Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Βιβλιοκριτική: «Γράμματα που δεν έλαβες»

» Νεφέλης Ευαγγέλου, εκδόσεις Λεξίτυπον,
σκίτσο εξωφύλλου Κλαίρη Χαριτάκη – Δελήμπαση)

Τα «Γράμματα που δεν έλαβες», είναι ένα μικρό, τρυφερό, άκρως συναισθηματικό ανάγνωσμα. Είκοσι επτά γράμματα με βάθος και ουσία – κατάθεση ψυχής – περιγράφουν καθημερινές στιγμές, απλές, αλλά ταυτόχρονα σημαντικές και είναι γεμάτα αναζητήσεις, προσμονή, φιλοσοφία ζωής, αγάπη, ρομαντισμό αλλά και θλίψη, παράπονα, θυμό και αναπάντητα «γιατί». Καθώς τα διάβαζα με παρέσυρε η χειμαρρώδης γραφή τους που θα τη χαρακτήριζα τραγουδιστή, σαν κλασική μουσική! Μέσα στις λίγες αράδες κάθε επιστολής, συμπυκνώνονται ολόκληροι κόσμοι γεγονότων και συναισθημάτων. Γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο με συνειδησιακή ροή, με πυκνό γλαφυρό λόγο – σε πολλά σημεία υπαινικτικό – αλλά και με μυστηριακή ατμόσφαιρα, που δημιουργείται χάρη στις προσεχτικά διαλεγμένες λέξεις. Καθένα από αυτά είναι μια προσπάθεια να ειπωθούν στον παραλήπτη όσα συμβαίνουν όσο εκείνος «λείπει», αλλά και όσα δεν ειπώθηκαν στην ώρα τους… Κι όταν ο αναγνώστης φτάνει στην μεγάλη ανατροπή –γιατί έρχεται και αυτή η στιγμή – εκπλήσσεται, συναρπάζεται και αγωνιά για τη συνέχεια… Ο παραλήπτης δεν τα έλαβε ποτέ τα γράμματα αυτά, γιατί η ζωή είχε άλλα σχέδια για εκείνον. Όμως, τόση συναισθηματική δύναμη που κρύβουν σε κάθε τους λέξη, σίγουρα τα ένιωσε… «όπου και όπως κι αν είναι» (φράση με την οποία κλείνουν όλες οι επιστολές, ή σχεδόν όλες…).

Το βιβλίο της Νεφέλης Ευαγγέλου, «Γράμματα που δεν έλαβες» εκτός από τα σημαντικά μηνύματα που περνάει, για τις σχέσεις των ανθρώπων, την αναγνώριση και εκτίμηση των όμορφων στιγμών της ζωής καθώς και τη δύναμη της Αγάπης και της συγχώρεσης, σε κάθε φράση και εικόνα του, διαχέεται και πλημμυρίζει και ένα ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα… «Πες ό,τι έχεις να πεις σε όποιον θες, άμεσα και έγκαιρα. Πριν σε προλάβει το αναπάντεχο…» Το βιβλίο «Γράμματα που δεν έλαβες», αξίζει να διαβαστεί! Καθένας που θα ταξιδέψει στις σελίδες του, ανεξαρτήτως ηλικίας και προσωπικής ζωής, αφενός θα συγκινηθεί βαθιά από τα μηνύματά του και αφετέρου, κλείνοντάς το, θα μείνει με τη γλυκιά αίσθηση της αξίας του μεγάλου δώρου της ζωής που του χαρίστηκε. Αυτό ακριβώς, συνέβη και σ’ εμένα.
Συγχαρητήρια στη Νεφέλη Ευαγγέλου, που με αυτό το μικρό αλλά «βαρύ» βιβλίο και την ξεχωριστή πένα της μας ταξιδεύει μέσω επιστολών, σε μια εξαιρετική και ουσιαστική «ιστορία», τροφή για σκέψη… για τη ζωή!

*Η Μαρία Σαρρή- Σαββάκη είναι Δασκάλα Ειδικής Αγωγής – Συγγραφέας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα