Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Βήματα προς επίλυση προβλημάτων για τους δασικούς χάρτες

»ΥΠΕΝ: Δεν είναι δασικές οι εκτάσεις με φρύγανα και ασπάλαθους

 

Το πρώτο βήμα για την διόρθωση σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες αποτελεί ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (ΤΣΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα.
Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τη Μάνη, το Βόρειο Αιγαίο και άλλες περιοχές της χώρας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνουμε το πρώτο βήμα για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί». «Το επόμενο διάστημα», σύμφωνα με τον υπουργό, «θα αναλάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίχως κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες».
Στην συγκεκριμένη γνωμοδότηση κατέληξε το ΤΣΔ μετά από δύο συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσει το ερώτημα που του απηύθυνε σχετικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στις 23 Μαρτίου. Βάσει της ομόφωνης γνωμοδότησης που εκδόθηκε την Τετάρτη, οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση, δεν χαρακτηρίζονται δασικές. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την απόφαση, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.
«Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, διασφαλίζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών», ξεκαθάρισε ο κ. Αμυράς.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον κ. Αμυρά.
Τον αποχαρακτηρισμό από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών των εκτάσεων που καλύπτονται από αραιή βλάστηση κι έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο και φρυγανώδη βλάστηση, ανέδειξε με παρέμβαση του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Η ΝΟΔΕ ΧΑΝΙΩΝ
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Χανίων τονίζει ότι «μετά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε ως κυβέρνηση από τον νόμο 4389/2016 που κατατέθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, καλούμαστε να μαζέψουμε για άλλη μια φορά τα σπασμένα, ειδικά σε ένα θέμα που μας απασχολεί πολλές δεκαετίες». Η ΝΟΔΕ προσθέτει ότι «ύστερα από την συνάντηση όμως του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, την προηγούμενη εβδομάδα, με τις ηγεσίες των συναρμοδίων υπουργείων πάνω στο θέμα αποφασίστηκε να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση. Όπως και μετά την επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα Χανιά κ. Σκρέκα, ενημερωθήκαμε και μας καθησύχασε πως θα υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις επί των κρίσιμων ζητημάτων του νομοσχεδίου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ομάδα εργασίας εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη στηθεί ώστε να διορθωθούν τα σφάλματα στους δασικούς χάρτες, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς κόστος για τους πολίτες. Η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει προβλέψεις για τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της Κρήτης λόγω των μεγάλων χορτολιβαδικών εκτάσεων. Τέλος θα υπάρξει παράταση στην υποβολή ενστάσεων και μείωση κατά 50% στο τέλος άσκησης αντιρρήσεων. Παράλληλα για όσους έχουν ήδη υποβάλει ένσταση η διαφορά θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους».
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά τους για «ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο εμβληματικό έργο των δασικών χαρτών και τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί στην ολοκλήρωσή του» κάνουν λόγο 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Φάμελλου, «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κρίνει απαραίτητη τη διεξαγωγή ευρείας συζήτησης στη Βουλή, με όλα τα κόμματα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η ΝΔ και να διατυπωθούν λύσεις που θα ικανοποιούν ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του Συντάγματος και της δασικής επιστήμης».
Οι 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για την πρόοδο του έργου και για τις ρυθμίσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΟΓΙΑΔΗ
Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κατέθεσε και ο βουλευτής του ΜεΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, ο οποίος επικαλείται επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Ιεράπετρας που, όπως αναφέρει, «αναδεικνύει το φλέγον ζήτημα πού κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Κρήτης και σε πολλές άλλες περιφέρειες ανά την Ελλάδα, σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών». Παράλληλα, ο κ. Λογιάδης ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενημέρωση των Ελλήνων του Εξωτερικού.

=

1 Comment

  1. Δεν μας διευκρίνισαν αν στις υπουργικές διορθώσεις πρόκειται να συμπεριληφθούν και οι δασικοί χάρτες του 2017, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα