Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης: Ένα ταξίδι σε τρεις ηπείρους

Το Βοτανικό Πάρκο και οι Κήποι της Κρήτης είναι μια έκταση 200 περίπου στρεμμάτων στον Φουρνέ Χανίων. Πρόκειται για τον μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη και άνοιξε το 2010 πάνω στις στάχτες μιας καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Όλη η χλωρίδα και η πανίδα της Κρήτης παρουσιάζεται μέσα από έναν περίπατο.

Σπάνια δείγματα της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, αλλά και άλλες τροπικές και υποτροπικές ποικιλίες από όλο τον κόσμο, συνθέτουν μια διαδρομή που σε ταξιδεύει σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Συνδυάζει φρουτόδεντρα, βότανα και φυτά σε εξωτερικό χώρο χωρίς την χρήση θερμοκηπίου. Στην κάτω κοιλάδα συναντάει κανείς αβοκάντο, που σημαίνει εύκρατο – τροπικό κλίμα, λίγο πιο πάνω φύονται ελαιόδεντρα, που σημαίνει μεσογειακό κλίμα, ενώ ακόμη πιο πάνω προς τον Ομαλό, το κλίμα είναι αλπικό. Δηλαδή, τρεις διαφορετικές κλιματολογικές ζώνες σε υψόμετρο 600 μέτρων. Συνολικά, αριθμεί περισσότερα από 150 διαφορετικά είδη φρουτόδεντρων από όλο το κόσμο, τα οποία ευδοκιμούν στην περιοχή.
Κεντρικός στόχος του πάρκου είναι να φέρει κοντά τον επισκέπτη με τη φύση, σε μια εποχή που ο κόσμος έχει συνηθίσει να μένει στα «κουτιά» των τσιμεντουπόλεων. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει τους καρπούς πάνω στα δέντρα, καθώς και τα διαφορετικά είδη δέντρων βιώνοντας την ελευθερία στην φύση.

Στο Βοτανικό Πάρκο τα πάντα ανακυκλώνονται. Δεν χρησιμοποιούνται εξωτερικά υλικά πέρα από αυτά που υπάρχουν στο περιβάλλον. Όλα κάνουν τον κύκλο τους και χρησιμοποιούνται και πάλι από την αρχή. Ακόμα και στο εστιατόριο που λειτουργεί στην είσοδο των κήπων χρησιμοποιούνται μόνο τοπικά προϊόντα.
Το 2018 σύμφωνα με άρθρο των αναγνωστών της βρετανικής εφημερίδας “The Guardian”, το Βοτανικό Πάρκο & Κήποι Κρήτης βρέθηκε στη λίστα με τους 10 πιο όμορφους βοτανικούς κήπους του κόσμου, ενώ το 2021 βραβεύτηκε με το Διεθνές Περιβαλλοντικό Βραβείο “Green Key”, από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Η Κρήτη έχει χαρακτηριστεί «μια μικρή ήπειρος». Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το Βοτανικό Πάρκο και οι Κήποι της Κρήτης είναι τρεις ήπειροι μαζί. Και ο επισκέπτης με μια μόνο βόλτα ξυπνάει τις αισθήσεις του και ταξιδεύει σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΑΣΤΕΡΙΟΥ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα