Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

«Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου: Cafe Calcinha

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.
Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού –κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ.
Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

Κείμενο – Επιμέλεια: Μαρία Μυστακίδου
mariamystakidou@gmail.com

Cafe Calcinha
(est. 1929, Λουλέ, Πορτογαλία)

To Ιστορικό Café Calcinha είναι ακριβές αντίγραφο ενός παλιού βραζιλιανού Καφέ. Βρίσκεται στην πόλη Λουλέ της Πορτογαλίας και το κτίριο ανήκει στον Δήμο της πόλης, ο οποίος σεβόμενος την ιστορία του Καφέ προβάλλει διεθνώς τη σπουδαιότητά του, προασπίζοντας την παράδοσή του.
Το Café Calcinha λειτουργεί από το 1929 και από τότε έχει διατηρηθεί σχεδόν αμετάβλητο. Στο εσωτερικό του δεσπόζουν ξύλινες καρέκλες και μαρμάρινα τραπέζια. Οι τοίχοι του Καφέ είναι γεμάτοι με ιστορικές φωτογραφίες του χώρου, αλλά και προσωπικοτήτων που το επισκέπτονταν συχνά. Είναι διακοσμημένο με στοιχεία art deco, βαμμένο σε αποχρώσεις γήινες και έχει ενδιαφέρουσες ξύλινες λεπτομέρειες και γύψινα «στολίδια». Το εσωτερικό του Καφέ δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ενώ υπάρχει και εξωτερικός χώρος, που είναι όαση όταν ο καιρός είναι καλός. Μαζί με τους θαμώνες που προτιμούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους στη «βεράντα», βρίσκεται και ο António Aleixo, σημαντικότατος ποιητής των αρχών του 20ου αιώνα και θαμώνας του Café Calcinha, ο οποίος «κάθεται» πάντα στο δικό του χάλκινο τραπέζι! Τα αγάλματα σπουδαίων προσωπικοτήτων που σύχναζαν σε Ιστορικά Καφέ, αποτελούν παράδοση στην Πορτογαλία. Ετσι, αρκετά Ιστορικά Καφέ ως ένδειξη σεβασμού και μνήμης σε ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων που συνήθιζαν να τα επισκέπτονται, έχουν ζητήσει να φιλοτεχνηθούν τα αγάλματά τους, που βρίσκονται μέσα (ή και έξω, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση) από τα Καφέ, θυμίζοντας στους σημερινούς θαμώνες, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την ιστορία και την παράδοσή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της λειτουργίας του το Café Calcinha ήταν αγαπημένο σημείο συνάντησης των επιχειρηματιών και των υψηλόβαθμων υπαλλήλων της περιοχής. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές, το Καφέ επέτρεπε και σε φτωχότερα κοινωνικά στρώματα να μπουν στο χώρο, αλλά είχε ένα γυάλινο «παραβάν» που χώριζε το Καφέ στα δύο, διαχωρίζοντας τους πλούσιους από τους φτωχούς! Από το 1960 και ύστερα, στο Καφέ επιτράπηκε η είσοδος και στις γυναίκες.
Ενδιαφέρον έχει, ότι ο António Aleixo, που σήμερα θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων ποιητών της Πορτογαλίας και χρησιμοποιούσε ανελέητα τη σάτιρα και την κοινωνική κριτική στα ποιήματά του, ήταν ταπεινής καταγωγής και φτωχός, χωρίς ιδιαίτερες ακαδημαϊκές γνώσεις. Όταν επέστρεψε από το Παρίσι και εγκαταστάθηκε στη Λουλέ, πουλούσε λαχεία για να ζήσει. Ετσι, κανονικά η είσοδός του στο Calcinha θα ήταν δύσκολη και η θέση του στην πλευρά των «φτωχών». Ωστόσο, χάρη στα ποιήματά του και το ταλέντο του, οι ιδιοκτήτες του Καφέ τον άφηναν να συχνάζει στο Calcinha μαζί με τους «προνομιούχους» θαμώνες.
Σήμερα, το Café Calcinha αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης, ένα κλασικό σημείο επίσκεψης για όποιον περνάει από τη Λουλέ. Προσφέρει παραδοσιακές γεύσεις, γλυκά και αλμυρά πιάτα με ιστορία και υπέροχο καφέ. Το Calcinha διοργανώνει συχνά βραδιές live fado, παρουσιάσεις βιβλίων, “tertulia”, όπως ονομάζουν σε Πορτογαλία και Ισπανία τις λογοτεχνικές-φιλοσοφικές συζητήσεις, αλλά και διάφορα άλλα events.

Info
CAFE CALCINHA
Praça da República 67, 8100-270
Λουλέ, Πορτογαλία
+351 964 066 842
www.facebook.com/cafecalcinha

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα