Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Ξενοδοχείο και στο… βάθος κολυµβητήριο στη Νέα Χώρα

■ Ερωτήµατα για τη µετατροπή εγκαταστάσεων σε ξενοδοχειακή µονάδα 4 αστέρων
■ “ Όλα νόµιµα ” διαβεβαιώνουν ∆ήµος Χανίων και Ν.Ο.Χ.

Σοβαρά ερωτήµατα διατυπώνονται αναφορικά µε το έργο ανακατασκευής του ανοικτού Κολυµβητηρίου στη Νέα Χώρα, τις οικοδοµικές άδειες και τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου των 9 στρεµµάτων.

Το άρθρο του νόμου όπου ιδιοκτήτης εμφανίζεται το ελληνικό δημόσιο

Την ώρα που η δηµοπράτηση της ανακατασκευής του κολυµβητηρίου εκκρεµεί και δεν έχει εκδοθεί η σχετική οικοδοµική άδεια, υλοποιείται κανονικά η µετατροπή σε ξενοδοχειακή µονάδα κτηρίου στο δυτικό τµήµα του οικοπέδου, για το οποίο η οικοδοµική άδεια εκδόθηκε τον ∆εκέµβρη του 2023!
Όπως επισήµαναν πολίτες σε καταγγελία τους στα “Χ.ν.” µια προσεκτική µελέτη των εγγράφων που ήδη έχουν ανέβει στο “∆ιαύγεια” είναι αρκετή για να βάλει σε σκέψεις για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Η οικοδομική άδεια που εμφανίζει ως ιδιοκτήτη με ποσοστό 100% τον ΝΟΧ

Πιο συγκεκριµένα:
• Στο φύλλο αδείας το οικόπεδο του κολυµβητηρίου εµφανίζεται µε εµβαδόν 9.093,28 τµ., ενώ η ίδια έκταση εµφανίζεται και στο τοπογραφικό του νόµου. Το αρχικά παραχωρηθέν οικόπεδο, µια πράξη που έγινε το 1963, και στο αντίστοιχο συµβόλαιο η παραχωρηθείσα έκταση εµφανίζεται ως 1450 τ.µ. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι ο υπόλοιπος χώρος που έγινε µε προσχώσεις και µπαζώµατα επί του αιγιαλού έχει θέµατα νοµιµοποίησης. Έχουν ξεπεραστεί αυτά τα ζητήµατα, έχει νοµιµοποιηθεί ο χώρος, το σχετικό ΦΕΚ του 2018 καλύπτει την περίπτωση του κολυµβητηρίου Χανίων;
• Στο άρθρο 53 το Ν. 4903 καθορίζονται οι ειδικοί όροι δόµησης για την επισκευή και αναβάθµιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων. Σε αυτό ορίζεται πως το έργο γίνεται «σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού” εµβαδού 9.093,28 τ.µ. Προβλέπεται συντελεστής δόµησης 0,6, µέγιστη επιτρεπόµενη κάλυψη 60,00%, µέγιστο επιτρεπόµενο ύψος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις τα 12,00 µ. κα. Το έργο του κολυµβητηρίου δεν έχει ξεκινήσει, προχωράει όµως η µετατροπή του υφιστάµενου χώρου σε ξενοδοχείο. ∆ηλαδή αξιοποιούνται οι όροι δόµησης που εγκρίθηκαν µε το Ν. 4903, προκειµένου ιδιώτης να φτιάξει ξενοδοχείο που τα έσοδα που θα επιφέρει δεν θα τα καρπώνεται το δηµόσιο αλλά άλλος φορέας, στη συγκεκριµένη περίπτωση ο ΝΟΧ;
• Γιατί στην οικοδοµική άδεια που εκδόθηκε και έχει τίτλο “Επισκευή και αναβάθµιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων και αλλαγή χρήσης του υφιστάµενου διώροφου κτηρίου µε αυθαίρετο τµήµα σε ξενοδοχειακή µονάδα (αθλητικό ξενώνα) τεσσάρων (4) αστέρων µε νοµιµοποίηση ενισχύσεων φέροντα οργανισµού” ο ΝΟΧ εµφανίζεται ως ιδιοκτήτης µε ποσοστό 100% της κυριότητας του έργου και η Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού µε ποσοστό “0” ; Όταν µάλιστα στο στο άρθρο 53 το Ν. 4903 το ελληνικό δηµόσιο εµφανίζεται ως ιδιοκτήτης του χώρου;

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

Τα “Χ.ν.” αναζήτησαν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήµατα στην Πολεοδοµία Χανίων όπου ο αρµόδιος αντιδήµαρχος κ. Χαζιράκης µας ανέφερε πως η όλη διαδικασία έγινε νόµιµα και δεν υφίσταται κανένα ζήτηµα, ενώ ανάλογες ήταν και οι διαβεβαιώσεις που λάβαµε και από τη διοίκηση του ΝΟΧ.
Μηχανικός που ασχολείται µε την έκδοση των οικοδοµικών αδειών του έργου, µας ενηµέρωσε πως η οικοδοµική άδεια πρόκειται να αναθεωρηθεί και στην αναθεώρηση αυτή θα ενταχθεί και το κυρίως έργο του κολυµβητηρίου.
Μας τόνισε πως στο Κτηµατολόγιο τα 9.093,28 τµ. έχουν δηλωθεί από τον ΝΟΧ ως δική του ιδιοκτησία (κάτι που διαπιστώσαµε λαµβάνοντας το σχετικό έγγραφο) και θα είχαν κατοχυρωθεί αν δεν είχε πάρει παράταση το Κτηµατολόγιο. Οι λόγοι που ξεκίνησαν πρώτα οι εργασίες για την ξενοδοχειακή µονάδα ήταν πως ο ΟΑΚ δεν πρόλαβε να προχωρήσει γρήγορα όλες τις αναγκαίες µελέτες γι’ αυτό και κρίθηκε σκόπιµο να αρχίσει το τµήµα του έργου που αφορά στην ανακατασκευή του υπάρχοντος διώροφου κτηρίου.
Σε κάθε περίπτωση το ότι ένα απαραίτητο και αναγκαίο έργο για τα Χανιά όπως η ανακατασκευή του κολυµβητηρίου συνδέεται µε τις εργασίες σε ένα κτήριο και το γεγονός ότι εµφανίζεται άλλος ως ιδιοκτήτης του χώρου στη σχετική Υπουργική απόφαση και άλλος στο Κτηµατολόγιο και στο ΦΕΚ, θεωρείται τουλάχιστον… ασυνήθιστο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα