Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Βρήκαν θησαυρό στη ∆ηµοτική Αγορά

Νοµίσµατα, χρυσάφια και κειµήλια από την εποχή του πειρατή Μπαρµπαρόσα!

 

Αποκαλύφθηκε η αιτία της τεράστιας καθυστέρησης στο έργο

 

 

Έναν αµύθητο θησαυρό, πιθανότητα του πειρατή Μπαρµαρόσα, έκρυβε στα “έγκατά” της η ∆ηµοτική Αγορά των Χανίων, αποτελώντας την αιτία για τη µεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του εµβληµατικού κτηρίου των Χανίων.

Ο θησαυρός ανακαλύφθηκε τον Σεπτέµβριο του 2022 κατά την πρώιµη φάση των εργασιών, όµως για λόγους ασφαλείας και µέχρις ότου ολοκληρωθεί η αποµάκρυνσή του, δεν µπορούσε να γίνει γνωστή η εξέλιξη αυτή.

Ο δήµαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σηµανδηράκης, ανέφερε χθες ότι το Υπουργείο Πολιτισµού ήταν ενήµερο από το πρώτο εύρηµα και αποφασίστηκε να κρατηθεί µυστικό µέχρι να αποµακρυνθεί όλος ο θησαυρός από το σηµείο. Εξήγησε δε ότι τα ευρήµατα αυτά είναι η αιτία που καθυστερεί η αποκατάσταση της ∆ηµοτικής Αγοράς.

 

Το σημείο που βρέθηκε ο θησαυρός

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Σύµφωνα µε όσα ανακοινώθηκαν χθες από την δηµοτική Αρχή Χανίων, ο θησαυρός περιλαµβάνει περισσότερα από 11 κιβώτια µέσα στα οποία υπήρχαν ενετικά νοµίσµατα εκ των οποίων άλλα φέρουν στη µία όψη τους το όνοµα του ∆όγη, και στην άλλη την επιγραφή “VEXILI – FER VENETIA”, ενώ άλλα την επιγραφήS. MARCUS VENETI”.

Μέσα στα κιβώτια επίσης εντοπίστηκαν πολύ µεγάλες ποσότητες χρυσού, πολύτιµοι λίθοι, προσωπικά αντικείµενα ευγενών της εποχής καθώς και ναυτικοί χάρτες αλλά και σπαθιά, γεγονός που συνηγορεί στο ότι πρόκειται για τον θησαυρό του περιβόητου κοκκινογένη πειρατή Μπαρµπαρόσα, ο οποίος αποτελούσε φόβο και τρόµο για τις παράκτιες περιοχές της Κρήτης το πρώτο µισό του 16ου αιώνα.

Η αρχαιολογική έρευνα θα δείξει πώς ακριβώς βρέθηκε ο θησαυρός εκεί, όµως οι πρώτες εκτιµήσεις συνηγορούν στο ότι ο θησαυρός είχε µεταφερθεί εκεί κατά την περίοδο της έναρξης κατασκευής των ενετικών οχυρώσεων (περί το 1538) .

«ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΣΤΟΜΑΤΑ»

«Είναι µια απάντηση σε όσους µας ειρωνεύονται επειδή σκάβουµε και ξανασκάβουµε στα ίδια σηµεία της πόλης κάθε τρεις και λίγο», σχολίασε ο δήµαρχος Χανίων Παναγιώτης Σηµανδηράκης, εξηγώντας πως «µε το πρώτο εύρηµα, διαπιστώσαµε ότι τµήµατα του θησαυρού µπορεί να είναι θαµµένα πέριξ της Αγοράς, έτσι κρίθηκε απαραίτητο να γίνονται συνεχείς έρευνες σε σηµεία που υποδείκνυαν ειδικοί συνεργάτες του ∆ήµου».

ΕΡΙ∆ΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Αναφορικά µε το αίτηµα που διατύπωσε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Χανίων Μπάµπης Λουτσέτης «να αξιοποιηθεί ο θησαυρός για την ανέγερση νέων σχολείων στον ∆ήµο Χανίων», ο δήµαρχος απάντησε: «πάλι λαϊκίζει ο κ. Λουτσέτης και αγνοεί τις πραγµατικές ανάγκες του τόπου, που δεν είναι άλλες από την έµφαση στην “πράσινη” και στην τουριστική ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η σκέψη ο θησαυρός να χρηµατοδοτήσει τη µαρίνα της Νέας Χώρας, καθιστώντας την τη µεγαλύτερη στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα να δηµιουργηθεί και «το πρώτο πλωτό µουσείο της Ευρώπης, αφιερωµένο στην ιστορία της πειρατείας», όπως ανέφερε ο αντιδήµαρχος Πολιτισµού κ. Γιαννακάκης.

Προτομή του Μπαρμπαρόσα στο Ναυτικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης

 

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ “GIVE AWAY”

Ο ∆ήµος Χανίων πάντως, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αποδοθεί µέρος του θησαυρού στην τοπική κοινωνία, προτίθεται να προχωρήσει σε “give away” (διαγωνισµό) µέσω του λογαριασµού του δηµάρχου στο instagram. Συγκεκριµένα υπάρχει πρόταση από ειδικό συνεργάτη, να µπορεί κάθε δηµότης Χανίων να συµµετέχει στο διαγωνισµό, αφού πρώτα ακολουθήσει (follow) τον λογαριασµό του δηµάρχου και αφήσει σχόλιο κάτω από τη σχετική ανάρτηση, ταγκάροντας 3 άτοµα.

H ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«Τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση του θησαυρού θα έχει η Περιφέρεια», ξεκαθάρισε από µεριάς του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, προτείνοντας «να αξιοποιηθεί ο θησαυρός ώστε να χρηµατοδοτήσει την υπογειοποίηση του καλωδίου του Α∆ΜΗΕ και να µην αναπτυχθούν πυλώνες στον Αποκόρωνα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

15 Comments

 1. Επιτέλους, λύθηκε το μυστήριο!
  Άντε τώρα στην επόμενη πρωταπριλιά να πιστέψουμε πως ετοιμάζουν τα εγκαίνια!
  Καλό μήνα!

 2. Επίσης, αυτό δεν αναφέρεται στο άρθρο επειδή έχει κρατηθεί μυστικό, στα σεντούκια βρέθηκε και το καταστατικό ίδρυσης τής Άγκυρας, τής πρωτεύουσας τής Τουρκίας, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι φέρει την υπογραφή ενός χανιώτη μεγαλοεπιχειρηματία της εποχής με παγκόσμιες διασυνδέσεις, του οποίου η οικογένεια θα διεκδικήσει, μέσω δικαστικών οδών, την πατρότητά της, όπως επίσης και το εφτασφράγιδο φιρμάνι της παράδοσης τής Κωνσταντινούπολης στους Έλληνες μετά την απελευθέρωση τής Ελλάδας και που αυτό κρατήθηκε εφτασφράγιστο μυστικό από τους Τούρκους κατά την αποχώρησή τους από την χώρα μας, ώστε να την παρακρατήσουν παράνομα.

  Καλό μήνα!

 3. ναι και μετά βρήκαν και απολιλιθοματα από δηνοσαβρους αλλά μας το κρύβουν και αυτό θα ανακοινωθεί και επίσημα στης 1 Απριλίου τους 2025

  *υστερόγραφο ο κύριος Μπαρμπαρόσα θα προβεί σε μηνύσεις για την ΠΑΡΆΝΟΜΗ κατάσχεση της περιουσία του
  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΌ ΓΡΑΦΕΊΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΩΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

 4. Μήπως έβγαλαν και τα Κολωνάκια στην Γογονη…. Που είναι παράνομα χωρίς μελέτη και έχουν κάνει την ζωή των κατοίκων ένα μαρτύριο;;;;!!!!

 5. ο θησαυρός ανοίκει στον χανιώτικο λαο.ο τόπος μας είναι το στολίδι του πλανήτη.αλλα δυστυχώς έχει εληψεις σοβαρές για τον κόσμο που υποφέρει.θελουμε το νοσοκομείο μας.θελουμε γιατρούς.θελουμε προσωπικό φάρμακα.πανω απολα η υγεία φτάνουν τα ευρήματα κ.για δεύτερο νοσοκομείο.στο χέρι σας είναι να αφήσετε κ.ενα καλό όνομα.εδω πάτε να πουλήσετε την ΔΕΥΑΒΑ στο Ηράκλειο.γιατι;μας ρωτήσατε;όλοι μας κοροϊδεύουν κάντε τα Χανιά κ.Σημανδηρακη τόπο έλξεις ομορφιάς να μην μας λείπει τίποτα.ολοι να μας ζηλεύουν.οι τουαλέτες είναι σοβαρό πρόβλημα για τους οδηγούς αστικών λεοφωριων την υγεία πάνω από όλα.γιατι να τρέχουμε άλλου.μπορουμε έχουμε τους καλύτερους επιστήμονες.οχι σε τσέπες.στα Χανιά μας.ευχαριστω πολύ.δεν το ξαναδημοσηευσα θέλω να μπει στα σχολια

 6. Χρειάζονται σωστές παρατηρήσεις και προτάσεις. Πολλές οι ελλείψεις δυστυχώς και τεράστια η ευθύνη για το έργο. Εύχομαι το καλλίτερο για να μην διοχετεύσει τοσος πλούτος σε λανθασμένες κινήσεις!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα