Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Βάδην προς κάλπες

Αύριο ο λαός έχει την τιμητική του. Θα πάει στην κάλπη, θα είναι, προς στιγμήν, ίσος προς ίσο, αλλά μόνο ως προς την ψήφο του, που άλλοτε δεν μετριόταν ισότιμα με τον μηχανισμό της πλειοψηφίας, αλλά ανάλογα με το πώς θα λαμβάνεται υπ’ όψιν, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα. Μ’ αυτό, μέχρι σήμερα, απ’ τη μεταπολίτευση κι ύστερα, εκτός μιας ή δυο περιπτώσεων, η μειοψηφία γινόταν πλειοψηφία καταργουμένης της ισότητας.
Το σύστημα της απλής αναλογικής που απηχεί την απλή λογική μετασχηματίστηκε σε ενισχυμένη αναλογική. Είναι ένα αντιδημοκρατικό εύρημα, που ανακάλυψαν οι εκλογομάγειροι, ώστε τα μικρότερα κόμματα να πριμοδοτούν τα μεγάλα και να κυβερνάται ο τόπος από μια παράταξη που δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αλλά επειδή ήρθε πρώτη παίρνει μπόνους έδρες.
Συνηθίσαμε να δίνουμε σημασία και να βγάζουμε συμπεράσματα για την έκβαση των εκλογών από τις δημοσκοπήσεις, ένα χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο, να αφουγκραζόμαστε τις τάσεις του κυρίαρχου λαού. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι πραγματικά, καθώς οι εκλογείς δεν εκδηλώνονται ξεκάθαρα, τι θα πράξουν τη δεδομένη στιγμή μέσα στο παραβάν, καθώς υπάρχουν ψηφοφόροι που αποφασίζουν την τελευταία ώρα. Η σύγχυση μεταξύ πραγματικότητας και επιθυμίας, σ’ αυτή την πρώτη φορά αναλογική, οδηγεί σε λάθος επιλογή. Υπάρχει απόσταση συμπεριφοράς μεταξύ του τηλεφωνήματος της δημοσκόπησης και της τελευταίας στιγμής και δεν είναι βέβαιο ποια εικόνα στο τέλος θα επικρατήσει.
Η αβεβαιότητα πρόβλεψης των αποτελεσμάτων αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αρκετά υψηλή και τούτο συμβαίνει λόγω του ότι οι ψηφοφόροι ταλαντεύονται και δεν έχουν αποφασίσει αν πρέπει να ψηφίσουν τώρα ή να προτιμήσουν τις κάλπες στις επαναληπτικές εκλογές, βέβαιοι ότι με την πρώτη ψηφοφορία δεν θα προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση, είτε ανοχής. Πάντως στις αστικές περιοχές οι ψηφοφόροι είναι μπερδεμένοι, αμφιταλαντεύονται πού να στραφούν, γιατί κινδυνεύουν να παρασυρθούν από συνήθεις προεκλογικές υποσχέσεις.
Τα συστημικά κόμματα θα εμφανίσουν φθορά των ποσοστών τους. Η Ν.Δ. λόγω του κόστους παραμονής στην εξουσία και ο ΣΥΡΙΖΑ για αδιευκρίνιστους λόγους, που δεν εισπράττει τις απώλειες του πρώτου, ακόμα δε περισσότερο που υπέστη σοβαρό κλονισμό μετά την παραίτηση Κατρούγκαλου. Ωστόσο παρατηρείται κατακερματισμός των ψηφοφόρων, λόγω της απλής αναλογικής και ένεκα βαθιών κοινωνικών και πολιτικών αιτιών, ίσως, εκ της αποδοκιμασίας των κομμάτων, που διαχειρίστηκαν την εξουσία τον τελευταίο καιρό και της διαπίστωσης ότι οι διαφορές όσων συμμάχησαν σε συγκυβέρνηση για πολλά και σημαντικά ζητήματα, ήταν δυσδιάκριτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα