Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ξένοι επισκέπτες στα Χανιά μέσω του προγράμματος “Erasmus+”

Ενθουσιασμένοι από την κρητική κουζίνα, τον καιρό και τη ζεστή συμπεριφορά και φιλοξενία των ντόπιων δηλώνουν 43 νέοι και νέες από 8 διαφορετικές χώρες που αυτές τις μέρες βρίσκονται στα Χανιά στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων “Erasmus+”.

Τα “Χ.N.” συνάντησαν την πολυπολιτισμική ομάδα του προγράμματος που έχει ως γενικό θέμα την πολυγλωσσία και μίλησαν μαζί τους λίγο πριν ξεκινήσουν μία ακόμα δράση με επίκεντρο αυτή τη φορά το παλιό λιμάνι. Οι ίδιοι θα μετατρέπονταν για τις ανάγκες του πρότζεκτ σε δημοσιογράφους και θα έπαιρναν συνεντεύξεις από ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
«Η ομάδα αποτελείται από νέες και νέους ηλικίας από 18 ως 30 ετών που προέρχονται 8 διαφορετικές χώρες και συγκεκριμένα από την Πορτογαλία, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Τουρκία και την Ελλάδα», εξήγησε η Ειρήνη Δρακοπούλου από την ομάδα νέων “Active Motives” που εδρεύει στην Αθήνα και υλοποιεί το πρόγραμμα με τη συνεργασία της “Horizons for Youth”.
Οπως ανέφερε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Erasmus+” και έχει ως σκοπό οι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το θέμα της πολυγλωσσίας.Το πρόγραμμα ξεκίνησε 21 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 28.
«Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουμε διάφορες ομαδικές δραστηριότητες όλες υπό το πρίσμα της Διά Βίου Μάθησης και της μη τυπικής μάθησης και εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος είναι τα μέλη της ομάδας να ανταλλάξουν πολιτισμικές επιρροές, να μιλήσουν για τα στερεότυπα που έχουν στις χώρες τους, να επικοινωνήσουν και να βρουν τα κοινά τους σημεία», ανέφερε η Ειρήνη καθώς έδινε οδηγίες και χάρτες στα άλλα μέλη της ομάδας που ξεκινούσαν να εξερευνούν το λιμάνι και να αναζητούν άτομα για τις συνεντεύξεις τους.

Μαζί μας έμειναν 4 άτομα τα οποία ρώτησα για τις πρώτες εντυπώσεις τους από τα Χανιά:
«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι τα παιδιά της ομάδας που ήρθαμε από την Ουγγαρία. Η κουλτούρα σας είναι τελείως διαφορετική από τη δική μας, από το θέμα του φαγητού μέχρι το ο,τιδήποτε. Αυτό πάντως που μου αρέσει περισσότερο είναι οι άνθρωποι. Είναι ανοιχτοί και πιο χαρούμενοι, ίσως να έχει σχέση και ο καιρός, ο ήλιος και η θάλασσα που έχετε», σχολιάζει με χαμόγελο ο Emese Takats και προσθέτει πως το πρόγραμμα αποτελεί μία καλή ευκαιρία για νέους ανθρώπους να ανοίξουν τους ορίζοντές τους.
Δίπλα του περιμένει υπομονετικά ο Kagan Yilmaz από την Τουρκία. Δηλώνει εντυπωσιασμένος από τους εορτασμούς των Εισοδίων της Θεοτόκου που παρακολούθησαν την πρώτη ημέρα της παραμονής τους στα Χανιά: «Είναι πρώτη φορά που έρχομαι στα Χανιά και γενικότερα σε νησί. Είναι όμορφα τα πάντα. Από την κουλτούρα, μέχρι τους ανθρώπους που είναι ζεστοί. Νομίζω ότι Ελληνες και Τούρκοι μοιάζουμε σαν αδέρφια. Προσωπικά νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου», σημειώνει.
Η Eliza Krumina από τη Λετονία δεν κρύβει τη χαρά της που βρίσκεται στον νότο. «Οταν φτάσαμε ήταν ακόμα νύχτα. Το ξημέρωμα μας βρήκε στο ξενοδοχείο με μία θέα προς τη θάλασσα απίστευτη. Αυτή ήταν η πρώτη μας εντύπωση και πραγματικά ήταν κάτι μαγευτικό», μας λέει μεταφέροντάς μας τις πρώτες εικόνες που αποκόμισε από τα Χανιά.
Συνεχίζει να μας μιλάει με τον ίδιο ενθουσιασμό για ό,τι κάνουν τα παιδιά του προγράμματος: «Ολα μου αρέσουν. Η επικεφαλής της ομάδας μάς μιλά για τα πάντα και μας εξηγεί το καθετί από το φαγητό μέχρι τα αξιοθέατα. Από εκεί και πέρα ο καιρός θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερος, αλλά σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή στη Λετονία η θερμοκρασία είναι στους 5 βαθμούς Κελσίου!», αναφέρει, ενώ υπογραμμίζει τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των ντόπιων. Κάτι που όπως λέει δεν το συναντάς στη Λετονία.
Τελευταίος της παρέας ο Fath Guler από τη Σουηδία. Κρατά στο χέρι ένα σουβλάκι: «Η Ελλάδα είναι από τους πιο δημοφιλής ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Σουηδία. Είναι διαφορετικά τα πράγματα εδώ. Προσωπικά μου αρέσει το μέρος και ο ελληνικός πολιτισμός. Η κουζίνα είναι τελείως διαφορετική όπως και ο ψυχισμός των ανθρώπων. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο», σχολιάζει ενώ τον αποχαιρετούμε αφήνοντάς τον να απολαύσει το φαγητό του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα