Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Βαρδάκης: «Να υπάρξει άμεση αποζημίωση των αμπελουργών νομού Ηρακλείου»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την άμεση αποζημίωση των αμπελουργών νομού Ηρακλείου, προχώρησαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Οι πρόσφατες πλημμύρες που προκλήθηκαν στις 23 Αυγούστου στον νομό Ηρακλείου, ήταν η χαριστική βολή για τους τοπικούς αμπελουργούς, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά τους το ακριβώς επόμενο διάστημα, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων τους.

Σε πρόσφατες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις επισημάναμε την ανάγκη στήριξης των αμπελουργών, κάναμε δε ιδιαίτερη παρέμβαση για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, στην οποία υπογραμμίσαμε ότι υπάρχουν και ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα στις 9 και 10 Ιουλίου, αλλά και δυνατούς ανέμους κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, που δεν καταγράφηκαν από τον ΕΛΓΑ.

Πέρα από τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών, το υψηλό κόστος παραγωγής, τη χαμηλή τιμή του προϊόντος, την έλλειψη εργατικών χεριών, τις ζημιές που προκλήθηκαν στις βόρειες αμπελουργικές περιοχές του νομού το προηγούμενο διάστημα, αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν και την πρόσφατη καταστροφή, τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 23 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των συνεταιριστών, με το κόστος παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίας του επιτραπέζιου σταφυλιού και μέση τιμή παραγωγού στα 0,50 ευρώ ανά κιλό, είναι αδύνατη η επιβίωση των παραγωγών.

«Είναι τέτοιες οι καταστροφές το φετινό καλοκαίρι για τους αμπελουργούς του νομού, που χωρίς την απαραίτητη και έγκαιρη αποζημίωσή τους, πολλοί παραγωγοί θα οδηγηθούν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειάς τους, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων τους. Οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης για τις ζημιές στο σταφύλι, θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς» υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν θα υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, πότε θα αποζημιωθούν οι αμπελουργοί νομού Ηρακλείου, για ποιες από τις περιπτώσεις που περιγράφονται και ποιο θα είναι τελικά το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα