Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Βαλκάνια: Θέατρο συγκρούσεων

Τα Βαλκάνια, το “μαλακό υπογάστριο” της Ευρώπης, ζουν όλες τις εξελίξεις και γίνονται η αφετηρία “παγκόσμιων γεγονότων”. Ησαν πάντα στόχος των Μ. Δυνάμεων και θέατρο των πολεμικών συγκρούσεων. “Φίλοι” και “Σύμμαχοι” επέδραμαν με πρόσχημα την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, που εξελίσσετο σε μια ιδιότυπη έκφραση φροντίδας με προστατευτικούς(!) βομβαρδισμούς.
Βρέθηκαν σε πολέμους, σε επιδρομές και έζησαν ιστορικά γεγονότα. Πέρασαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1914 με αφορμή τη δολοφονία στο Σεράγεβο του διαδόχου της Αυστρίας Φερδινάνδου και τον Β’ του 1940 με τις θηριωδίες του Γ’ Ράιχ. Μετά τη λήξη του δημιουργούνται νέα κράτη, χαράσσονται άλλα σύνορα, επικρατεί εμφύλιος και ψυχρός πόλεμος και διαλύεται η Γιουγκοσλαβία του Μιλόσεβιτς με την επέμβαση του ΝΑΤΟ. Τα νέα κράτη δεν αποσχίσθηκαν από μόνα τους. Την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης συμφιλιώνονται και ενώνονται σ’ αυτή την ευρωπαϊκή χερσόνησο αναζωπυρώνονται, υποδαυλίζονται και εξάπτονται τα μίση.
Οι “προστάτες”, δεν έπαυσαν, να ενθαρρύνουν και να υποθάλπτουν τις αποσχιστικές τάσεις. Στο ερώτημα ποιος ο λόγος τέτοιας προτίμησης των ισχυρών, να είναι οι “φύλακες”(!) των Βαλκανίων και γιατί δημιουργούνται αναταραχές με επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο δίδεται η εξήγηση ότι: Τα Βαλκάνια θεωρούνται ο μόνος χώρος στον κόσμο με τόσο πλήθος λαών, εθνοτήτων, θρησκειών, γλωσσών, πολιτισμών, ιστορίας χιλιετιών και αναμείξεως πολιτισμών. Εχουν θάλασσες, ποτάμια, λίμνες και βουνά και το καλύτερο κλίμα. Είναι ο πόλος έλξης όλου του κόσμου, δεν τους λείπει τίποτα, γι’ αυτό γίνονται στόχος. Στόχος είναι και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, να επεκτείνει και διατηρήσει τη διεθνή επικράτησή της. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις αρχές των στο κρατίδιο των Σκοπιανών, τους οποίους οι ΗΠΑ επηρεάζουν επικινδύνως. Δυστυχώς αυτή τη νέα κατάσταση δεν μπορούσαμε να την αποτρέψουμε ούτε και επιτρέπεται να την αγνοούμε.
Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και η νομιμοποίησή του από τις ΗΠΑ, “ανοίγει την όρεξη” αποσχίσεων, όχι μόνο στον βαλκανικό χώρο, αλλά και σ’ όλο τον πλανήτη. Τυχαία ήταν η σύνδεση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου απ’ τον κ. Πούτιν με το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων;
Τα Βαλκάνια έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Από ποιους άραγε; Μα απ’ αυτούς που περιφρονούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τους οποίους οι ίδιοι κατασκεύασαν για να προσφέρουν δήθεν ασφάλεια. Ομως ούτε ανθρωπιστές είναι, ούτε προστάτες με το ΝΑΤΟ, αφού με την αφαίμαξη που κάνουν στην οικονομία τους, γίνονται δυνάστες. Γιατί πιέζουν οι Ευρωπαίοι, να συμφωνήσουν οι Σέρβοι με τους Κοσοβάρους, δίδοντας πράσινο φως για αναδιάρθρωση των συνόρων, να γίνει ανταλλαγή εδαφών, που δεν θέλει η Μέρκελ, ώστε να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις τους με αντάλλαγμα την ένταξή τους στην ΕΕ; Μα για να εμποδίσουν τη διείσδυση της Ρωσίας στις Βαλκανικές χώρες!
Για ποιο λόγο η φιλελεύθερη Δύση έκανε παρέμβαση και εκβιαστικές πιέσεις για τη λύση του ονοματολογικού των Σκοπίων με το “δυτικό εργαλείο” τη Συμφωνία των Πρεσπών, ν’ ανοίξει ο δρόμος ένταξης του κλεψίτυπου κρατιδίου στο ΝΑΤΟ και ΕΕ; Μα για ν’ αποτρέψουν τον Πούτιν να επηρεάζει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης!
Ο κ. Τσίπρας χωρίς την έγκριση του Υπ. Συμβουλίου, του έτερου συγκυβερνήτη του και εν αγνοία του κοινοβουλίου πήγε μαζί με τον κ. Κοτζιά στους Ψαράδες των Πρεσπών και υπέγραψαν τη συμφωνία, που δημιουργεί τετελεσμένα. Ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται να επισκεφθεί το Κρεμλίνο. Τι θ’ απαντήσει αν τον ρωτήσει ο Πούτιν γιατί πορεύεται σε δυο βάρκες με το ένα πόδι στη μια και το άλλο στην άλλη;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα