Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες για να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα

Αδειάζει η κλεψύδρα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023 στο Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι υπόχρεοι, έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει για τους λοιπούς δικαιούχους, τα ποσοστά εισοδήματος και άλλα απαραίτητα στοιχεία.

Όσοι φορολογούμενοι δεν φροντίσουν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 στο Μητρώο της ΑΑΔΕ κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι οι ίδιοι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.

Ήδη από την 1η Ιανουαρίου τα πρόστιμα έχουν αυξηθεί καθώς με βάση το νέο καθεστώς επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Παράλληλα, για τις πλατφόρμες που δεν θα υποβάλουν πληροφορίες ή θα υποβάλουν ανακριβείς – ελλιπείς πληροφορίες ή δεν συνεργάζονται με τη Φορολογική Διοίκηση, τα πρόστιμα φθάνουν έως 500.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς από τον Μάρτιο η ΑΑΔΕ ετοιμάζει νέο γύρο διασταυρώσεων για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που θα λάβει για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές που θα αποστείλουν έως τις 26 Φεβρουαρίου οι πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO.

Τι δεδομένα θα γνωρίζουν οι ελεγκτικές αρχές
Τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτικές αρχές περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, όνομα και κατόχου ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης, σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης κ.ά.

Με αυτό τον τρόπο η ΑΑΔΕ θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος, την περιοχή και την έκταση των ακινήτων που μισθώνονται, το ύψος των εσόδων που αποφέρουν στους διαχειριστές και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μέσω των διασταυρώσεων η ΑΑΔΕ θα μπορέσει να αποκαλύψει περιπτώσεις φορολογούμενων που αποκρύπτουν από την εφορία το πραγματικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τυχόν περιπτώσεις που δεν έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα, δηλαδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ), ή δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του ακινήτου και τη διάρκεια εκμίσθωσης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα