Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Βραδιά στα… χνάρια του Ερωτόκριτου

Παρουσία αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στα Ρούστικα Ρεθύμνου η μουσική βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση του Βιτσέντζου Κορνάρου, με τίτλο, “Στα χνάρια του Ερωτόκριτου”
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Όμιλο Φίλων του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, με συνδιοργανωτές τη Βιβλιοθήκη Ρουστίκων «Ανέστης και Μανώλης Αναγνωστάκης», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Δήμο Ρεθύμνου – ΚΕΔΗΡ – Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο και την συντόνιζε ο απερχόμενος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων Μανώλη Αναγνωστάκη κ. Αλέξης Πολίτης.
Την εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα και χαιρετισμό η απερχόμενη αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη κα Αιμιλία Παπαβασιλείου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι περισσότεροι από εμάς που βρισκόμαστε εδώ, μεγαλώσαμε ακούγοντας αυτή τη μουσική και αυτούς τους στίχους και συγκινούμαστε όταν τους ακούμε σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρισκόμαστε», για να επισημάνει ότι «η συγκίνηση μας είναι διπλή όταν υποδεχόμαστε την ποίηση του Βιτσέντζου Κορνάρου στην πλατεία ενός βενετσιάνικου χωριού που υπάρχει από την εποχή του και συμβαίνει να είναι ο τόπος καταγωγής ενός άλλου ποιητή που γεννήθηκε 372 ολόκληρα χρόνια αργότερα, του Μανώλη Αναγνωστάκη».
Η ίδια, συνεχίζοντας, σημείωσε: «Ο Όμιλος Φίλων ενός ποιητή, όπως εμείς, είναι κατ’ αρχήν ένας όμιλος φίλων της ποίησης και δεν θα μπορούσε να μην αποτίσει φόρο τιμής στο έργο του Ερωτόκριτου που, κατά τον Σεφέρη, αποτελεί την απαρχή της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Με την επιλογή μας αυτή θέλουμε να στηρίξουμε την πολύ θετική προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης να εντάξει το έργο της Κρητικής Λογοτεχνίας στον παγκόσμιο κατάλογο της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς».
Καταλήγοντας η κα. Παπαβασιλείου, τόνισε: «Στην Κρήτη της αυστηρότητας και των παραδόσεων ο Ερωτόκριτος άνοιγε ρωγμές για να εισχωρήσουν τα πιο όμορφα κι έντονα συναισθήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Απόψε, αυτός που θα μας ξεσηκώσει με τις δοξαριές της λύρας του είναι ο Αλέξανδρος Αγγελάκης, επιστήμονας και καλλιτέχνης, παιδί και αυτός των Ρουστίκων που με τη συνοδεία του φίλου του Γιάννη Σιράκα στο λαούτο, θα μας κρατήσουν συντροφιά».
Το «παρών» στην  εκδήλωση έδωσε με χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο οποίος στη συνέχεια με δήλωσή του σημείωσε: «Απολαύσαμε μια εξαιρετική εκδήλωση του Ομίλου Φίλων του Μανώλη Αναγνωστάκη που ήταν αφιερωμένη στα χνάρια του Ερωτόκριτου με εξαιρετικούς ομιλητές και νομίζω όλοι μας πήραμε μία γεύση για το πώς βλέπουν οι ξένοι τον Ερωτόκριτο και πόση παγκόσμια απήχηση έχει αυτό το αριστούργημα που έχει γαλουχήσει όλες τις γενιές των Ελλήνων γιατί μην ξεχνάμε ήτανε το αγαπημένο αφήγημα στα χωριά μας και το ήξεραν όλοι οι γέροντες και οι γριές και το τραγουδούσαν».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με σύντομο χαιρετισμό από την καθηγήτρια κα Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη η οποία αφού διάβασε μια παλιά αυτόγραφη επιστολή που είχε λάβει από τον αείμνηστο Μανώλη Αναγνωστάκη την παρέδωσε στον Όμιλο Φίλων του ποιητή. Αμέσως μετά ο κ. Αλέξης Πολίτης παρουσίασε τους ομιλητές, τον Βρετανό νεοελληνιστή και μελετητή του «Ερωτόκριτου» David Holton και την Τασούλα Μαρκομιχελάκη, επίκουρη καθηγήτρια Α.Π.Θ. η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η λόγια και η λαϊκή απήχηση του “Ερωτόκριτου”.
O David Holton αναφερόμενος με μια λεπτομερή αφήγηση για την σημασία στον παγκόσμιο ιστό του Ερωτόκριτου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Εάν η πρόοδος που σημειώνεται με τις μεταφράσεις δεν έχει ακόμα καταστήσει τον Ερωτόκριτο παγκόσμιο λογοτεχνικό φαινόμενο οι ερευνητικές δραστηριότητες και τα σχετικά δημοσιεύματα όλο και πληθαίνουν και φυσικά η Ελλάδα έχει την πρωτιά».
Η Τασούλα Μαρκομεχελάκη, τόνισε: «Επίτρεψτε μου να εκφράσω την χαρά μου για την ευτυχή συγκυρία να βρίσκεται απόψε μαζί μας ο δάσκαλός μου David Holton που τιμήθηκε χθες από την Περιφέρεια Κρήτης για την προσφορά του στα κρητολογικά γράμματα καθώς και τη μελέτη για τον Ερωτόκριτο».
Η εκδήλωση έκλεισε με πλουσιοπάροχο γεύμα που παρέθεσε ο Όμιλος Φίλων Μανώλη Αναγνωστάκη σε παρακείμενη ταβέρνα και με διάφορα άλλα κεράσματα που πρόσφεραν κυρίες μέλη τοπικών φορέων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα