Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

«Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία»: Προβολή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ

«Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» είναι ο τίτλος του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ που προβάλλεται την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, 7.30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη). Είναι μία συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 85 λεπτών, που βασίζεται στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Νικoλάου Παπαδάκη-Παπαδή. Το σενάριο υπογράφει ο Απόστολος Καρακάσης και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Νταγιαντάς. Στον ρόλο του Βενιζέλου εμφανίζεται ο Γιώργος Δάμπασης, ενώ αφηγητής είναι ο Αλέξανδρος Λογοθέτης. Επιστημονικοί σύμβουλοι είναι οι Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Γιώργος Κουκουράκης και Μανόλης Κούμας, παραγωγός ο Λεωνίδας Λιάμπεης και σύμβουλος παραγωγής η Άρτεμις Κλίτση.

Όπως σημειώνεται, συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ιστορικοί και ειδικοί επιστήμονες: Roderick Beaton, επίτιμος καθηγητής King’s College Λονδίνου, πρόεδρος Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Sir Michael Llewellyn-Smith, ιστορικός, πρώην πρέσβης, Dror Ze’evi, καθηγητής στο Τμήμα Μελετών για τη Μέση Ανατολή, Πανεπιστήμιο Ben-Gurion (Ισραήλ), Aleksandra Pecinar, διδάκτωρ Διπλωματικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, ομότιμη ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών, επιστημονική σύμβουλος Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Γιώργος Κουκουράκης, πολιτικός επιστήμονας, Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Μανόλης Κούμας, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνα Μπότσιου, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, γενικός διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Σπύρος Πλουμίδης, αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός γραμματέας Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και Διονύσης Χουρχούλης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Αξιοποιήθηκε σπάνιο αρχειακό υλικό από το αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το αρχείο της ΕΡΤ, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, καθώς και από σημαντικά διεθνή αρχεία: Imperial War Museum, Gaumont Pathé, Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Εθνικά Αρχεία της Μεγάλης Βρετανίας, Αρχεία Εθνικής Άμυνας Γαλλίας (ECPAD) κ.ά.

Λίγα λόγια για την ταινία

Στη διάρκεια μιας ταραγμένης δεκαετίας (1912-1922), με τον χάρτη της Ευρώπης να αναδιατάσσεται και το γεωπολιτικό σκηνικό να αλλάζει δραματικά, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αντιλαμβάνεται ότι η μοναδική επιλογή για να προστατεύσει τους Έλληνες της Μικράς Ασίας από το άγριο κύμα των διωγμών που υφίστανται από τους Τούρκους είναι μία στρατιωτική επέμβαση. Η εκστρατεία στη Μικρά Ασία είναι για τον Βενιζέλο η έκφραση μιας πολυδιάστατης στρατηγικής σε διπλωματικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Μέσα από τεράστιες δυσκολίες και ανατροπές θα καταφέρει τελικά να αγγίξει την πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας, αλλά πλέον φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός δεν τον εμπιστεύεται και τον εξοστρακίζει. Εξόριστος παρακολουθεί από μακριά, με αγωνία και συντριβή, την καταστροφή των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας. Κι όταν κληθεί ξανά από την ηττημένη Ελλάδα ως ο καταλληλότερος να διαπραγματευτεί τους όρους της ειρήνης, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει μία βιώσιμη σταθερότητα που θα επιτρέψει σε όλους τους Έλληνες μία καινούργια αρχή.
Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα γεγονότα της εποχής εμβαθύνοντας στις στρατηγικές επιλογές του Βενιζέλου. Η ταινία δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν ακόμη, έναν αιώνα μετά, την κοινή γνώμη και φωτίζει την πορεία ενός χαρισματικού πολιτικού, ο οποίος τόλμησε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, ο απόηχος των οποίων φτάνει έως τις μέρες μας.

Δείτε το trailer:


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα