Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Τριλογία: Τα Παλιά Ασήμια – Μια Προσευχή για τα Παλιά Ασήμια – Πέρα από τα Παλιά Ασήμια

Στην Τριλογία αυτή εξυμνούνται οι αλησμόνητες έρωτες, η πραγματική, αγνή αγάπη, μα και η αγάπη για την πατρίδα, την αλησμόνητη πατρίδα, ο πόνος και ο καημός για τις ρίζες.

H συγγραφέας με το πρώτο της βιβλίο ¨ Τα Παλιά Ασήμια¨, μας καλωσορίζει σ’ ένα ταξίδι ονειρικό, μοναδικών εικόνων, εθίμων, παράδοσης, θρησκευτικού κάλους και πίστης, πολιτιστικής κληρονομιάς, μα και ανθρωπιάς, συνεύρεσης λαών και κουλτούρας.

Το μοναδικό οδοιπορικό της ιστορίας και του κάθε ήρωα, αφυπνίζει τις αισθήσεις μέσα από τα χρώματα, τις ντοπιολαλιές, τους ήχους, την υφή των υφασμάτων, τις μουσικές και τα ακούσματα, μα κυρίως από το άπλετο φως που εκπέμπεται διαβάζοντάς το, μέσα από τις απεικονίσεις και τις αντιθέσεις των τοπίων, την κατάνυξη των εκκλησιών μέσα από το σχεδόν άυλο παιχνίδισμα του φωτός στους βράχους και τις σμιλεμένες αγιογραφίες – τοιχογραφίες. Αναβιώνει την τότε μαγική Καππαδοκία, την Καισάρεια, τη Σινασό, τη Σμύρνη και τον Πόντο μέσα από την οικογένεια της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου και τον αγνό έρωτά της με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου. Ο αναγνώστης κατά την εξέλιξη της ιστορίας, ξαναβρίσκει την κοιμισμένη πίστη του στις αξίες της οικογένειας και των δεσμών που την περιβάλλουν.

Μέσα από τα μάτια της Έλσας – εγγονής της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου-, ογδόντα χρόνια μετά, σε ένα ταξίδι λύτρωσης ψυχών, γίνεται κοινωνός των τότε κοινωνικών σχέσεων και των πολιτισμών, της ανθρωπιάς, του εμπορίου, της πολιτισμικής ακμής, των πολιτικών εξελίξεων και των γκρίζων στιγμών στην ιστορία δύο λαών, με μόνο παρηγορητικό συνοδοιπόρο του, την «Παναγία που χαμογελάει» στην Μονή των Παλιών Ασημιών.

Το δεύτερο βιβλίο

¨Μια Προσευχή για τα Παλιά Ασήμια¨, ο αναγνώστης βιώνει τόσο ζωντανά τα πέτρινα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, την απόγνωση και τον Ξεριζωμό. Παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις κακουχίες, τον πόνο και το φόρο αίματος, το οδοιπορικό της χαμένης Πατρίδας των ανθρώπων και της χαμένης αξιοπρέπειάς τους, τις άσβεστες, μα μάταιες ελπίδες τους από την Ανταλλαγή των πληθυσμών, που αποφασίστηκε εν αγνοία τους, με θύματα τους ίδιους.

Ακολουθώντας τη Σεβαστή Χατζηαβράμογλου, ο αναγνώστης ανακαλύπτει το μέγεθος της δύναμης της ψυχής του ανθρώπου στα τραγικά διλήμματα και στις καίριες αποφάσεις που τον αναγκάζει η ζωή να πάρει, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει επιβίωση μέσα από το θάνατο, το μεγαλείο ψυχής, της φιλίας και του ανθρωπισμού. Κάποιες στιγμές απωθείται από τη βία που συντελείται σε όλα τα επίπεδα, ψυχικό και σωματικό, τον πόνο, το αίμα, την απώλεια σε όλο της το μεγαλείο. Συμπάσχει και συμπονά.

Κυρίως όμως, του φανερώνεται η μία και μοναδική αλήθεια, ότι ακόμα και σ’ αυτές τις τραγικές στιγμές, η δύναμη για ζωή νικά, μέσα από τον Έρωτα, την Επιβίωση Μέσα από τον Έρωτα, του Έρωτα που γίνεται Οδηγός και τροπαιοφόρος της Ελπίδας και της θέλησης για Ζωή. Μαθαίνει ότι η Προσφορά και η Αγάπη δεν κοιτάζουν σύνορα, ότι η Ζωή ξαναγεννιέται μέσα από τα συντρίμμια με ασπίδα προστασίας την ¨Παναγία που χαμογελάει¨ στη Μονή των Παλιών Ασημιών, στον πηγαιμό για την Πατρίδα του καθενός.

Στο τρίτο βιβλίο ¨Πέρα από τα Παλιά Ασήμια¨, δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να ακολουθήσει την πορεία του ξεριζωμού, από την Καισάρεια, στη Μερσίνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη. Την πορεία της προσφυγιάς των Ελλήνων της Μικρασίας, που για τους Τούρκους ήταν γκιαούρηδες και για τους Έλληνες, τουρκόσποροι. Τα προβλήματα και την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο που μέσα από τις στάχτες των πολέμων δεν ήταν και τόσο φιλόξενο, όπου θα σημαδευτεί και θα κορυφωθεί από την τελευταία πράξη του δραματικού έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου και Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. Καθηλώνουν οι μοιραίες αποφάσεις, οι ανείπωτες αλήθειες, το τίμημα της αγάπης, τα μονοπάτια που χαράζει η ζωή εν αγνοία μας, μα και οι μεγαλειώδεις υπερβάσεις της καρδιάς και της ψυχής του ανθρώπου για τον σύντροφο, τον συνάνθρωπο. Υπερβάσεις αγάπης που έρχονται να εκπληρωθούν μετά από ογδόντα χρόνια, σε ένα οδοιπορικό χαραγμένο από τη μοίρα που θα ενώσει δύο νέους ανθρώπους την Έλσα και τον Άλεξ, θα λυτρώσει τις χαμένες ψυχές και θα δώσει εξηγήσεις για την πορεία της ζωής κάθε ήρωα που άκουσε έστω και μία φορά για το μοναστήρι της Παναγιάς που χαμογελάει, στην απόκοσμη Μονή των Παλιών Ασημιών.

Μία Τριλογία που αξίζει ο καθένας να διαβάσει, να την κάνει δώρο και να την αγαπήσει.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες