Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Υπεγράφη η σύμβαση για τα Νεώρια

Υπεγράφη παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη και του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση των Νεωρίων.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι ήρθε το “μομέντουμ” για να προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο. Αναφέρθηκε στο τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα των Χανίων και μίλησε για εμβληματικά κτήρια που εκφεύγουν της τοπικής εμβέλειας που μπορούν να αποτελέσουν ένα πολιτιστικό πόρο που θα συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία με ενα συγκρότημα μεγάλης αναπτυξιακής δύναμης. Κάλεσε ακόμα τους άλλους συμβαλλόμενα μέρη να συντμήσουν τους 20 μήνες της προγραμματικής για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι. «Είναι ένα από τα έργα που σηματοδοτούν το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση», επεσήμανε.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για ένα έργο που αναδεικνύει τον πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης, το οποίο αποδεικνύει και τα ευεργετικά αποτελέσματα που φέρνει η συνεργασία μεταξύ των φορέων ενώ ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έχουμε έναν οδηγικό χάρτη για το έργο».

 

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος σημείωσε ότι ανοίγεται η προοπτική αναστήλωσης του μνημείου και της αξιοποίησης του. Υπογράμμισε ακόμα ότι θα γίνει προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η μελέτη πιο σύντομα από τον συμβατικό χρόνο, έκανε γνωστό ότι συνολικά θα συμμετέχουν 14 καθηγητές από το Πολυτεχνείο, 2 Ιταλοί καθηγητές από το πανεπιστήμιο της Βενετίας και 2 εργαστήρια από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

 

Ο Τ. ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Ο τέως δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «Κάναμε μια καλή αρχή το 2017 ως διοίκηση του δήμου, με την ιδέα που είχαμε και την πρωτοβουλία που πήραμε για συνεργασία μεταξύ Δήμου, Υπ. Πολιτισμού, Περιφέρειας και Πολυτεχνείου Κρήτης, με στόχο τις απαραίτητες μελέτες που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση του μνημείου. Σήμερα όπως και κάθε Χανιώτη, μας γεμίζει ικανοποίηση η πρόοδος του σχεδιασμού μας που μας οδήγησε στην τελική υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης στα Χανιά από την Υπουργό Πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι σημαντικό γεγονός η συνέχεια της πολιτικής μας από την σημερινή δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα οδηγήσει στην αξιοποίηση του σημαντικού Βενετσιάνικου μνημείου, για το οποίο πολλά ειπώθηκαν στο παρελθόν αλλά ελάχιστα έγιναν.
Από την πλευρά μας, ως δημοτική παράταξη, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια σε κάθε επίπεδο, μέχρι επιτέλους το μοναδικό αυτό μνημείο να βρεθεί στην κατάσταση που του αξίζει και παράλληλα να καταστεί υπόδειγμα δημιουργικής και αποτελεσματικής προσπάθειας όλων των αρμοδίων φορέων. Και τότε το κέρδος για τα Χανιά θα είναι πολλαπλό».

1 Comment

  1. Μπράβο πολυ καλη κίνηση αναδειξης των Νεωριων στο Παλιό λιμάνι των Χανίων…….ελπίζουμε συντομα κ επίσημα εγκαίνια του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στη Χαλέπα!!!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες