Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Βανδαλισμοί στο πάρκο Προφήτη Ηλία

Απαράδεκτες καταστάσεις στον ιστορικό χώρο των Τάφων των Βενιζέλων

Την καταδίκη της τοπικής κοινωνίας προκάλεσαν οι βανδαλισμοί τα ξημερώματα της Παρασκευής στον περιβάλλοντα χώρο των “Τάφων των Βενιζέλων” στον Προφήτη Ηλία.
Mάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. να εντείνει τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό των ενόχων.
Συγκεκριμένα οι δράστες μεταξύ 1-2 τα ξημερώματα, έβαλαν φωτιά στα καλαθάκια απορριμμάτων που βρίσκονται στο σημείο, πέταξαν τα στεφάνια που είχαν κατατεθεί στο ετήσιο μνημόσυνο των Βενιζέλων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, έσπασαν τα φωτιστικά, επιχείρησαν να διαρρήξουν την πόρτα της αποθήκης και μετακίνησαν τμήματα του αγάλματος της Ελευθερίας που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του χώρου κοντά στην είσοδο και βανδάλισαν το άγαλμα του Καγιαλέ.
Όπως δήλωσε στα “Χ.ν.” ο εφημέριος του ναού π. Μανώλης Μπιτζανάκης, οι δράστες «προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε όλα τα καλαθάκια. Ευτυχώς δεν τους ευνόησε ο καιρός διαφορετικά θα γινόμασταν παρανάλωμα του πυρός! Ένα τελικά καλαθάκι καταστράφηκε ολοκληρωτικά, αν αυτό γίνονταν καλοκαίρι θα καιγόταν το σύμπαν. Πήγαν και στην είσοδο και πήραν τα μικρά κομμάτια του αγάλματος της Ελευθερίας και τα σκόρπισαν, επίσης έκαναν μια προσπάθεια να διαρρήξουν και την αποθήκη με τα εργαλεία αλλά δεν τα κατάφεραν. Ενημερώσαμε την Αστυνομία και τον αντιδήμαρχο τον κ. Τσουπάκη που αμέσως ήλθαν στο χώρο».
Ο ίδιος εκτίμησε πως «ήταν στοχευμένη ενέργεια και μάλλον προειδοποιητική για κάτι πιο δυνατό, που πότε θα το κάνουν δεν ξέρουμε».

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”

Σε δήλωσή του, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης επισήμανε πως «οι βανδαλισμοί που σημειώθηκαν στον περίβολο των τάφων των Βενιζέλων προκαλούν αποτροπιασμό και ανησυχία. Είναι απαράδεκτες οι εικόνες από τον ιστορικό αυτό χώρο, από ένα μνημείο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους μας, ακατάλυτο σύμβολο των αγώνων της κρητικής ελευθερίας αλλά και της δημιουργίας της σύγχρονης Ελλάδας. Παρακαλούμε τις αστυνομικές αρχές να εντείνουν την περιφρούρηση, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα ντροπιαστικά περιστατικά στο μέλλον».

Ο ΔΗΜΟΣ

Στον Προφήτη Ηλία βρέθηκαν άμεσα τεχνικά συνεργεία και συνεργείο καθαριότητας του Δήμου Χανίων, με τον αντιδήμαρχο κ. Μ. Τσουπάκη, που αποκατέστησαν το χώρο .
Από τους βανδαλισμούς προκλήθηκαν ζημιές σε λάμπες φωτισμού, αλλά και στο άγαλμα του Καγιαλέ, ενώ, όπως κατέγραψαν τα συνεργεία του Δήμου Χανίων, οι άγνωστοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε όλους τους κάδους απορριμμάτων, που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, Μιχάλης Τσουπάκης, δήλωσε: «Ερχόμενοι εδώ αντικρύσαμε μια πραγματικά θλιβερή εικόνα, με το βεβηλωμένο άγαλμα του Καγιαλέ, τις ζημιές στον φωτισμό αλλά και την προσπάθεια εμπρησμού στον περιβάλλοντα χώρο. Η πιθανή εξάπλωση της φωτιάς θα μπορούσε να είχε πλήξει τμήμα του αστικού ιστού».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Η απόδειξη ότι όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα γίνουμε ποτέ των ποτών πολιτισμένο κράτος. Ενδεχομένως από γεωγραφικής άποψης να βρισκόμαστε στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά από συμπεριφορές συναγωνιζόμαστε με τις τριτοκοσμικές χώρες. Και αν συνδυάσουμε το γεγονός ότι η αστυνομία στα Χανιά έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο ακόμα και οι ξένοι που έρχονται βλέπουν τα χάλια μας και προσαρμόζονται σε ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ή θέλουμε να γίνουμε πολιτισμένο κράτος με αυστηρή τήρηση των νόμων διαφορετικά να τα καταργήσουμε όλα και να μείνουμε μια ζωή Μπανανία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα