Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020

“Βραχνάς” φόροι και πρόστιμα για τα καταστήματα εστίασης

Μπορεί ο Νομός Χανίων να έχει αγγίξει το ρεκόρ επισκεπτών την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, ωστόσο, για τους καταστηματάρχες στον χώρο της εστίασης είναι “δώρον άδωρον”, καθώς τα περισσότερα έσοδά τους τα “τρώνε” οι φόροι και τα πρόστιμα.

Η Άννα Σαματά, πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης ν. Χανίων
Η Άννα Σαματά, πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης ν. Χανίων

«H κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη το φετινό καλοκαίρι και ο Αύγουστος ήταν ένας πολύ καλός μήνας. Οι επισκέπτες του Νομού μας αυξήθηκαν συγκριτικά με πέρυσι, τα καταστήματα εστίασης γέμισαν από κόσμο και ο τζίρος μας πήγε καλά, », τόνισε μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” η πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ν. Χανίων, Αννα Σαματά, προσθέτοντας: «Βγάζουμε λεφτά, αλλά πάνε στα πρόστιμα για την κατάληψη των κοινοχρήστων χώρων, αφού η διαβούλευση για τον Κανονισμό του Δήμου Χανίων δεν έχει προχωρήσει. Δεν γνωρίζουμε πόσο χώρο μπορούν να καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα, οπότε ο τζίρος μας, πηγαίνει στα πρόστιμα τα οποία μας επιβάλλουν ο Δήμος Χανίων και το Λιμενικό».
Οι καταστηματάρχες φέρονται προβληματισμένοι από αυτό το γεγονός, καθώς, τελικά ό,τι βγάζουν πάνε για την αποπληρωμή χρεών.
Οι τιμές στα καταστήματα εστίασης κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα, σύμφωνα με την κα Σαματά, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας επισημαίνει ότι ο κύριος όγκος των επισκεπτών, συγκεντρώνεται στα καταστήματα του Ενετικού Λιμανιού και της Παλιάς Πόλης, καθώς και στον Πλατανιά.

 

 

Στους δημοφιλέστερους προορισμούς η Κρήτη
2Στο μεταξύ, η Κρήτη περιλαμβάνεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Ελληνες φέτος, μαζί με τα νησιά του νότιου και βόρειου Αιγαίου, τα Επτάνησα και την Πελοπόννησο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία κρατήσεων που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, από τα ελληνικά τουριστικά γραφεία – μέλη των Συνδέσμων της.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι στιγμής, αυτό το καλοκαίρι, παρατηρείται αύξηση των Ελλήνων ταξιδιωτών που επιλέγουν κρουαζιέρα για διακοπές.
Ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε ότι η ζήτηση των Ελλήνων για ταξίδια φέτος είναι ικανοποιητική και αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι Έλληνες πλέον ταξιδεύουν περισσότερο. Η ζήτηση, για Ελλάδα και εξωτερικό, ανακτά τη δυναμική της, με προοδευτική αύξηση την τελευταία 4ετία, έπειτα από τις χαμηλές επιδόσεις την εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Έρευνα Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ημεδαπών Τουριστών της ΕΛΣΤΑΤ, οι Έλληνες που ταξίδεψαν το 2017 παρουσίασαν αύξηση 10,2% σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν σε 4,5 εκατ. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν 7,5 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 12,6%.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες