Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Βιώσιμη αστική κινητικότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί βοήθεια ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν της 30/9/2013, μετά την υπογραφή συμφωνίας με κοινοπραξία 14 ευρωπαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων, ενώσεων και εταιρειών παροχής συμβουλών συμπεριλαμβανομένων 10 μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ένα τριετές σχέδιο γνωστό ως “Civitas Capital”.
Η επιχορήγηση αυτή δείχνει τη σταθερή προσήλωση της Ε.Ε. στη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “CIVITAS” είναι μία από τις σημαντικότερες στον συγκεκριμένο τομέα και αναμένεται να έχει απτά αποτελέσματα.
Στόχοι του σχεδίου “Civitas Capital” είναι:
• η συγκέντρωση γνώσεων μέσω της δημιουργίας ομάδων που θα απασχοληθούν με συγκεκριμένα θέματα και οι οποίες θα συντάξουν οδηγούς βέλτιστων πρακτικών.
• η έκδοση συστάσεων για τις μελλοντικές προτεραιότητες Ε&Α που η Επιτροπή θα ενσωματώσει στο ερευνητικό της πρόγραμμα για το διάστημα 2014 – 2020.
• η διοργάνωση δράσεων επιμόρφωσης, καθώς και προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και ανταλλαγών εργαζομένων στον τομέα της αστικής κινητικότητας.
• η διαχείριση ενός κονδυλίου ύψους 500.000 ευρώ περίπου για τη στήριξη της εφαρμογής μέτρων σε άλλες πόλεις,
• η δημιουργία πέντε επιπλέον εθνικών και περιφερειακών δικτύων και η συνέχιση της διαχείρισης των πέντε δικτύων που ήδη υπάρχουν. Τα εν λόγω δίκτυα προωθούν τη διάδοση της τεχνογνωσίας και των βέλτιστων πρακτικών εντός κάθε γλωσσικής ή γεωγραφικής ομάδας και η ανάπτυξη ενός κέντρου γνώσεων στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω του ιστότοπου του “CIVITAS”. Πρόκειται για μία υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης που όλο το υλικό που παράγεται για ή από το “CIVITAS” που θα είναι διαθέσιμο σε όλους, για σκοπούς μάθησης ή επανεφαρμογής.
Το “Civitas”, από τα αρχικά των λέξεων «cities, vitality, sustainability» (πόλεις, ζωτικότητα, αειφορία), χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα πλαίσιο της Ε.Ε. για την έρευνα με στόχο τη στήριξη των πόλεων στην προσπάθειά τους να υλοποιούν καινοτόμες δράσεις για μια πιο βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Σύμφωνα με μελέτη φαίνεται ότι το 35% περίπου των θέσεων απασχόλησης στην Ε.Ε. βασίζεται σε κλάδους εντάσεως Δ.Δ.Ι. Η μελέτη είναι σχετική με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (Δ.Δ.Ι.), την οποία εκπόνησαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (E.P.O.) και το Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (OHIM). Η συγκεκριμένη μελέτη με τίτλο “Κλάδοι εντάσεως ΔΔΙ: συμβολή στις οικονομικές επιδόσεις και την απασχόληση στην Ευρώπη” (Σεπτέμβριος 2013) εξετάζει τη σημασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για την οικονομία της Ε.Ε. Βασικές διαπιστώσεις της μελέτης είναι ότι περίπου το 39% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. (ύψους περίπου 4,7 τρις. ετησίως) ασκείται από κλάδους εντάσεως Δ.Δ.Ι. και περίπου το 26% της συνολικής απασχόλησης στην Ε.Ε. (56 εκατομμύρια θέσεις εργασίας) παρέχεται απευθείας από τους κλάδους αυτούς, ενώ ένα επιπλέον 9 % των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. προκύπτει έμμεσα από κλάδους εντάσεως Δ.Δ.Ι.

Ευρωπαϊκό φόρουμ για τον αθλητισμό: χρυσός ολυμπιονίκης δίνει έμφαση στη «διπλή σταδιοδρομία»
Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η επιτυχία στον αθλητισμό είναι ένα εισιτήριο για παχυλές αμοιβές και πολυτελή ζωή. Μπορεί αυτό να αφορά λίγους προνομιούχους, αλλά για τους περισσότερους αθλητές η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Οταν τελειώσει η αθλητική τους σταδιοδρομία, πρέπει να βρουν μια “κανονική” θέση εργασίας. Για ορισμένους δεν είναι εύκολο διότι επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους στον αθλητισμό, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εκπαίδευσή τους. Η “διπλή σταδιοδρομία” για αθλητές που στοχεύουν στο συνδυασμό της αθλητικής κατάρτισης με την εκπαίδευση θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα που θα εξεταστούν κατά το φόρουμ του 2013 της Ε.Ε. για τον αθλητισμό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα