Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Βερόνικα Δαβάκη: «Τα όνειρα είναι ανατρεπτικά»

Τα όνειρα, όπως λέει, είναι συνήθως ανατρεπτικά. Κι ίδια έχει πολλά τέτοια στο συρτάρι της. «Αλλιώς δεν θα επιβίωνα», μάς εξομολογείται. Ο λόγος για την πολυτάλαντη Χανιώτισσα Βερόνικα Δαβάκη, που παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει ήδη δώσει σημαντικά δείγματα γραφής τόσο στο θεατρικό σανίδι όσο και ως ερμηνεύτρια τραγουδιών κορυφαίων Ελλήνων συνθετών.

Οι “διαδρομές” μίλησαν με τη Βερόνικα με αφορμή τη συμμετοχή της στο αφιέρωμα που έγινε πρόσφατα στον ιδρυτή του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων Μανώλη Σκουλούδη αλλά και τη συνεργασία της με τον Νίκο Ξυδάκη.

Σε μια καλλιτεχνική συγκυρία ιδιαίτερα πυκνή για την ίδια αφού μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τη συναυλία που έδωσαν με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στο φεστιβάλ Λευκωσίας στην Κύπρο και ήδη έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της για συναυλίες με τους Νίκο Ξυδάκη και Polis Ensemble, καθώς 5 και 12 Δεκέμβρη θα ανέβουν στη σκηνή του μικρού Παλλάς με οδηγό τον “Άσωτο καιρό”. «Ακολουθούν τον Γενάρη μερικές ακόμη συναυλίες στο ίδιο θέατρο σε συνεργασία με το Ελληνικό Σχέδιο, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και άλλους μουσικούς και συνθέτες, ενώ ετοιμάζω και κάποιες παιδικές συναυλίες και μία μουσικό-θεατρική παράσταση για το 2023», σημειώνει επιβεβαιώνοντας την αστείρευτη ενέργεια που διαθέτει και η οποία τροφοδοτείται από την αγάπη της για την τέχνη.

Πρόσφατα βρεθήκατε στα Χανιά όπου συμμετείχατε στο αφιέρωμα στον ιδρυτή του Βενιζέλειου Ωδείου Μανώλη Σκουλούδη. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία, δεδομένου ότι κάνατε στην πόλη μας τα πρώτα σας μουσικά βήματα;

Έχουμε όλοι τις μικρές μας πατρίδες. Το Ωδείο Χανίων είναι για μένα μια τέτοια πατρίδα, εκεί γύρω καταστρώθηκαν τα πρώτα φανταστικά σχέδιά μου γύρω από τη μουσική και το θέατρο. Αφορμή για αυτή την επιστροφή μου στο Ωδείο στάθηκε το έργο του Μανώλη Σκουλούδη, μιας σπουδαίας περίπτωσης ανθρώπου των Γραμμάτων και των Τεχνών και ιδρυτή του Ωδείου.  Πολύ τρυφερή και εύστοχη η εκδήλωση που διοργάνωσε το Βενιζέλειο Ωδείο σε σκηνοθεσία του Ηλία Μαλανδρή. Σαν μια ηθική επιβράβευση, έτσι το εισπράττω. Έρχεται ένα αναπάντεχο γεγονός κάποια τυχαία στιγμή και λες, ωραία, στο σωστό μονοπάτι είμαι. Παίρνεις βαθιά ανάσα και συνεχίζεις.

Η ηθοποιία ή το τραγούδι βαραίνει περισσότερο μέσα σας;

Μέσα μου βαραίνει μια συγκίνηση και μιαν αγάπη για τα ανθρώπινα που ψάχνει τρόπο να κοινωνηθεί μέσα από ιστορίες. Η δόνηση και η ιστορία είναι το θέμα και όχι ο δρόμος. Άλλωστε η υποκριτική κατοικεί μέσα στο τραγούδι και η μουσική μέσα στο θέατρο.

Πρόσφατα παρουσιάσατε τον καινούριο σας δίσκο που κάνατε με τον Νίκο Ξυδάκη, “Άσωτος καιρός”. Πώς ήταν η συνεργασία σας; Τι κρατάτε από την επαφή σας με τον σπουδαίο αυτόν συνθέτη;

Θα το πω για μια ακόμα φορά πως έχω σταθεί τυχερή με τις συνεργασίες μου. Είναι συνάντηση μοιραία για μένα κι ο δίσκος μας με τον Νίκο Ξυδάκη δεν είναι παρά ένα από τα απότοκα αυτής της συνάντησης. Ο Νίκος μου άνοιξε την πόρτα στο έργο του, με φιλοξένησε με ευγένεια και γενναιοδωρία και μαζί παρουσιάσαμε 8 τραγούδια του άσωτου καιρού μας. Ένας αληθινός καλλιτέχνης με σπάνια στάση απέναντι στον στίχο, το τραγούδι και τη μουσική.

Γεννηθήκατε στα Χανιά αλλά πλέον η οικογένεια και η δουλειά σας σάς θέλουν στην Αθήνα. Τι σημαίνει η Κρήτη για εσάς;

Ζω στην Αθήνα και την αγαπώ με τις μικρές και μεγάλες ατέλειές της. Η Κρήτη έχει άλλο ρόλο. Η Κρήτη με καθορίζει. Είναι οι ρίζες και ο κορμός μου. Είναι το νησί στα ναυάγιά μου. Επιστρέφω με κάθε ευκαιρία.

Πιστεύετε ότι η επαρχία είναι περιοριστικός παράγοντας για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του ένας καλλιτέχνης;

Όχι. Πιστεύω πως ο κάθε καλλιτέχνης είναι ξεχωριστός και έχει τα δικά του ζητούμενα. Άλλα ευνοούνται στην πρωτεύουσα και άλλα στην επαρχία.
Επιπλέον τα τελευταία χρόνια τόσο λόγω της τρομερής εξέλιξης του διαδικτύου αλλά  και χάρη στους τοπικούς φορείς ο πολιτισμός έχει πια παντού ένα μικρό παράθυρο στον ουρανό.

Η εποχή μας μοιάζει να μην ευνοεί τα όνειρα. Γίνεται όλο και πιο… υπο-λογιστική. Τι ρόλο παίζουν τα όνειρα στη δική σας καθημερινότητα;

Τα όνειρα δεν έχουν την ανάγκη καμίας στήριξης. Δεν περιμένουν την εύνοια κανενός. Είναι αδέσποτα και αυτόνομα. Είθισται μάλιστα να  έχουν ανατρεπτική διάθεση! Όσο ζητάς από τον άνθρωπο να περπατάει στη γη τόσο πιο πολύ ψηλώνουν τα όνειρά του. Τα δικά μου συρτάρια μου είναι γεμάτα όνειρα κι επιθυμίες και σχέδια και ιδέες. Αλλιώς δεν θα επιβίωνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα