Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Ξενάγηση στην έκθεση “Μικρά Ασία – Προσφυγικός ελληνισμός”

Άλλη μια οργανωμένη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στην Έκθεση με τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ», στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου και φιλοξενείται η Έκθεση, την ερχόμενη Κυριακή 8/1/2023 στις 11 το πρωί.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, την ξενάγηση θα κάνουν οι:

  • Λευτέρης Λαμπράκης, Επιμελητής της Έκθεσης, Ηθοποιός, Συλλέκτης
  • Άννα Λαμπαρδάκη, Φιλόλογος
  • Γιάννης Φραγκάκης, Αρχαιολόγος, Συλλέκτης

Σημειώνεται πως παράλληλα με την ξενάγηση «οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να ακούσουν αποσπάσματα από τις δεκάδες μαρτυριών προσφύγων δεύτερης γενιάς που συγκεντρώνονται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος Κρήτη, Προφορική Ιστορία της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης.

“…Επήρανε ένα γαϊδουράκι που το ‘χανε, γιατί ήτανε χωριό βέβαια το Σιβρισάρι, το φορτώσανε δυο παπλώματα, τον πατέρα μου, τη γιαγιά απάνω εκεί και μετά ο παππούς επήρε στα χέρια του ένα τέντζερη και λίγο τραχανά και ξεκινήσανε…”.

“Ήρθαμε το ’22… στον Τοπανά, εφτά δωμάτια, εφτά οικογένειες. Μετά φύγανε, τσοι διώξανε από κει και πήγανε στο Σπλάντζια. Δωμάτιο κι οικογένεια. Ο καμπινές ήτανε κοινός…”.

“…Πρέπει να συνεχίσουμε την ιστορία μας και να ακούσουν τις μαρτυρίες και να μείνουν αυτά τα πράγματα για να γραφτούνε κάπου να μείνουνε και στις υπόλοιπες γενιές. Να μην ξεχαστεί αυτό. Και να μην ξεχαστούν τα ήθη και τα έθιμα και η παράδοση! Όλα αυτά που φέραν από κει. Τα τραγούδια η μαγειρική και η ιστορία μας πάνω απ’ όλα…”.

“…όταν ήρθανε ο παππούς κι η γιαγιά από τη Μικρά Ασία τον ρωτήσανε:
– Τι δουλειά κάνεις;
– Περβόλια φτιάζω.
Κι έτσι τον καταγράψανε ως Περβολάρη…”».

Επίσης, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, «ξεκινάει ο προγραμματισμός των επισκέψεων τμημάτων σχολικών μονάδων καθώς και των παράλληλων εκδηλώσεων (μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, λογοτεχνικές βραδιές, συζητήσεις, αφήγηση παραμυθιών, κ.α.) που θα πλαισιώσουν την έκθεση μέχρι την ολοκλήρωση της στο τέλος Φεβρουαρίου 2023. Σημειώνουμε τέλος ότι υπό διαμόρφωση βρίσκεται – και θα κυκλοφορήσει το επόμενο δίμηνο – και το βιβλίο που θα πλαισιώσει τον κύκλο των δράσεων για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Τέλος, όσον αφορά στην έκθεση «περιλαμβάνει χάρτες, έργα τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, φωτογραφίες, γκραβούρες, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά κειμήλια, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια. Αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες συμπληρώνουν την αφήγηση της σημαντικής Ιστορίας. Το υλικό της Έκθεσης προέρχεται από τους συνεργαζόμενους Συλλόγους, καθώς και από ιδιωτικές Συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 – Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023
Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα