Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ.ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ: Μια στάση εδώ, μια στάση εκεί

Μια στάση λοιπόν; Ε,ναι! Γιατί όχι;
Μια στάση… για μια, έστω και ολιγόλεπτη, ενατένιση της δικής μας ζωής,της ζωής του τόπου μας,της ζωής του κόσμου…
Μια στάση για μια αναζήτηση και προβολή του σημαντικού,του αξιόλογου,του θετικού.
Μια στάση για έναν προβληματισμό. Για τον όποιον συνάνθρωπο… για τα παιδιά… για τον Πολιτισμό… για την Παιδεία… για τον Αποκόρωνα… για τα Χανιά… για την Κρήτη. Ο μακαριστός Γέροντας Ειρηναίος στον οποίο είναι αφιερωμένο το βιβλίο, στο έργο του «ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη» και στο κεφάλαιο «Οραματισμοί της Κρήτης» παρουσιάζει έναν Κρητικό να βάζει το χέρι σαν κεραμίδι ψηλά στο μέτωπο και να κοιτάζει μακριά. Να ατενίζει, να «σοντηρά» και να βιγλίζει μακριά και βαθιά στον ορίζοντα. Να στοχάζεται και να οραματίζεται δρόμους.
Έτσι βλέπω και τον Κακατσάκη. «Σοντηρά» και βιγλίζει μακριά και βαθιά, μέσα του και γύρω. Και καταγράφει…
Αυτές οι καταγραφές συγκροτούν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στήλη του, στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» με τον τίτλο «Μια στάση εδώ-Μια στάση εκεί». Μια επιλογή απ’ αυτές τις καταγραφές (του 2017),έγιναν ο ομότιτλος τόμος που δόθηκε στην κυκλοφορία. Το ίδιο είχε γίνει και με την άλλη στήλη «Στα Πεταχτά».
Τι περιλαμβάνει ο τόμος των 147σελίδων; Σκέφτηκα τις δυσκολίες που θ΄αντιμετώπισε ο συγγραφέας στην επιλογή των κειμένων. Ποιο να αφήσει στην άκρη και ποιο να επιλέξει;
Μελετώντας τον τόμο ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι έγινε μια σοφή επιλογή. Ο τόμος περιλαμβάνει στοιχεία από τις δραστηριότητες των παραγόντων του τόπου καθώς και των πνευματικών ανθρώπων του, μνήμες από τους προγόνους και το γενέθλιο τόπο, αναφορά στις μεγάλες μέρες της πίστης και της παράδοσης, στις γενναίες καρδιές, που δεν πρέπει να λησμονηθούν, σπονδή στις μεγάλες ώρες της στενότερης και της ευρύτερης πατρίδας, αναφορά στην τοπική επικαιρότητα και άλλα και άλλα πολλά, που δεν επιβεβαιώνουν απλά τον ευχάριστο, τον ουσιαστικό, τον πάντα επιμελημένο εν τέλει λόγο του Κακατσάκη, αλλά και ότι τα κείμενά και τα θέματά του δεν είναι εφήμερα…
Στο σημείο αυτό μνημονεύω το Γιάννη Γαρεδάκη που, για άλλη μια φορά στήριξε και την τωρινή έκδοση του Κακατσάκη.
«Δεν το συζητώ ότι αν έλειπε ο και ιδρυτής των “Χανιώτικων Νέων”, αλλά και εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, που αποτελούν εξ αδιανεμήτου πλούτο για τον τόπο μας, Γιάννης Γαρεδάκης, δεν θα κυκλοφορούσε το ανά χείρας βιβλίο, το “Μια Στάση εδώ, μια Στάση εκεί -(επιλογή από το 2017)”», αναφέρει ο συγγραφέας στη σελ. 12 του βιβλίου.
Αυτή τη στήριξη την έχω γνωρίσει κι εγώ, τότε που ως Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και υπεύθυνος του περιοδικού της “Πνευματικά Χανιά” του ανακοίνωσα ότι αντιμετωπίζαμε πολλά οικονομικά προβλήματα, χωρίς δεύτερη κουβέντα, μας χρηματοδότησε (το 1997), το διπλό 26-27 τεύχος…
Πέρα όμως απ’ αυτό τα “Χανιώτικα Νέα” εδώ και μισόν αιώνα δίδουν φωνή σ’όλους εκείνους που θέλουν και μπορούν να μιλήσουν. Δεν είναι μόνο φυτώριο αλλά και σχολείο για καινούργιους οδοδείκτες.
Και κάτι ακόμη εξ ίσου σημαντικό: τα έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου θα δοθούν στα Φιλόπτωχα Συσσίτια Σπλάντζιας και για τις ανάγκες της Εκκλησιατικής Σχολής Κρήτης.
Θερμά συγχαρητήρια!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα