Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Ξεσηκωμός για το Κέντρο Υγείας στην Κίσσαμο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του κέντρου υγείας Κισσάμου πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης κάτοικοι της περιοχής.

Με αφορμή την έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου για τη διακομιδή περιστατικού την περασμένη εβδομάδα κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης έξω από το κτήριο του κέντρου υγείας διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η δομή υγείας στερείται ειδικότητες γιατρών αλλά και οδηγούς ασθενοφόρων .

 

ΤΟ Κ.Κ.Ε.

Στα διαχρονικά προβλήµατα του Κέντρου Υγείας αναφέρονται µε ανακοίνωσή τους οι Κοµµατικές Οργανώσεις Κισσάµου του Κ.Κ.Ε.

Όπως τονίζουν, «η υποστελέχωση µε τις κενές οργανικές θέσεις αλλά και τις µετακινήσεις προς άλλες υπηρεσίες και ο ελλιπής εξοπλισµός του βγάζουν µάτι. Ειδικά την θερινή περίοδο τα προβλήµατα αυτά οξύνονται λόγω και του τουρισµού. Στον άξονα Καλουδιανά – Λαφονήσι λειτουργούν, µε τις φιλότιµες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού, τρία αγροτικά ιατρεία σε απαράδεκτες συνθήκες, (παλαιά κτίρια, ελλιπής και παλιός εξοπλισµός), στον άξονα Κολένι – Σάσαλο ένα αγροτικό ιατρείο. Οι δηµοφιλείς τουριστικοί προορισµοί (Λαφονήσι, Φαλάσαρνα, Μπάλος) µένουν ακάλυπτοι από ιατρικό προσωπικό.

Η υποβάθµιση της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών είναι ο κανόνας τα τελευταία χρόνια».

Το Κ.Κ.Ε. σχολιάζει πως «εν έτει 2024 µεταφέρονται τραυµατίες σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων. Οι προσπάθειες των διοικούντων (7η Υγειονοµική Περιφέρεια Κρήτης, Υπουργείο Υγείας), να δίνουν λύσεις στα προβλήµατα εκ των ενόντων, µε µεταθέσεις και µετακινήσεις προσωπικού από άλλες περιοχές, είναι µόνο κοροϊδία. Οι ευθύνες των κοµµάτων εξουσίας ( Ν.∆., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) διαχρονικά, είναι τεράστιες, µε το καθεστώς υποχρηµατοδότησης και απαξίωσης  της ∆ηµόσιας και ∆ωρεάν  Υγείας, της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της και της µετατροπής της σε εµπόρευµα, για να αποδίδει κέρδος, µε τα απογευµατινά ιατρεία και χειρουργεία επί πληρωµή,  έχουν φέρει τα πράγµατα στο απροχώρητο».   

Σηµειώνει επίσης πως «στην τελευταία επίσκεψη κλιµακίου του ΚΚΕ στο Κ.Υ. η κατάσταση ήταν αποκαρδιωτική, ενώ στο Κ.Υ. λείπουν βασικές ειδικότητες και προσωπικό, τριγύρω τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια ξεφυτρώνουν  σαν τα µανιτάρια ενώ η δηµοτική αρχή παρακολουθεί αδιάφορα.

Αυτή η κατάσταση δεν µπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει ο λαός της Κισάµου, µέσα από τους φορείς του (Αγροτικούς, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Συλλόγους Γονέων κλπ), να πάρει την υπόθεση της υγείας του στα χέρια του. Είναι άλλωστε γνωστή η ευαισθητοποίηση  του πάνω σε αυτό το θέµα. 

Στο ζήτηµα “τα κέρδη τους ή Ζωές µας” εµείς σαν ΚΚΕ ξεκάθαρα διαλέγουµε τις ζωές µας».   

Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.

Στο ζήτηµα παρεµβαίνει και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάµου – Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., µε επιστολή διαµαρτυρίας που έδωσε χθες στη δηµοσιότητας.

Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. παρεµβαίνει µε αφορµή «το πρόσφατο περιστατικό της µεταφοράς νεαρού ασθενή στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, λόγω του ότι στο Κέντρο Υγείας  δεν υπήρχε διαθέσιµος οδηγός ασθενοφόρου» και σχολιάζει: «Τέτοια περιστατικά καταδεικνύουν για άλλη µία φορά την εξαθλίωση και έντονη υποβάθµιση του Κέντρου Υγείας Κισάµου και του Ε.Σ.Υ. βεβαίως γενικότερα, µια  κατάσταση η οποία δεν µπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από εµάς, ιδίως όταν κινδυνεύουν η σωµατική ασφάλεια και οι ζωές εν τέλει όλων των συµπολιτών µας».

Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. σχολιάζει επίσης πως «η Κίσσαµος αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω των διάσηµων παραλιών  του Ελαφονησίου, του Μπάλου και της Φαλάσσαρνας. Η έλλειψη οδηγών των ασθενοφόρων του Κ.Υ. Κισάµου και η αδυναµία άµεσης διακοµιδής των τυχόν ασθενών, είτε στο Κ.Υ. είτε στο Νοσοκοµείο Χανίων θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ζωή των επισκεπτών µας και αποτελεί δυσφήµιση για τον τόπο µας».

Η Ένωση «απαιτεί από το αρµόδιο Υπουργείο Υγείας και τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, την ∆ιοίκηση της 7ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (∆ΥΠΕ Κρήτης), τον ∆ήµο Κισάµου και την Περιφέρεια Κρήτης να καλυφθεί κάθε ανάγκη που αφορά την δηµόσια υγεία των κατοίκων και επισκεπτών της Κισσάµου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα