Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Βασιλείς στα Χανιά

Βασιλείς στα Χανιά

Το βασιλικό ζεύγος (Παύλος και Φρειδερίκη) βγαίνουν από τον Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων Χανίων, προφανώς µετά από δοξολογία. Έτος 1948, αλλά δεν γνωρίζω για ποιο λόγο η επίσκεψη, για κάποια επέτειο ή απλώς για κάποια περιοδεία; Την περίοδο εκείνη, όπως και µέχρι καταργήσεως της βασιλείας στην Ελλάδα, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ψαλλόταν το πολυχρόνιο για τους βασιλείς: «Πολυχρόνιον ποιήσαι κύριος ο Θεός ηµών τον ευσεβέστατον βασιλέα ηµών Παύλον συν τη ευσεβεστάτη βασιλίσση ηµών Φρειδερίκη και το ευσεβεστάτω διάδοχω αυτών Κωνσταντίνο, κύριε φύλαττε αυτούς εις πολλά έτη»!!!

Τα µεταλλεία στα Χανιά

Σε καταχώριση πριν από µερικές ηµέρες στα ‘‘Χ.ν.’’ έγινε αναφορά στα µεταλλεία που υπάρχουν στα Χανιά εν συντοµία. Θα επιθυµούσα να προσθέσω µια σχετική ιστορία που πραγµατοποιήθηκε στις αρχές του προηγούµενου αιώνα.
Κάποιος Βουτσαδάκης, πιθανώς από την περιοχή Ροδωπού, µετανάστης στην Αµερική, εργαζόταν σε µίνες µεταλλείων εκεί. Γνωρίζοντας φαίνεται ότι στην περιοχή του, της Σπάθας, υπήρχε σιδηροµετάλλευµα, είχε θέσει σκοπό της ζωής του να επιστρέψει και να αποκτήσει το δικό του µεταλλείο. Έτσι κι έγινε σε µια περιοχή µε φοβερά γκρεµνά στο βορειοδυτικό άκρο της Σπάθας που είναι γνωστό µε την ονοµασία µίνες σήµερα. Απέχει δύο ώρες πεζοπορίας από τη Γκιώνα και ίσως έχει πρόσβαση καλύτερη από άλλο σηµείο. Τότε, ίσως δεν είχε δρόµο ούτε στα Ροδωπού και είναι απορίας άξιο πώς άνοιξε στοές και πηγάδια και εγκατέστησε γερανούς µε συρµατόσχοινα κ.λπ. στην κατηφοριά, για να φορτώνεται το µετάλλευµα στα πλοία. Κάποτε όµως, σε ξαφνικό µπουρίνι, καταστράφηκε ένα πλοίο που φόρτωνε, κι έτσι έληξε άδοξα η επιχείρηση. Ίσως για αξιόλογες λεπτοµέρειες κάποιος, µάλλον ειδικός, θα πρέπει να ερευνήσει τον χώρο και την ιστορία του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα