Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Ξέφραγο… αμπέλι

Το 1901 επί Κρητικής Πολιτείας η Νομαρχία Χανίων εξέδιδε «αστυνομική διάταξι περί παρεμποδίσεως της διελεύσεως αμαξών δια της προκυμαίας» καθώς υπήρχαν παράπονα από πολίτες που κινούνταν με τα πόδια και κινδύνευαν.

Εν έτει 2014 επιχειρηματίες, πολίτες και κάτοικοι της παλιάς πόλης επισημαίνουν ότι παρά τις αλυσίδες που έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εισόδου, αυτοκίνητα και μηχανές εξακολουθούν να “αλωνίζουν” στην παραλία και τα στενά, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των πεζών αλλά και δημιουργώντας μια εικόνα που κάθε άλλο παρά τιμά το μνημείο…
Τις τελευταίες ημέρες τα “Χ.Ν.” έγιναν δέκτης πολλών παραπόνων για την κατάσταση που επικρατεί στην παλιά πόλη σχετικά με το κυκλοφοριακό.
Χθες το πρωί αποφασίσαμε να περιηγηθούμε στους δρόμους του ενετικού λιμανιού αλλά και τα γραφικά στενά ώστε να διαπιστώσουμε το μέγεθος του προβλήματος.
Και πράγματι ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε δεκάδες περιπτώσεις όπου μηχανές ή και -σε μικρότερο βαθμό- αυτοκίνητα κινούνται σε σημεία όπου απαγορεύεται η διέλευση μηχανοκίνητων οχημάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το στενάκι της Δούκα Δημητρίου (κάθετη στον παραλιακό) όπου μετρήσαμε πάνω από 10 μοτοσυκλέτες παρκαρισμένες στη σειρά. Μηχανές οι οποίες ασφαλώς για να πάνε εκεί αλλά και για να φύγουν από εκεί έπρεπε να περάσουν είτε μέσα από το παραλιακό μέτωπο είτε μέσα από τα πολυσύχναστα στενά της παλιάς πόλης.

«Πολλά από τα μηχανάκια αυτά είναι εργαζομένων», μας εξήγησε επιχειρηματίας της περιοχής ο οποίος αφήνει τη μηχανή του έξω από τις αλυσίδες καθώς θεωρεί απαράδεκτο να κινείται ανάμεσα σε πεζούς.
Ανάλογη η εικόνα και σε άλλα πολλά στενά της παλιάς πόλης. Όπως για παράδειγμα πίσω από Κεντρικό Λιμεναρχείο στην οδό Μιχαήλ Αφεντούλιεφ όπου έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε πάρκινγκ παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στην υπηρεσία που είναι αρμόδια για να ελέγχει την παράνομη κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων στην παράκτια ζώνη. Έλεγχος ο οποίος, ωστόσο, όπως μας τόνισε επαγγελματίας που δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στο λιμάνι, δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κι αυτό διότι μόλις αντιληφθούν την περίπολο οι ιδιοκτήτες των μηχανών, τις μετακινούν στα στενά που οδηγούν στο λιμάνι και οι λιμενικοί απλώς τις… προσπερνάνε.
Ακόμα όμως πιο δύσκολη είναι η κατάσταση σε δρόμους όπου δεν έχει τοποθετηθεί κάποια αλυσίδα ή κάποια ρητή απαγόρευση. Ο λόγος είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η διέλευση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών είναι πιο συχνή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Θεοτοκοπούλου. Μάλιστα, χθες, όπως μας περιέγραφε επαγγελματίας της περιοχής που επικοινώνησε με τα “Χ.Ν.”, διερχόμενο αυτοκίνητο πάτησε μια γάτα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών που απολάμβαναν τον καφέ τους στα καταστήματα. «Η απουσία αλυσίδας στην Θεοτοκοπούλου την αφήνει εντελώς εκτεθειμένη σε όποιον θέλει να περάσει με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή του. Και βέβαια αυτό υποβαθμίζει τη Θεοτοκοπούλου σε σχέση με άλλες περιοχές της παλιάς πόλης», τόνισε, υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην τοποθέτηση αλυσίδας όπως έχουν κάνει και σε άλλα σημεία εισόδου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας και από τον καθένα που επισκέπτεται την παλιά πόλη ή εργάζεται σε αυτήν. Μια αλλαγή νοοτροπίας που θα επιτρέψει κυρίως να τηρούνται οι απαγορεύσεις είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν αλυσίδες γύρω από την παλιά πόλη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα