Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Τρεις μήνες χωρίς τον “Ριζίτη”

Δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που άφησε πίσω του ο Μιχάλης Τζαγκαράκης του Ιωσήφ ή “Ριζίτης”, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από σχεδόν τρεις μήνες.
Με καταγωγή από τον Τζιτζιφέ Αποκορώνου, ο Μιχάλης Τζαγκαράκης είχε αφιερώσει τη ζωή του στην καταγραφή, προβολή και ανάδειξη του ριζίτικου τραγουδιού.
Μάλιστα, ρίμες από τον “Ριζίτη” κοσμούσαν επί σειρά ετών τις σελίδες των “Χ.ν.”, καθώς ο Μιχάλης Τζαγκαράκης, υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας.

Ο Μιχάλης Τζαγκαράκης είχε υπηρετήσει στη Χωροφυλάκη, στην οποία είχε διοριστεί σε ηλικία 20 ετών, αλλά ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται με το ριζίτικο το οποίο του άρεσε από την παιδική του ηλικία. Θυμόταν ό,τι ριζίτικο άκουγε από τους παλαιότερους και το κατέγραφε στα αρχεία του και στα βιβλία του.
Το 2001 είχε εκδώσει το βιβλίο: “Μιχάλης Τζαγκαράκης Ο Ριζίτης – Κρητικός πολιτισμός από την παράδοση” με ριζίτικα τραγούδια.
Ο γιος του, Γιάννης Τζαγκαράκης, μουσικός ο ίδιος, ο οποίος παίζει μπουζούκι και λαούτο, μιλώντας στα “Χ.ν.”, θυμάται:
«Ο πατέρας μου, καθώς μου είχε αφηγηθεί πάρα πολλά γεγονότα, από μικρό παιδί ήθελε να καταγράφει και να ακούει οτιδήποτε από παραδοσιακά ριζίτικα τραγούδια από τους παλιούς λεγόμενους “βρακάδες”. Είτε σε Κεραμειά, είτε στην επαρχία Σφακίων, είτε στην επαρχία Αποκορώνου. Είχε βγει τότε το αυθεντικό ριζίτικο χωρίς παραποιήσεις και διαφορετικά λόγια στα τραγούδια. Τα αυθεντικά τα άκουγε από τους παλιούς και έτσι ακριβώς τα έχει μεταφέρει στο προσωπικό του βιβλίο. Χωρίς παραλλαγές.
Και σε συλλόγους παραδοσιακούς και ριζίτικους και στο χωριό μας, το Τζιτζιφέ, ήταν ένα μεγάλο στέλεχος στο παραδοσιακό τραγούδι. Σε κάθε πανηγύρι, σε κάθε σύναξη, σε παραδοσιακές σχολές και συλλόγους, είχε βοηθήσει στο να μεταδώσει όλα αυτά τα παλιά στοιχεία που έγραφε. Ακόμα και τώρα με παίρνουν Κρητικοί καλλιτέχνες και θέλουν να τους δώσω κάποιες γραφές του πατέρα μου από αρχεία που έχει ο ίδιος για να τους βοηθήσουν σε κάποια τραγούδια».
Πώς όμως προέκυψε το “Ριζίτης”;
«Σε παρέες και ακόμα και με τη στολή τραγουδούσε σε κάποιες συνάξεις και παρέες, στα χωριά που υπηρετούσε και στους σταθμούς εκείνα τα χρόνια. Του άρεσε να τραγουδάει και μάλιστα ήταν πολύ αγαπητός στον κόσμο. Ακόμα και όταν ήταν χωροφύλακας με τη στολή τού έλεγαν: κ. Μιχάλη πες μας ένα τραγούδι ριζίτικο. Για αυτό τον έλεγαν “Ο Ριζίτης” ή “Ο Τραγούδας”, επειδή έλεγε “θα σας πω μια τραγούδα”».
Ο Μιχάλης Τζαγκαράκης απεβίωσε στις στις 2 Δεκεμβρίου 2021 σε ηλικία 92 ετών.
Προηγήθηκε νοσηλεία του, 37 ημερών, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, όπου έχασε τη μάχη για τη ζωή.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα