Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Βολές για τα δημοτικά τέλη από τη ΛΑ.ΣΥ. Πλατανιά

» Κριτική στη δημοτική αρχή

Βολές κατά της δημοτικής αρχής Πλατανιά για τη μη μείωση των δημοτικών τελών, εξαπολύει η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” η οποία κάνει λόγο για «μια απόφαση χωρίς την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία».

Στην ανακοίνωσή της “Λαικής Συσπείρωσης” με επικεφαλής τον Δημήτρη Ανθούση, σημειώνεται ότι «η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά με θέμα τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το έτος 2023 οδήγησε σε μία απόφαση που είναι κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών των κατοίκων του Δήμου μας».
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” αναφέρεται σε προβλήματα από τα φορολογικά βάρη, την υπερφορολόγηση, την οικονομική κρίση και την πανδημία που «φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους κατοίκους όλης της χώρας, και του Δήμου Πλατανιά» και προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή πήρε απόφαση να μην κάνει καμία απολύτως περαιτέρω μείωση στα τιμολόγια των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, παρά το γεγονός ότι και τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Πλατανιά δίνουν αυτή τη δυνατότητα».

Σύμφωνα με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, «η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε το αυξημένο κόστος λειτουργίας του Δήμου που δεν επιτρέπει καμία μείωση. Φυσικά ούτε λόγος για διεκδίκηση αυξημένης κρατικής χρηματοδότησης ενόψει του προϋπολογισμού του 2023.
Έτσι ενώ η ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης “τινάζουν στον αέρα” τον οικογενειακό προϋπολογισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών της περιοχής μας, την ίδια στιγμή και φέτος θα είναι αυτοί οι κύριοι αιμοδότες των εσόδων του Δήμου για τις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.)».
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά πληρώνουν πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Μέσα στο έτος 2022, στο πλαίσιο της διαδικασίας διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων, προστέθηκαν επιπλέον 228.245 τ.μ., για τα οποία δεν καταβάλλονταν μέχρι τότε ανταποδοτικά τέλη. Το ελάχιστο όφελος για τον Δήμο αναμενόταν να είναι 346.932,40 ευρώ, σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Πλατανιά. Το όφελος αυτό μπορούσε να ανέλθει ή και να ξεπεράσει τις 450.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με την Οικονομική Υπηρεσία. Είναι επομένως φανερό ότι ο Δήμος Πλατανιά είχε και εξακολουθεί να έχει το περιθώριο μιας πολιτικής ελαφρύνσεων αναφορικά με το ύψος των τελών, αλλά επιλέγει συνειδητά να μην την ακολουθήσει».

Η “Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά” πρότεινε μεταξύ άλλων:
•Μηδενισμό των δημοτικών τελών για όσους κατοίκους έχουν εισόδημα μέχρι το αφορολόγητο όριο (8.636 ευρώ) και για τους ανέργους του Δήμου.
•Μείωση των συντελεστών κατά 50% για τις οικίες λαϊκών οικογενειών με εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
•Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των άπορων, των ΑμεΑ, των μονογονεϊκών οικογενειών, των τρίτεκνων και των πολύτεκνων.
•Αύξηση του συντελεστή για Ανώνυμες Εταιρείες, τράπεζες και επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο.
•Εφαρμογή του οικιακού συντελεστή για τους επαγγελματίες που επηρεάζονται από τα έργα ανάπλασης, για όσο καιρό επηρεάζονται.
•Ελάφρυνση στις περιοχές όπου είχαμε τις καταστροφές το 2019, κ.α.

Καταλήγοντας η “Λαική Συσπείρωση” υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η Δημοτική Αρχή στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων, για άλλη μία φορά, μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο γι’ αυτούς», σχολιάζει και για την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «καθένας μπορεί να βγάλει επίσης τα συμπεράσματά του βλέποντας την παράταξη του κ. Ντουντουλάκη να υπερψηφίζει πέρυσι τη σχετική εισήγηση για τα τέλη, αλλά φέτος να καταψηφίζει την αντίστοιχη εισήγηση (αν και δεν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές), επειδή διανύουμε ήδη μια προεκλογική χρονιά» και συμπληρώνει ότι «οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά” δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να καταθέτουν προτάσεις για μέτρα στήριξης και ανακούφισης των κατοίκων του Δήμου, καθώς και ότι θα συνεχίσουν, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, να πρωτοστατούν στον αγώνα για να αισθανθούν, η κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή Πλατανιά, την καυτή ανάσα των κατοίκων της περιοχής για άμεσα μέτρα στήριξης και προστασίας του λαϊκού εισοδήματος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα