Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

WWF: «Είμαστε η τελευταία γενιά που έχει την ευκαιρία να σώσει τη φύση»

Οι παγκόσμιοι πληθυσμοί άγριας πανίδας μειώθηκαν κατά 60% σε διάστημα μόλις τεσσάρων δεκαετιών, καθώς η επιτάχυνση της ρύπανσης, η αποψίλωση των δασών, η κλιματική αλλαγή και άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες δημιούργησαν μια ανεπανάληπτη κρίση, προειδοποιεί η ΜΚΟ WWF όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική

Ο συνολικός αριθμός περισσότερων από 4.000 ειδών θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, ερπετών και αμφιβίων μειώθηκε ταχύτατα μεταξύ του 1970 και του 2014, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού.

Τα σημερινά ποσοστά εξαφάνισης ειδών είναι τώρα έως και 1.000 φορές υψηλότερα από ό,τι πριν γίνει παράγοντας στα ζωικά οικοσυστήματα η ανθρώπινη συμμετοχή.

Το ποσοστό του πλανήτη όπου δεν υπάρχει ανθρώπινο αντίκτυπο προβλέπεται να μειωθεί από το 25% στο 10% μέχρι το 2050, καθώς η καταστροφή των ενδιαιτημάτων, το κυνήγι, η ρύπανση, οι ασθένειες και οι κλιματικές μεταβολές συνεχίζουν να εξαπλώνονται.

Η ομάδα ζήτησε την εκπόνηση μιας διεθνούς συνθήκης, παρόμοια με τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού του 2015, για την προστασία της άγριας ζωής και τον περιορισμό των ανθρωπίνων επιπτώσεων στη φύση. Σύμφωνα με το WWF, οι τρέχουσες προσπάθειες για την προστασία του φυσικού κόσμου δεν συμβαδίζουν με την ταχύτητα της ανθρωπογενούς καταστροφής, η οποία είναι πρωτοφανής στην ταχύτητα και την κλίμακά της.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι το 90% των θαλάσσιων πτηνών έχουν πλαστικά στο στομάχι τους, σε σύγκριση με 5% το 1960, ενώ περίπου τα μισά κοράλλια ρηχών υδάτων έχουν χαθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ο πληθυσμός των ζώων έπεσε ταχύτερα στις τροπικές περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με μείωση του πληθυσμού κατά 89% από το 1970, ενώ τα είδη που βασίζονται σε ενδιαιτήματα γλυκού νερού σημείωσαν μείωση πληθυσμού κατά 83%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Μια μικρή διόρθωση του τίτλου: Είμαστε η τελευταία γενιά που έχει την ευκαιρία να σώσει τη φύση “από τον αδίστακτο και αδιάλακτο άνθρωπο”. Επειδή στην ουσία αυτός, δηλαδή εμείς, μόνο μπορούμε να καταστρέψουμε τα πάντα γύρω μας με ελαφρά την συνείδηση και με μικρές πιθανότητες μετάνοιας. ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα