Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Τροχο – πόλη

Ημέρες Χριστουγέννων 2018! Αποχαιρετούμε τον παλιό χρόνο σε λίγες μέρες και επιθυμία όλων μας είναι ο νέος χρόνος να μας φέρει εκτός από τις συνηθισμένες ευχές για υγεία και για διάφορες άλλες επιθυμίες, μια ανθρώπινη καθημερινότητα που θα λειτουργεί υπέρ του πολίτη αυτής της χώρας!

Η πόλη μας, λένε πως είναι η μεγαλύτερη σε όγκο αυτοκινήτων, αναλογικά με τον πληθυσμό της, στη χώρα μας! Η παραπάνω διαπίστωση, πράγματι, δεν χρειάζεται μετρήσεις και συγκρίσεις, αρκεί, ιδίοις όμασι, να το εξακριβώσει κάποιος κάνοντας ένα γύρο πεζός ή οδηγώντας! Κυρίως, για του λόγου το αληθές, σε περιόδους τουριστικής κίνησης, αλλά και κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, γίνεται το αδιαχώρητο από τροχοφόρα στο ασφυκτικό κέντρο της πόλης! Δεν μιλάμε για τα διπλο – τριπλο παρκαρίσματα στους δρόμους! Δεν μιλάμε για τα κατειλημμένα πεζοδρόμια και τους καταπατημένους χώρους των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα! Δεν μιλάμε για το κλείσιμο εισόδων, γκαράζ και των μικρών ραμπών για τα καρότσια των μικρών παιδιών και μωρών! Δεν μιλάμε για τα αλάρμ που αναβοσβήνουν για τα περίπτερα, τα ΑΤΜ ή για μια…. ερώτηση!
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος τους στενούς και γεμάτους λακκούβες δρόμους, τα προχειροφτιαγμένα ή τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια, χωρίς ελεύθερη ροή πεζών αφού διακόπτονται από δέντρα, σκαλοπάτια, εμπορεύματα κ.ά. ! Χωρίς να έχουμε αρχιτεκτονικές γνώσεις, εύκολα και δια γυμνού οφθαλμού, που λένε, εξάγουμε το συμπέρασμα ότι το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης μας όταν σχεδιάστηκε, πριν ένα αιώνα, περίπου, ήταν πολύ ωραίο και λειτουργικό, δεν υπολόγιζε ωστόσο τις ραγδαίες αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, αλλά και την εκατονταπλάσια εισροή και εκροή χιλιάδων αυτοκινήτων! Γι’ αυτό σήμερα παρατηρείται, έντονο το φαινόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της δυσκολίας μετακίνησης, πεζών και τροχοφόρων!
Η λύση, φυσικά, δεν μπορεί να είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους ή να περιορίσουμε την είσοδο των αυτοκινήτων στην πόλη ! Αυτό που νομίζουμε ορθό και μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα, είναι ότι μπορούν να γίνουν όλοι οι δρόμοι μονόδρομοι που θα χωράνε μόνο ένα αυτοκίνητο, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα τα πεζοδρόμια! Όπως για παράδειγμα η λεωφόρος Α. Παπανδρέου, η Σφακιανάκη, η Νεάρχου, η Σκαλίδη, η Ακρωτηρίου κ.ά. Δεν θα μπορεί έτσι να σταματάει κανένας, μόνο στα φανάρια! Να δημιουργηθούν πάρκα γύρω από το κέντρο της πόλης για το πάρκινγκ των επισκεπτών της πόλης!
Ένα άλλο μεγάλο βήμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί: Η πεζοδρόμηση ολόκληρης της παλιάς πόλης, μιας πόλης – σύμβολο παγκόσμιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς!
Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται και η ανάλογη παιδεία που θα πρέπει να ξεκινήσει από το Νηπιαγωγείο με εισαγωγή στο πρόγραμμα Σπουδών μαθήματος Οδηγικής συμπεριφοράς και δραστικής απεμπλοκής και εξάρτησης από το φανταχτερό… αυτοκίνητό μας και ανάληψης των περιηγήσεων στην πόλη με τα πόδια μας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα