Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάδειξη του Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους στον Κρουσώνα

Υπεγράφη σήμερα, από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, η σύμβαση για την ανάδειξη του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους του Κρουσώνα, ο οποίος αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μνημεία των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης «ο εν λόγω ναός έπαιξε σημαντικό ρόλο στα νικηφόρα επαναστατικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή του ορεινού Μαλεβιζίου και του Μυλοποτάμου, κατά τον δεύτερο χρόνο της Επανάστασης, με επίκεντρο τον Κρουσώνα, τα οποία οδήγησαν στην γενίκευση της επανάστασης στην κεντρική και ανατολική Κρήτη. Ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους του Κρουσώνα, πυρπολήθηκε από τους χριστιανούς επαναστάτες, προκειμένου να εξολοθρευτούν 370 επίλεκτοι Τουρκαλβανοί του επιτιθέμενου οθωμανικού στρατού, οι οποίοι κατέφυγαν σε αυτόν μετά τις σχετικές μάχες που είχαν προηγηθεί.
Η Προγραμματική Σύμβαση με την Ενορία Κρουσώνα και το Υπουργείου Πολιτισμού, που υπογράφτηκε σήμερα, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, προβλέπει εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό του δίκλιτου ναού, με πλήρη συντήρηση και ανακαίνιση της τοιχοποιίας, των επιχρισμάτων και των δαπέδων, και πλήρεις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Επιπλέον προβλέπει την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων πυρπόλησης του 1822 στον ναό, και βέβαια των σωζόμενων κειμήλιων, που διασώζονται στο εσωτερικό του.
Οι προβλεπόμενες εργασίες, αποτελούν τη δεύτερη παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης για τη ανάδειξη και αποκατάσταση του ιστορικού ναού, το εξωτερικό κέλυφος του οποίου και ο περιβάλλων χώρος έχει ήδη αποκατασταθεί, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.
Την Προγραμματική Σύμβαση, υπέγραψε εκ μέρους της Ενορίας Κρουσώνα ο προϊστάμενος του ενοριακού ναού, πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Μερονιανάκης, συνοδευόμενος από τον συνεφημέριό του, πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Φασουλάκη και τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου Κρουσώνα. Παραβρέθηκαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηρακλείου η Χαρά Τριαματάκη και ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης»

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα