Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

“Βαθύ κόκκινο” στον Δήμο Χανίων – Τι μέτρα ισχύουν από σήμερα

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το  πρωί, κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο και λειτουργίες χωρίς πιστούς, περιλαμβάνει το αυστηρό πλαίσιο μέτρων που ισχύει στον Δήμο Χανίων από σήμερα το πρωί στις 6 έως τις 22 Μαρτίου.
Την ένταξη του Δήμου Χανίων στο «βαθύ κόκκινο» μετά από εισήγηση της Eπιτροπής λοιμωξιολόγων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου. Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί από την έξαρσηκρουσμάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων, την αύξηση των νοσηλειών, την
εκτεταμένη διασπορά και την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης στην περιοχή μας. Ωστόσο, εκτός αυστηρών μέτρων έμειναν προς το παρόν οι υπόλοιποι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Έτσι, στην Κρήτη ισχύουν μέτρα δύο «αποχρώσεων» και συγκεκριμένα:
Βαθύ κόκκινο – επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου σε: Δήμο Χανίων, Δήμο Ανωγείων και ολόκληρη την Π.Ε. Ηρακλείου και Κόκκινο – επίπεδο αυξημένου κινδύνου σε: Δήμους Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου – Σελίνου, Σφακίων Γαύδου, Π.Ε. Ρεθύμνου (πλην Δήμου Ανωγείων) και Π.Ε. Λασιθίου.

Τι μέτρα ισχύουν από σήμερα στην πόλη των Χανίων

Με την ένταξη στο «βαθύ κόκκινο» από σήμερα και για το επόμενο δεκαήμερο ισχύουν μόνον στον Δήμο Χανίων τα εξής μέτρα:
• Για το λιανεμπόριο: Κλειστά όλα καταστήματα του λιανεμπορίου(δεν θα
λειτουργούν ούτε με click away και click inside)
• Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής: Κλειστά
• Σχολεία όλων των βαθμίδων: Αναστολή λειτουργίας και τηλεκπαίδευση για δύο εβδομάδες
• Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Κλειστοί.
• Εκκλησίες: Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.
• Απαγόρευση Κυκλοφορίας: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 19:00 έως τις 05:00
Αναλόγως τροποποιείται και το ωράριο των σούπερ μάρκετ και λοιπών καταστημάτων τροφίμων που θα κλείνουν μία ώρα πριν την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δηλαδή στις 6. Παράλληλα, ισχύει ξανά η απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθών από τα σούπερ μάρκετς.
Αναλυτικά οι κωδικοί μετακίνησης:
1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάταιμετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. Ισχύει μόνο για μετακίνηση εντός του ίδιου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Ισχύει μόνο για μετακίνηση εντός του ίδιου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή
συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. Επιπλέον ελέγχους μπορούν
να κάνουν οι αστυνομικοί προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ισχύει ο λόγος μετάβασης.
5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Ισχύει μόνο για όσους μετακινούνται πεζή ή με ποδήλατο και όχι με μηχανάκι ή αυτοκίνητο


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα