Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο για κατοίκους της παλιάς πόλης

Στα μνημεία της παλιάς πόλης και του λόφου Καστέλι, του διαχρονικού «πυρήνα των Χανίων» ξεναγήθηκαν χθες κάτοικοι της περιοχής στο χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.

Στο πλαίσιο της δράσης της ΙΛΑΕΚ ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα ευρήματα που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στα οποία τους ξενάγησε η αρχαιολόγος κ. Μαρία Βλαζάκη.
«Η παλιά πόλη ήταν πάντα το κέντρο των Χανίων διαχρονικά και ειδικά ο λόφος Καστέλι ήταν ο πυρήνας, η ακρόπολη από εκεί ξεκίνησαν όλα από την 4η χιλιετία πχ. ! Εκεί έκαναν τα ανάκτορα τους οι Μινωίτες, εκεί έκτισαν την ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή περίοδο. Εκεί ήταν το παλάτι του ρέκτορα στα Ενετικά χρόνια, το κονάκι του Πασά στην Τουρκοκρατία και εκεί κηρύχθηκε και η αυτονομία της Κρήτης από τον πρίγκιπα Γεώργιο. Πάντα η καρδιά της πόλης κτυπάει εκεί και ελπίζω στο μέλλον να αξιοποιηθούν με τον Καλύτερο τρόπο τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, να έχουν δημόσιο χαρακτήρα και όχι βέβαια να γίνουν ξενοδοχεία» τόνισε η κ. Βλαζάκη δίνοντας συγχαρητήρια στο σύλλογο κατοίκων της παλιάς πόλης που από την πρώτη στιγμή τάχθηκε ενάντια στη ξενοδοχοποίηση του λόφου».

Στη συνέχεια, η αρχαιολόγος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην κατασκευή του νέου μουσείου. Μίλησε για το παλιό στην οδό Χάληδων «που ήταν πανέμορφο αλλά δεν είχε χώρους για αποθήκευσης, ούτε για εκπαιδευτικά προγράμματα. Για αυτό από πολύ νωρίς, από τη δεκαετία του ΄70 διαπιστώθηκε η ανάγκη για ένα νέο Μουσείο. Αρχικά έγινε προσπάθεια να απαλλοτριωθούν χώροι γύρω το παλιό μουσείο κάτι που δεν τελεσφόρησε. Στη συνέχεια ζητήσαμε από το Πολυτεχνείο τα κτήρια της Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι αλλά το ίδρυμα ήθελε εκεί να ιδρύσει τη Σχολή Καλών Τεχνών και έτσι δεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Μας πληροφόρησαν για τα 11 στρ. του παλιού στρατοπέδου Χατζηδάκη που είχε χαρακτηριστεί ως χώρος πάρκου και ήταν δύσκολο, πέρασε αρκετός καιρός, πολλές επισκέψεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να τα καταφέρουμε να το αποχαρακτηρίσουμε».

Πιο συγκεκριμένα για το Μουσείο, η κ. Βλαζάκη επισήμανε πως τα Χανιά πρέπει να είναι υπερήφανα για αυτό καθώς «δείχνει τη σπουδαιότητα του πολιτισμού της περιοχής των Χανίων που δεν υπολείπεται από την υπόλοιπη Κρήτη και για πολλά χρόνια θα μπορεί να εκπληρώνει τις ανάγκες του τόπου για να αναδεικνύει αρχαιότητες και να κάνει εκδηλώσεις όπως έχει ξεκινήσει δυναμικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα