Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Βραδιά ποίησης στον φιλολογικό σύλλογο “Χρυσόστομος”

Η ποίηση της Ειρήνης Γαβριλάκη όπως αναδεικνύεται στα βιβλία της “Οι Κήποι” (2019) και “Αισθήσεις και ένας αφηγητής” (2021) αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Βάμου και οι “Εκδόσεις 24 γράμματα” στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Ο Χρυσόστομος”.

Πρόκειται για δύο δουλειές της συγγραφέα και αρχαιολόγου, που ζει και εργάζεται στο γειτονικό Ρέθυμνο. «Με συγκινεί βαθύτατα η ανάγνωση των βιβλίων της Ειρήνης και μου προσφέρει κάθε φορά μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Είναι πάντα μια έκπληξη στον κόσμο της ποίησης της το ότι “ο μη τόπος γίνεται τόπος” και “ο μη χρόνος χρόνος”. Νιώθεις ότι αγωνίζεται να μεταφέρει προσωπικές εμπειρίες που εντάσσονται σε μια μεγαλύτερη εικόνα » επισήμανε η εκπαιδευτικός κα Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη (αναπληρώτρια υπεύθυνη του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον). Παράλληλα πρόσθεσε πως «η ποίηση της Ειρήνης δεν είναι διόλου διόλου γλωσσογεννητική και ναρκισευόμενη. Είναι ποίηση ελεγειακή και ανακλητική του παρελθόντος. Στην ποίηση της Ειρήνης ξανακερδίζεται ο χαμένος χρόνος, η σπαταλημένη ζωή.»

Ένα βιογραφικό της συγγραφέας παρουσίασε η κ. Αρετή Μαρματάκη (υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων) δίνοντας έμφαση στο πλούσιο έργο της ως ποιήτρια. Μιλώντας για το ύφος της ποιήτριας η κ. Μαρματάκη επισήμανε πως αναδεικνύεται « ένας κόσμος πολύχρωμος, σχεδόν πολύπλοκος, λαβυρινθώδης . Απαιτεί μια Αριάνη, ένα μίτο και ένα Θησέα, όταν όμως βρεις το νήμα και το ξετυλίξεις διαπιστώνεις ότι ο κόσμος αυτός έχει συνοχή και νόημα που αφορά τη συνειρμική αφήγηση εσωτερικών ταξιδιών , οδυσσειακών περιπλανήσεων στο εσώτερο».

Ο φιλόλογος και συγγραφέας Δημήτρης Δαμασκηνός κάλεσε το κοινό να αγοράσει και να διαβάσει τα βιβλία καθώς «αυτή είναι η βασιλική οδός να προσεγγίσει κανείς την ποίηση». Την παρουσίαση συνόδευσαν καλλιτέχνες με μουσική και τραγούδια του μεσοπολέμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα