Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

“Βαριά” η παρακαταθήκη του Ειρηναίου Γαλανάκη στην κοινωνία των Χανίων

» Όψεις του έργου του μακαριστού Ιεράρχη αναδείχθηκαν σε εκδήλωση
στο Νεροχώρι

 

Η “βαριά” παρακαταθήκη του Ειρηναίου Γαλανάκη αναδείχθηκε κατά την εκδήλωση της Τρίτης στο Νεροχώρι Αποκορώνου, γενέτειρα του αείμνηστου μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, στα πλαίσια των “Ειρηναίων”.

Παρουσία αρκετού κόσμου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Νεροχωρίου, πανηγυρική ακολουθία του εσπερινού και το μνημόσυνο στη μνήμη του φωτισμένου Ιεράρχη, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός με πλειάδα κληρικών από τις Ενορίες του Αποκόρωνα.
Ακολούθησε εκδήλωση στην οποία συντονιστής ήταν ο Σταύρος Νικηφοράκης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τις τοπικές Αρχές, τους εκπροσώπους φορέων, κομμάτων, συλλόγων και τον κόσμο, σημείωσε πως και τα φετινα “Ειρηναία” συνδιοργανώθηκαν από το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία”, τον Σύλλογο Καταγομένων από την Κοινότητα Παϊδοχωρίου, τον Δήμο Αποκορώνου έχοντας τη στήριξη της ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Αττικής.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Ακολούθησαν χαιρετισμοί με πρώτο τον οικοδεσπότη δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, ο οποίος μιλώντας για τον Ειρηναίο σημείωσε: «Ήταν από τους ανθρώπους εκείνους που σηματοδότησαν με το πέρασμά τους, με τις πράξεις και τις ενέργειές του τον τόπον τούτο. Και όπως λέει η λαϊκή ρήση, παλιών πατήματα, σημερινών γεφύρια. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσουμε τα πατήματα αυτών των φωτισμένων ανθρώπων, να γίνουν παράδειγμα μέσα στη ζωή μας για να μπορέσουμε κι εμείς με έργα ειρήνης, με πράξεις και με λόγια αγάπης να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη που είναι απαραίτητη».
Στη σημασία της ανάδειξης του έργου του Ειρηναίου Γαλανάκη στάθηκε ο εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Χανίων Δημήτρης Μιχελογιάννης.
Στο μέγεθος της προσωπικότητας του Ειρηναίου Γαλανάκη στην προσφορά του στον τόπο, αλλά και στη στήριξη που παρείχε στην προσπάθεια να ιδρυθεί στα Χανιά το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταγομένων από την Κοινότητα Παϊδοχωρίου Παντελής Μαριακάκης με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στο μεγαλείο της φωτισμένης ψυχής και του νου του μακαριστού Ειρηναίου, για να επισημάνει την ιδιαιτερότητα των “Ειρηναίων”, τονίζοντας την «απονομή της χειροποίητης εικόνας του Αγίου Ειρηναίου. Περισσότερες από 20 εικόνες βρίσκονται σε συλλόγους και παράγοντες, εκφράζοντας όχι μόνο την ιερότητα των “Ειρηναίων” αλλά και την ιστορική και πολιτισμική ελληνορθόδοξη διάσταση του. Μια περίοδος λόγου και έργου των “Ειρηναίων” ως μέτρο και κανόνας για το μέλλον, περίοδος  που επισφραγίζεται η δεκαεφταετία με τη σημερινή ομιλία του σεβασμιωτάτου μας ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού».
Εκ μέρους της οικογένειας Γαλανάκη, ο ανιψιός του μακαριστού Ειρηναίου Μιχάλης Γαλανάκης, καθηγητής, αναφέρθηκε στον θείο του τον γέροντα Ειρηναίο, διαβάζοντας ένα παλαιό κήρυγμα του, απευθυνόμενο στο ποίμνιό των επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου, που άφησε ως παρακαταθήκη.
«Ο Ειρηναίος δεν είναι ιδέα, ούτε συναίσθημα, είναι τρόπος ζωής» σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, και συμπλήρωσε: «Καταδικάζουμε, δυστυχώς, την Κρήτη, σιγά σιγά, σε μία λήθη, σε ένα σβήσιμο του παρελθόντος και ένας λαός που οδηγείται στη λήθη και λησμονεί σίγουρα δεν έχει μέλλον…»
Συνεχίζοντας ο κ. Ζορμπάς σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «κληρονομήσαμε ένα λαμπρό φωτεινό παρελθόν από τους προγόνους μας, ακόμη και από τον εκκλησιαστικό χώρο. Ας μην παραδώσουμε ένα σκοτεινό, αβέβαιο και δυστοπικό μέλλον στους απογόνους μας… Και να είμαστε βέβαιοι ότι ο παππούς θα είναι πάντα δίπλα μας!».
«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα προσπαθήσω να τιμήσω τον σκοπό που έφτιαξε την ΕΤΑΝΑΠ», σημείωσε συγκινημένος ο πρόεδρος της εταιρείας Μανώλης Αποστολάκης.
Στην κοινωνική διάσταση του έργου του Ειρηναίου αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ Άννα Νικολακάκη. «Τα “Ειρηναία” είναι μια ευκαιρία να αναστοχαζόμαστε, να μαθαίνουμε για το έργο του Ειρηναίου και να προβληματιζόμαστε βλέποντας τις σημερινές εξελίξεις», σχολίασε ο διευθυντής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” Παρασκευάς Περάκης.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Στην εκδήλωση έγιναν τιμητικές απονομές εικαστικών έργων στην αντιπεριφέρεια Χανίων , στον Δήμο Αποκορώνου, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, στο Ίδρυμα “Αγία Σοφία”, στην ΕΤΑΝΑΠ , στην ΑΝΕΚ και στην καθημερινή εφημερίδα “Χανιώτικα νέα”.
Ακολούθησε παραδοσιακό τραπέζι.

Κεντρική ομιλία από τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό

Ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός συγκίνησε τους παρευρισκόμενους αναλύοντας τα θαυμαστά έργα του φωτισμένου Ιεράρχη, που επιτεύχθηκαν σε δύσκολες περιόδους με φτώχεια και προβλήματα, και σε πολλά από αυτά να έχει και ρόλο εργάτη κουβαλώντας με το καροτσάκι οικοδομικά υλικά ή στον ώμο του τον τενεκέ με το τσιμέντο. «Ο μακαριστός Ειρηναίος, επεσήμανε, μετά την αποφοίτηση του από το Ιεροδιδασκαλείο γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την αποφοίτηση του ως Θεολόγος καθηγητής κατέβηκε στην Κρήτη όπου και δίδαξε σε διάφορα γυμνάσια και παράλληλα κήρυττε τον λόγο του Θεού, κυρίως στον Άγιο Νικόλαο Χανίων, όπου παρακολουθούσαν τα κηρύγματα του άνθρωποι κάθε ηλικίας…».
Συνεχίζοντας ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο του Ειρηναίου στα μεταγενέστερα χρόνια, μετά τη χειροτονία του ως κληρικός και ως μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου αλλά και Επίσκοπος Γερμανίας, την επάνοδο του στη μητροπολιτική περιφέρεια Κισσάμου και Σελίνου και μέχρι το τέλος της αγιασμένης ζωής του.
Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από τον εσπερινό, τις απονομές και το τραπέζι που ακολούθησε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα