Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

«Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου: Café A Brasileira

Café A Brazileira
(est. 1907, Μπράγκα, Πορτογαλία)

Το Café A Brasileira βρίσκεται κατά μήκος του Largo Barão de São Martinho, στη Μπράγκα, της Πορτογαλίας.

Το Café εγκαινιάστηκε στις 17 Μαρτίου 1907, και αποτελεί franchise των Café A Brasileira που ονομάστηκαν έτσι από τον Adolpho de Azevedo, έμπορο και Αντιπρόεδρο της Βραζιλίας. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να λένε πως τα Café A Brasileira άνοιξαν στην Πορτογαλία, όταν οι Πορτογάλοι δεν αγαπούσαν καθόλου τον καφέ, και ουσιαστικά αποτέλεσαν απαρχή μιας –τελικά- αγαπημένης συνήθειας. Σιγά σιγά, οι ντόπιοι άρχισαν να απολαμβάνουν το εξωτικό ρόφημα και να συχνάζουν σε Καφέ.

Ο Adolpho de Azevedo διηύθυνε το Καφέ για 30 χρόνια, μέχρι το 1937 οπότε το αγόρασε ο Joaquim Queirós, ο οποίος συνέχισε να το λειτουργεί για άλλες τέσσερις δεκαετίες. Ο Queirós προχώρησε και σε μια ενδιαφέρουσα προσθήκη. Ανακαίνισε, και στη συνέχεια ενσωμάτωσε το γειτονικό Καφέ (τότε Café Sport) που βρισκόταν στο γειτονικό κτίριο, στο A Brasileira.

Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Estado Novo (1933–1974), ένα «αντίπαλο» Καφέ, το Nova Brasileira άνοιξε στην απέναντι γωνία του A Brasileira. Οι πηγές αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το εμβληματικό A Brasileira έγινε το κέντρο της αντι-Σαλαζαριστικής αντιπολίτευσης στο καθεστώς, ενώ στο Nova Brasileira σύχναζαν οι καθεστωτικοί.

Το 1997, ο Joaquim Domingos Godinho, ανέλαβε το Καφέ μέχρι το 2004, οπότε πέρασε στην ιδιοκτησία του Armindo Pinheiro και των γιών του.
Μετά από διάφορες περιπέτειες το A Brasileira στην Μπράγκα άνοιξε ξανά το 2009, μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008, υπό την αιγίδα της ASAE Autoridade para a Segurança Alimentar e Económica (Αρχή Τροφίμων και Οικονομικής Ασφάλειας). Σήμερα, το Καφέ σφύζει από ζωή, οι επισκέπτες της Μπράγκα συρρέουν για να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους εκεί, μαζί με παραδοσιακά πιάτα της πορτογαλικής κουζίνας.

Café A Brasileira (est. 1907)
Tel : +351 253 262 104
Info: geral@cafe-abrasileira.com
Website: Café A Brasileira
Facebook: Café A Brasileira

Home


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα