Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Βασανιστήριο… η έλλειψη πάρκινγκ για ντόπιους κι επισκέπτες

» Γιγαντώνεται το πρόβλημα καθώς αυξάνονται οι τουριστικές ροές.

“Βασανιστήριο” έχει γίνει η στάθμευση περιμετρικά της παλιάς πόλης, ειδικά αυτήν την εποχή που “σφύζει” από επισκέπτες.
Eπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ακούν καθημερινά παράπονα από τουρίστες για τις δυσκολίες εύρεσης θέσεων στάθμευσης, για τα ζητήματα με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, τα προβλήματα στις μετακινήσεις τους.

«Το πρόβλημα στη στάθμευση παραμένει έντονο και καθημερινά ακούμε τα παράπονα των επισκεπτών μας. Η πιο συχνή ερώτηση που μας κάνουν είναι: “Εσείς που παρκάρετε;” Η απάντηση μου είναι πως και οι ντόπιοι υποφέρουν» δηλώνει η κα Νίνα Παπαδουλάκη πρόεδρος του “Συλλόγου Τουριστικών και Εμπορικών Καταστημάτων της Παλιάς Πόλης”.
Σύμφωνα με την κα Παπαδουλάκη το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί αν δεν προχωρήσουν κάποιες βασικές υποδομές. «Απαιτούνται σοβαρές παρεμβάσεις! Σοβαρές όμως όπως πχ. ο χώρος στάθμευσης κάτω από το Εθνικό Στάδιο Χανίων για τον οποίο έχουμε ακούσει από τον πρώην προϊστάμενο της αρχαιολογίας τον κ. Μιχ. Ανδριανάκη ότι μπορεί να φιλοξενήσει ένα υπόγειο πάρκινγκ! Και όχι βέβαια το στρατόπεδο Μαρκοπούλου που η πόλη το έχει ανάγκη ως χώρο πρασίνου και αναψυχής και μόνο, όπως έχει γίνει οπουδήποτε παραχωρήθηκαν στρατόπεδα».
Πέρα από τη μείωση των χώρων στάθμευσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταλυμάτων και των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην παλιά πόλη «κάτι που πρέπει να απασχολήσει επιτέλους το Δήμο! Αν στα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, προστίθενται κάθε μέρα και Arbnb που θα βρεθούν θέσεις στάθμευσης; Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και στις άλλες χώρες είναι οι Δήμοι που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο θέμα».

ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΙΚΑ

«Δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούμε διαμαρτυρίες. Η κατάσταση περιμετρικά της παλιάς πόλης, αλλά και γενικά στην πόλη των Χανίων είναι τραγική, οι τουρίστες που μένουν στην παλιά πόλη δίνουν “μάχη” κάθε βράδυ για να βρουν χώρο για το αυτοκίνητο τους» είναι τα λόγια του κ. Χρήστου Μυλωνάκη προέδρου των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνάκη λύση δεν πρόκειται να βρεθεί αν όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν καθίσουν να συζητήσουν το ζήτημα. Ποίοι είναι αυτοί; «Καταρχήν οι επαγγελματίες που σταθμεύουν στο κέντρο της πόλης θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία! Οι επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού για τις επιχειρήσεις τους θα πρέπει να έχουν μισθώσει θέσεις στάθμευσης για τους πελάτες και τους επισκέπτες που μένουν στα καταλύματα τους. Δεν μπορεί να γίνεται ξενοδοχειακή μονάδα με 50,60 δωμάτια γύρω από την παλιά πόλη και να μην έχει μια θέση στάθμευσης! Για τον Δήμο θα πω μόνο πως “στρουθοκαμηλίζει” δεν θέλει να συζητήσει και προσπαθεί με σχέδια “επί χάρτου” να φέρει θέσεις στάθμευσης στο κέντρο όταν σε όλες τις πόλεις κατασκευάζουν τα ¨”πάρκιγκ περιμετρικά. Επίσης υπάρχει ξεκάθαρα τεράστιο πρόβλημα με την αστυνόμευση, ενώ κατά την άποψη μου χώροι όπως η Δυτική και η Ανατολική Τάφρος που χρησιμοποιούνται για στάθμευση στην υπόλοιπη Κρήτη, να γίνει κάτι ανάλογο και εδώ!».

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΓΟΡΑΣ

Από τη μεριά του, ο κ. Παναγιώτης Κλειδαράς πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς -οι περισσότεροι εκ των οποίων λόγω του έργου στο μνημείο έχουν ενοικιάσει χώρους στο κέντρο των Χανίων – αναφέρει πως «το θέμα της στάθμευσης απασχολεί όλους τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες». Ο ίδιος παρατηρεί πως «θέλουμε να έχουμε ποιοτικό τουρισμό. Ποιοτικός τουρισμός σημαίνει ότι “θέλω να μετακινούμε και με δικό μου μέσο, με ενοικιαστικό ΙΧ, πηγαίνω όπου θέλω, χωρίς να με κατευθύνει κάποιο τουριστικό γραφείο”. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εξυπηρετούνται από την υπάρχουσα κατάσταση» αναφέρει ο κ. Κλειδαράς συμπληρώνοντας πως το πρόβλημα επεκτείνεται και στο θέμα της φορτοεκφόρτωσης. «Οι χώροι γύρω από την Αγορά, Νταλιάνη, Τσουδερών και οι γύρω κάθετοι άνετα μπορούν να τροφοδοτηθούν αν υπήρχε μια θέση στάθμευσης για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων στην πλατεία Μαρκοπούλου ώστε στη συνέχεια με ένα καροτσάκι να μεταφέρονται στα καταστήματα. Το είχαμε ζητήσει, δεν έγινε δεκτό δυστυχώς» καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα