό συμβούλιο που υπάρχει για τη Σχολή Ασωμάτων μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη κτηνοτροφία της Κρήτης. Ας περιμένουμε, λοιπόν, τη μελέτη κι είμαι σίγουρος ότι θα εξευρεθούν και οι πόροι για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού, αναπτυξιακού και εμβληματικού έργου για τη κτηνοτροφία του νησιού μας».

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, ως Αντιπρόεδρος της εταιρίας διαχείρισης με την ονομασία «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», ανέφερε τα εξής:

«Με την υπογραφή της σύμβασης ανοίγει ο δρόμος για την εκπόνηση των μελετών που αφορούν τις νέες κτηριακές υποδομές, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τον αναγκαίο εξοπλισμό για την επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. Με την ολοκλήρωση των μελετών, θα είμαστε έτοιμοι, ως Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Αμαρίου και ΕΛ.Γ.Ο Δήμητρα, να προχωρήσουμε στην αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων και μέσω της διαχειριστικής μας εταιρίας «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», να υλοποιήσουμε τη δημιουργία μιας πρότυπης ερευνητικής μονάδας αιγοπροβατοτροφίας, η οποία θα φροντίζει για τη διατήρηση, την αναβάθμιση και τη διάθεση γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων, καθώς και θα λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης νέων κτηνοτρόφων παρέχοντας τους πρόσβαση σε διαθέσιμη τεχνογνωσία και ερευνητικά αποτελέσματα».

Τέλος, στη σημαντικότητα του έργου αναφέρθηκαν επίσης οι π. Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακοί σύμβουλοι Μανόλης Χνάρης, Νίκος Κακογιαννάκης και ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα